Hlavní obsah
Lidé a společnost

Znáte všechny velikonoční zvyky a tradice?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Protože jsou Velikonoce slavené křesťany, židy a už pohané v tuto dobu slavili příchod jara, váže se k velikonočnímu období mnoho zvyků a tradic. Co myslíte, znáte je všechny?

Článek

Už od samotných pohanských svátků jara, které jsou starší než křesťanské Velikonoce, je velikonoční období časem oslav a veselí. Tradiční řehtání, které je i dnes možné slyšet na mnoha vsích nejen v České republice, je jedním z tradičních křesťanských zvyků. Řehtání nahrazuje bití zvonů, které na Zelený čtvrtek odlétly do Říma.

V dobách dávno minulých chodili řehtat výhradně chlapci. Poprvé vyrazili s řehtačkami napříč obcemi po škole na Zelený čtvrtek. Procházeli celou obcí a nevynechali žádné stavení. Zastavovali se i u křížků, kde se vždy pomodlili. Po Zeleném čtvrtku vyráželi řehtat na Velký pátek ráno před školou, poté řehtali po škole a ještě večer. Naposledy chlapci řehtali ráno na Bílou sobotu.

Na Velký pátek v podvečer chlapci obešli ves dům od domu a za řehtání si vykoledovali sladkost, vajíčko nebo drobné mince. Dnes chodí koledovat i dívky a pro koledu obcházejí dům od domu povětšinou ráno na Bílou sobotu. Mnohdy skupinku koledníků provází i slaměný Jidáš.

Prastarou tradicí je i pomlázka. Na Velikonoční pondělí chodí muži a chlapci po domácnostech svých známých a šlehají ženy a dívky ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí, zdobenou pletenou rukojetí a barevnými stuhami a odříkávají koledy. Vyšlehané ženy a dívky by podle pověsti měly zůstat celý rok zdravé a měly by si uchovat plodnost. Z téhož důvodu dávají ženy jako odměnu za omlazení vajíčka, prastarý symbol nového života.

I tato pomlázka má svá pravidla, která se kraj od kraje liší. V některých krajích je zvykem ženy u pomlázky oblévat vodou, jinde ženy oblévají koledníky, kteří přišli po poledni. Jsou i kraje, kde dopoledne chodí na pomlázku chlapci a odpoledne dívky.

Velikonoční zvyky se stát od státu liší

V Anglii na Velikonoce ženy přivazují muže k židlím a za propuštění žádají peníze. V Norsku je kromě tradice lyžování a malování vajíček, tradicí řešení vražd. Všechny velké televize vysílají kriminální a detektivní příběhy a noviny otiskují články, ve kterých mohou čtenáři hádat, kdo je vrah. Na Ukrajině se tradičně soutěží. Osoby vezmou uvařená vajíčka a otloukají jejich konce o sebe. Až poté je mohou sníst. V Itálii se na Velikonoční pondělí chodí na piknik do přírody. V USA se v sobotu zdobí velikonoční vajíčka, aby se mohla v neděli ráno lovit. Podle dětských pohádek byla vajíčka během noci přinesena Velikonočním zajíčkem a poschovávaná po domě a zahradě, aby počkala na děti, až se probudí. Po lovu začíná „Easter Egg Roll“, při které děti současně koulejí vajíčko z kopce a doufají, že jejich vajíčko závod vyhraje.

Tradice jsou napříč světem různé, některé až úsměvné. Ale i přesto, že si po Velikonocích mohu jen málokdy sednout, naše tradice se mi líbí ze všech nejvíc. Jaká tradice se líbí vám?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz