Hlavní obsah
Zdraví

Jak zdravé jsou ovocné šťávy? Vědci nedávno přišli k zajímavému zjištění

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Všeobecně se má za to, že ovocné a zeleninové šťávy dodávají lidskému organismu potřebné vitamíny a minerály, a tím přispívají k jeho detoxikaci.

Článek

Kdo se hlásí ke zdravé výživě, tomu v jídelníčku tyto tekutiny určitě nechybějí. Na trhu je dostatečný výběr ovoce i zeleniny, domácích i exotických, a také různé modely odšťavňovačů, jež dokážou z plodů šťávy vytáhnout. A ani to není příliš namáhavé. Je tomu ale skutečně tak, že jsou přírodní šťávy tak moc zdravé?

Blogy výživových poradců a weby s lifestylovými články bombardují čtenáře o nutnosti detoxikovat své tělo. Je to prý důležité udělat zejména po dlouhé zimě, během které se v organismu nashromáždily zdraví škodlivé látky. Svou roli v tom pochopitelně sehrálo přejídání během vánočních svátků, sychravé počasí i nedostatek pohybu, pokud člověk zrovna neholdoval zimním sportům.

Jak probíhá přirozená detoxikace

Pravdou ale je, že detoxikace tak nějak probíhá v těle přirozeně. Starají se o ni játra, ledviny a střeva. Jestliže člověk dodržuje správnou životosprávu, jeho organismus by toxiny neměl být přetížený. K ní patří hlavně:

  • dostatek pohybu na čerstvém vzduchu
  • jídelníček bez průmyslově vyráběných potravin
  • minimalizace strese
  • dobrý spánek
  • omezení konzumace alkoholu a kouření cigaret.

Pokud však člověk kouří jak fabrika, v práci i v osobním životě zažívá jen samé stresy, má sedavé zaměstnání a minimum pohybu a k jídlu si dává jen samý fast food a polotovary, tak se pak nemůže divit, že mu tělo začne stávkovat a on se cítí v ne příliš optimální formě. A tak si řekne, že tedy začne pít ty ovocné a zeleninové šťávy, když jsou tak zdravé. V supermarketu nakoupí chemicky ošetřenou zeleninu a ovoce, pořídí si odšťavňovač a pustí se do díla.

Vědecká studie hovoří jasně

Nedávno vědci z Northwestern Univerzity v americkém státě Illinois provedli studii zaměřenou na pití ovocných a zeleninových šťáv a jejich vliv na lidský organismus. A přišli k zajímavému zjištění. Jestliže totiž člověk konzumuje velké množství šťáv, které jsou chudé na vlákninu, tak si může způsobit nerovnováhu střevního mikrobiomu. Z toho mohou pramenit zdravotní problémy, jako je zánět střev a jejich horší kondice.

Co si z toho vyvodit?

I ovocné a zeleninové šťávy mají své místo ve zdravém jídelníčku, ale v optimální dávce. Znamená to nepít litry šťáv v domnění, že jimi si tělo detoxikujete. Je třeba myslet i na to, že šťávy často obsahují koncentrované množství cukru. Jeho nadbytek tělo vlastně zase až tak nepotřebuje. Někdy je prostě lepší sníst celé jablko včetně jeho slupky než vypít najednou šťávu z pěti jablek. To platí i pro ostatní ovoce a zeleninu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz