Hlavní obsah
Lidé a společnost

Na Mount Everest? Chcete-li být in, tak nyní jedině s kojencem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Cestou na Mount Everest

Mount Everest láká. Cesta na něj je sice poseta smetím a zmrzlými mrtvolami těch, kterým se výstup nezdařil, to ale neodrazuje další od toho, aby se na jeho vrchol nepokusili vystoupat.

Článek

Dobývání Everestu

Sagarmátha neboli Mount Everest (8848 m n. m.) sice není nejvyšší horou naší sluneční soustavy, tou je Olympus Mons na Marsu s výškou 27 km, ale na planetě Zemi jednoznačně vede. Její nepálský název v překladu znamená „hlava na velkém modrém nebi“ nebo poetičtěji „bohyně oblohy“. Bývaly doby, kdy si na ni troufli jen zocelení muži. První pokusy o dobytí Everestu začaly ve 20. letech minulého století.

Tehdejší horolezecké výpravy to měly těžké, protože terén této královny všech hor nebyl do té doby nijak zmapován. I když výpravy, které se sem vypravily, nebyly úspěšné, byla jejich zjištění pro budoucnost dobývání Mount Everestu velice důležitá. Vliv na dobývání Everestu měla i politická situace ve zdejší krajině. Do roku 1949 byl například Nepál pro cizince uzavřen a v letech 1950 až 1979 naopak zase Tibet.

George Mallory, Edmund Hillary, Tenzing Norgay

Do dějin himálajských výstupů se jako první zapsala průzkumná expedice George Malloryho, jež se na horu vydala v roce 1921. Až na vrchol ale nevystoupala. Jako prvnímu se vrchol Mount Everestu podařilo pokořit až Edmundovi Hillarymu, jehož doprovázel šerpa Tenzing Norgay. K této významné události došlo 29. května 1953.

Uplynulo pak dlouhých dvacet dva let, než na něm stanula i první žena – Džunko Tabeiová z Japonska. Reinhold Messner společně s Peterem Habelerem na Mount Everest vystoupali v roce 1978 bez použití kyslíku.

Dnes je to na Mount Everestu jako na Václaváku

V současné době je dobývání Mount Everestu celkem běžnou záležitostí, na kterou si troufne alespoň trochu vytrénovaný turista lačnící si splnit svůj dětský sen. Dostat se do základního tábora na Mount Everestu v nadmořské výšce 5357 m není zase tak složité. Ostatně stačí se podívat na některé fotografie odtamtud. Uvidíte na nich zástup lidí.

Do základního tábora se 1. ledna 2024 podařilo po vlastních doputovat také čtyřleté Zaře, čímž se stala nejmladší ženou na světě, jež to dokázala. Zara má občanství České republiky a Kanady a se svou rodinou žije v Malajsii. Během výstupu do základního tábora a sestupu dolů ušla 270 km s převýšením 20 000 metrů.

Aby těch himálajských rekordů nebylo málo, tak do základního tábora na Everestu Brit Ross Dallas vynesl svého dvouletého syna Cartera. Rodina z Glasgow je na roční cestě po Asii a na Mount Everest si jen tak mimochodem odskočila.

Kdo je ještě může trumfnout v prvenství?

Snad ten, kdo si na Mount Everest troufne s kojencem. Pro sociální sítě by rozhodně byla zajímavá fotografie těhotné horolezkyně a určitě by se dobře četlo i o prvním porodu v základním táboře na Everestu. Fantazii se meze nekladou a lidi jistě vymyslí něco dalšího, jen aby urvali pro sebe kousek slávy.

Zdroj: Idnes.cz, Telegraph.co.uk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz