Hlavní obsah
Móda a trendy

Zapomenutá sukně: trend letošního jara?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Gabrielová / AI Dalí

Nejen na přehlídkových molech to někdy vypadá, jako by žena vyšla jen v kalhotkách. Při druhém pohledu pak zjistíme, že ony kalhotky jsou propracované kraťásky nebo část body, často v bikinkovém střihu, a říkáme si : „Och, kde se to zastaví?“

Článek

Občas to vypadá na extrémní roztržitost některých modelek, hereček i influencerek, které vypadají jako by vyšly ven bez spodního dílu oblečení - jen v prádle.

Původ tohoto trendu sahá již do padesátých let minulého století. Vznikl nejprve z tanečního oblečení a následně pronikl do módních trendů. Tanečnice tehdy nosily trikoty přes punčocháče. Tím vytvořily prodlouženou, elegantnější linii, kterou často doplnily košilí nebo svetrem, někdy přepásaným páskem pro zvýraznění pasu. Tento styl proslavila například Cyd Charisse nebo Edie Sedwick.

V osmdesátých letech se tento styl objevil znovu v souvislosti s rozmachem aerobiku. Výrazným sportovním oděvem Jane Fondové, který se objevil i ve strhujícím románku Jamie Lee Curtisové a Johna Travolty (film Perfect, 1985) byl v pase přepásaný trikot s přehozeným trikem nebo krátkou vestičkou. Následně se vzhled „bez kalhot“ objevil na přehlídkových molech značek Chanel, Alexander McQueen a Jean Paul Gaultier. Později se stejného stylu chopily i značky Christian Dior a Miu Miu, stále ale převážně ve sportovně či futuristicky laděných kolekcích.

Trend nošení kalhotek „navrch“ se od sportovního kontextu přesunul do módních outfitů poměrně nedávno. V roce 2022 Kendall Jennerová předvedla outfit z jarní kolekce Bottega Veneta 2023 - tmavě modrý pletený svetr s bílými manžetami, k tomu černé kalhotky přes průsvitné černé punčocháče a černé lodičky na podpatku. Bottega nebyla jediná, kdo tento vzhled poslala na molo, jmenujme ještě například Valentino couture, Victoria Beckham nebo Raf Simons. Na podzim 2023 takové modely předvedli Maison Margiela a LaQuan Smith, stejně jako Miu Miu, která se postarala o rozruch svými kontroverzními zdobenými kalhotkami, které nosila mimo jiné herečka Emma Corrin, která si mimochodem tento trend rychle osvojila a v kalhotkách Miu Miu se objevila i na filmovém festivalu v Benátkách a na premiéře filmu Můj policajt.

Od té doby si tento trend získal další příznivce. Adwoa Aboah, Cara Delevingne a Jodie Turner-Smith se v tomto stylu objevily na londýnském veletrhu Vogue World v září 2023. Lori Harvey dorazila v kalhotkách na večírek, zatímco Law Roach si na předávání cen CFDA vzala kalhotky Calvin Klein přes síťované punčocháče. Dokonce i Taylor Swift předvedla obdobný model. Kristen Stewartová na svém tiskovém turné Love Lies Bleeding předvedla několik outfitů „bez kalhot“ - od vysoce vykrojeného body, které napodobovalo zápasnický trikot, až po úpletové sexy šortky Brunello Cucinelli. Během pařížského týdne módy seděla Sydney Sweeney v první řadě na přehlídce Miu Miu ve zdobených kalhotkách této značky a Emily Ratajkowski si je vzala na pauzu mezi přehlídkami.

Letos v březnu vzbudil tento kontroverzní oděvní trend rozruch na sociálních sítích coby hrozba, že se odhalování na hraně slušnosti stane společenskou normou (#pantless). Katalyzátorem se stal příspěvek na Instagramu amerického prodejce Free People s popiskem: „We are wearing micro shorts this season (Tuto sezónu nosíme mikro šortky)“.

Stylizace „pantless“ trendu jsou nesourodé. Nosí se s oversized košilemi a blejzry, se svetry či kardigany a vysokými koženými botami nebo výraznými doplňky. Jejich popularitu nepochybně pohání šokující hodnota spodního prádla jako svrchního oděvu. Kritika ale přichází od těch unavených z trendů diktovaných celebritami a těch, kdo mají dost sil (a času) na to, aby se ozvali proti nepraktickým nebo nelichotivým oděvům.

A co vy? Vyšla byste ven (jakoby) bez kalhot či sukně?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz