Hlavní obsah
Finance

Jsi nemocnej, tak plať. Poplatky ve zdravotnictví mohou škodit i pomáhat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Poplatky za zdravotní péči jsou jedním z nástrojů, které mohou ovlivnit dostupnost a kvalitu poskytovaných služeb. Mohou ovlivnit zdraví a náklady na veřejné zdraví?

Článek
  • Je to v pořádku jenom říct-jsi pacient, tak plať? Jaká jsou rizika? Jsou s poplatky ve zdravotnictví spojena i nějaká očekávaná zlepšení fungování zdravotnictví?
  • Zdá se, že opět vstoupíme do debaty o zvýšení spoluúčasti pacientů a vpuštění soukromých peněz do zdravotnického systému.

Na zdravotní služby má příští rok jít 515 miliard korun a 14,7 miliardy korun na ostatní náklady včetně provozu zdravotních pojišťoven a fondu prevence. Náklady na zdravotní služby mají meziroční vzrůst o 3,3 procenta, tedy o 16,5 miliardy korun, ostatní náklady mají stagnovat.

Základní rozsah hrazené zdravotní péče je uveden v Zákoně č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění.

Ten v § 13 stanoví, že z veřejného zdravotního pojištění je hrazena ta zdravotní služba, která zlepšuje nebo zachovává zdravotní stav pojištěnce nebo zmírňuje jeho utrpení, je pro něj přiměřeně bezpečná, je v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy, lékařská věda ji obecně přijímá a existují důkazy o její účinnosti. Zároveň v § 15 zákon uvádí výkony, jež se ze zdravotního pojištění nehradí, a také vymezuje úhradu na základě vyhodnocení terapeutické intervence.

Tím se rozumí zdravotní služby poskytované k prevenci nebo léčbě onemocnění za účelem dosažení co nejúčinnější a nejbezpečnější léčby při zachování nákladové efektivity.

Poplatky ve zdravotnictví můžou mít několik negativních dopadů na zdraví populace a celkové náklady na zdravotní péči

Systematický přehled literatury z USA z roku 2023, Fusco a kol, poukazuje na to, že zvýšení spoluúčasti pacientů vedlo ke zvýšení využívání lůžkové péče, tedy častější hospitalizace, a ke snížení využívání ambulantní péče. Studie prof. MUDr. Vladimíra Vondru z Plicního a alergologického oddělení Zdravotnického zařízení Praha 5 měla sledovat, co se stane, pokud se pro pacienty s chronickou obstrukční nemocí plic zvýší poplatky.

Výsledkem bylo, že zvýšené poplatky znamenaly častější a delší hospitalizace pacientů s touto nemocí, která obvykle souvisí s kouřením.

Foto: PatrikPaprika/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Vozy Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy na náměstí Republiky.

Studie ukazují, že zvýšení poplatků může vést i ke snížení využívání zdravotní péče

Zejména mezi nízkopříjmovými skupinami nebo mezi pacienty, jejichž onemocnění ve velké míře souvisí s rizikovým chováním. To může vést ke zhoršení zdravotního stavu a ke zvýšení závažnosti onemocnění.

Vzhledem k tomu, že pacienti kvůli poplatkům odkládají návštěvu lékaře, může se jejich zdravotní stav zhoršit do té míry, že později vyžadují intenzivnější a nákladnější léčbu.

Poplatky mohou také zhoršit sociální a ekonomickou nerovnost, protože postihují nejvíce ty, kteří jsou již v nevýhodné ekonomické situaci

Tyto nerovnosti mohou mít dlouhodobý dopad na celkovou sociální stabilitu a produktivitu. Už se to projevuje na zubech. Řada lidí, kteří žijí od výplaty do výplaty, na zubaře nemá. Tak podle úsměvu víte, pokud je někdo ve špatné ekonomické situaci.

I přes výše uvedená rizika poplatky mohou zlepšit dodržování léčby

Protože část pacientů, kteří platí, může být motivována starat se o své zdraví více. Výzkum naznačuje, že přiměřené poplatky mohou zvýšit odpovědnost pacientů za vlastní zdraví a vést k lepšímu dodržování léčebného režimu.

Podle statistik publikovaných v roce 2023 z USA, kde si pacienti platí individuální zdravotní pojištění (a ne malé) se preventivního programu na včasné zachycení rakoviny plic účastní 22,3% pacientů a současní kuřáci chodí na prevenci méně než bývalí.

Tak to vidíte. Ne vždy a ne každého peníze více motivují. V České republice je každý rok zjištěno přibližně 6 600 případů tohoto zhoubného onemocnění a téměř 5 200 pacientů na něj každoročně zemře.

Zavedení některých poplatků může pomoci snížit nadměrné využívání zdravotní péče, což může vést k lepšímu využití dostupných zdrojů

Poplatky v lékárně mohou alespoň u části pacientů způsobit to, že si nevyberou takové léky, které nebudou užívat a které pak končí ve spalovně. V minulém roce to bylo 25 tun léků. Zavedení poplatků pro lékaře, kteří používají papírové recepty, by je mohlo motivovat k využívaní elektronického receptu, čímž se sníží náklady.

V Belgii si pacienti hradí velkou část výkonů v ambulanci. Následně jim do 24 hodin tyto platby proplatí zdravotní pojišťovna. Tento způsob v sobě spojuje několik aspektů, a to dohled nad tím, zda pacient u lékaře skutečně byl, i osobní angažovanost pacienta.

V našich končinách by to nebylo realizovatelné v takové míře, ale za zamyšlení to stojí.

Pokud je motivem poplatků dofinancování systému zdravotnictví, pak je to trest pro nemocné

Přičemž řada z nich, mnohé děti, starší lidé, kteří žili v regionech s enviromentální zátěží, lidé, kteří onemocněli kvůli chybě zdravotního systému, za svou nemoc opravdu nemohou.

Je důležité najít rovnováhu, která zajistí, že zdravotní péče zůstane dostupná pro všechny a zachová základní princip solidarity, zatímco se zlepší kvalita a efektivita poskytovaných služeb.

Teď mi určitě více lidí oponuje, vždyť u lékaře se platí i teď. Ano, ale pojištěnec má nárok na to, aby mu byly uhrazeny veškeré zdravotní služby, které splňují definici § 13 zákona o veřejném zdravotním pojištění a nejsou vyloučeny z úhrady § 15 či jinými ustanoveními, popřípadě jinými zákony.

Pokud jste to dočetli až sem, čekáte nějaké rozumné shrnutí. V případě poplatků a zdraví napříště žádné rozumné shrnutí není, protože pacient často nemá volbu.

Anketa

Jaký je váš názor na poplatky ve zdravotnictví?
S poplatky nesouhlasím. Političtí vydřiduši z nás pomalu ale jistě ždímou každou korunu.
73,2 %
U lékařů mi poplatky ani tolik nevadí jako v lékárnách.
2,8 %
Souhlasím s poplatky. Znám případy, kdy lidi utratí desetitisíce za dovolenou každý rok.
4,2 %
Myslím si, že je potřeba přinést poplatky do zdravotnictví, protože nic není zadarmo.
18,3 %
Nemám názor na tohle téma.
1,5 %
Celkem hlasovalo 71 čtenářů.

Prameny: vlastní zkušenosti, tiskové materiály: https://www.nzip.cz, https://mzd.gov.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz