Článek
Vánoční stromek, dárky, slavnostní oblečení a na stole kapr – symbol Vánoc. A proč právě kapr?
Už od středověku byl totiž kapr v Čechách zcela běžnou rybou, která se navíc dala dobře chovat v rybnících, nejprve v těch při klášterech a od 16. století i v bohaté rybniční síti, kterou na Pardubicku založili Pernštejnové a v jižních Čechách Rožmberkové.
Naplno se tato česká štědrovečerní tradice rozvinula po nástupu komunistů k moci
Kapr se začal chovat ve velkém. Zdál se být dokonalým vánočním jídlem – snadno se šlechtí, rychle roste a sní vše, co najde v jílu. Tato levná a snadno připravitelná ryba se rychle stala hlavním bodem novodobé štědrovečerní večeře. Platí to dodnes.
V minulosti se se Štědrým dnem spojoval půst a bezmasá večeře. Se vznikem Československa a nastupující industrializací se sváteční menu měnilo. Jinak se spíš podávala kyselá ryba. Míchali se zvyky a měšťané začali trávit svátky jinak než venkované, kteří se déle drželi původních tradic. I když ryba pořád patřila ke štědrovečerním pokrmům, dovolit si ji mohly jen lidé v tradičních rybníkářských oblastech a vyšší vrstvy, což byla realita českých svátečních poměrů ještě v 19. století.
Kapr se samozřejmě podával v některých domácnostech, ale nemělo to nic společného s verzí, kterou máme dnes na stolech. Rozhodně se nepřipravoval v trojobalu. V Domácí kuchařce z roku 1826 zaznamenává i Magdalena Dobromila Rettigová nasládlé „barevné“ úpravy: kapr na modro vařený s octem či bílým vínem a kořenovou zeleninou, nebo nejslavnější kapr na černo. Takhle upravený pokrm se připravoval už tři dny před svátky a rybí maso se podávalo s hustou sladkokyselou omáčkou z perníku, rozinek, piva a medu.
Smutný osud českého kapra
Zákonné ustanovení o zvířeti, jež není věcí, má vést k tomu, aby se se zvířetem zacházelo lidsky. Bohužel, způsob, jakým jsou ryby chovány a později přepravovány a prodávány, zanechává mnoho otázek a setkává se s čím dál hlasitějším odporem lidí i organizací podporujících ochranu zvířat. Kapři nemají snadný život. Ti, kteří pocházejí z umělých farem, žijí v těsném prostoru a jsou mnohokrát krmeni levnými granulemi velmi nízké kvality.
Průzkum ukázal, že zaměstnanci velkého počtu obchodů (až 33 procent) zacházeli s rybami nehumánně. Zvedali je za žábry a ploutve, házeli na zem, zranili je. Co se za poslední roky změnilo? Hodně a nic. Přestože povědomí mezi lidmi roste, ryby koupené v obchodě, pak dušené v igelitce a pořád živé, bojují o každý nádech, aby se pak dostaly na štědrovečerní stůl.
Zajímavé je, že maso kaprů je velmi tučné a má nepříznivý poměr omega-3 a omega-6 kyselin. Výzkum ukázal, že u kaprů bylo zjištěno až 32 infekčních a invazivních onemocnění.
Většina kaprů umírá před porážkou – onemocní, jsou zabiti stresem, trpí tepelným šokem. Ti, kteří jsou zabiti v obchodech nebo na ulici, často trpí dvakrát.

Vánoční pouliční prodej kaprů (2013).
Usmrcení vánočních kaprů by měli lidé svěřit odborníkům u prodejních stánků
A to proto, aby se předešlo bolesti a stresu zvířete. Na šetrné zacházení s rybami upozorňuje předvánoční kampaň hlavního města Prahy. Cílem je podle ni zabránit drastickému zacházení s kapry.
Bohužel většina zaměstnanců to nedělá správně – kapr by měl být omráčen úderem do hlavy. Tento postup se dodržuje jen zřídka. Ryby jsou omráčeny nepřesně a velká část z nich se probere během odstraňování šupin. Někteří z nich jsou omráčeni, pak položeni na stůl a prodáni zákazníkům – takže často znovu nabudou vědomí a dusí se v bolesti. Výzkum vědců nenechává pochybnosti – ryby jsou schopné cítit bolest a stres – rybí kůže je velmi citlivá a náchylná k poškození.
Kapři vytažení z vody se dusí velmi pomalu – tento stav může trvat až několik hodin
Lidé, kteří se obzvlášť obávají o osud kaprů, se někdy rozhodnou koupit pár ryb a pustit je do vody. Stojí za zmínku, že je to jeden z nejhloupějších nápadů, který přináší více škody než užitku. Kapři jsou teplokrevní živočichové – rychlé změny teploty nejsou jen zdrojem stresu, ale mohou také vést ke smrti.
Prodávaní kapři nemají přirozenou imunitu a velmi často onemocní – mohou infikovat ryby žijící ve volné přírodě a narušit ekosystém.
Živé kapry nahradily čerstvé chlazené ryby nebo mražené filety
Výzvy organizací a rostoucí povědomí už přinášejí první výsledky – již málokde vidíme místa, kde by se prodával živý kapr. Většina velkých maloobchodních řetězců tuto praxi vzdala. Lidl, Billa a také Tesco neprodávají živé kapry před svými prodejnami, čímž se připojily k dalším řetězcům, které upřednostňují naporcované balené ryby z hygienických a etických důvodů, nebo kvůli logistické náročnosti prodeje živých ryb. Tyto řetězce nabízejí kapry v prodejnách už naporcované, ale prodej z kádí před obchody omezují nebo zcela ruší.
Některé obchody, stále argumentují „potřebou spotřebitelů, kteří si podle tradice chtějí koupit ryby přímo z vody v našich obchodech před Vánocemi“.
Tradice, za kterou zaplatíš
Sníme toho hromadu, hlavně o Vánocích, kdy se sní až 80 % všech kaprů v ČR, ale statistiky o přesném počtu snědených kusů se liší podle roku, nicméně se jedná o desítky tisíc tun, přičemž typicky sníme v ČR 10-12 tisíc tun kapra ročně, přičemž Vánoce jsou top.
Cena kapra v roce 2025 se liší, ale očekávejte ceny kolem 100 Kč/kg za živého kapra, přičemž některé prodejny nabídnou jednotnou cenu 99 Kč/kg, zatímco u jiných druhů ryb jako štika nebo candát ceny mohou být vyšší, kolem 300-500 Kč/kg, v závislosti na druhu a kvalitě, přičemž aktuální nabídky se objevují v prosinci.
Anketa
Prameny:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-pripravila-i-letos-kampan-proti-drastickemu-zachazeni-s-kapry-pred-vanoci
https://www.denik.cz/ekonomika/vanoce-tesco-zakaz-prodeje-zivych-kapru.html
HANEL, Lubomír; NOVÁK, Jindřich. České názvy živočichů V. Ryby a rybovití obratlovci (Pisces) 3., maloústí (Gonorynchiformes) – máloostní (Cypriniformes). Praha: Národní muzeum (zoologické oddělení), 2002, ISBN 80-7036-139-5,
HRDINOVÁ, Radka. Tradice kapra se salátem nemá ani sto let. Co se jedlo na Vánoce dříve?. iHned.cz. 23. 12. 2011, ISSN - 7693 1213 - 7693.





