Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Kuriozity na silnici: kdy hrozí v Česku při zahraniční cestě vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dozvíte se, zda by vám věta: „Slečno, já vás svezu,“ nadělala v Africe problémy, jestli na Slovensku musíte chodit po přechodu pro chodce, nebo kde můžete šoférovat i nazí.

Článek
  • Jako účastníci silničního provozu musíme dodržovat pravidla silničního provozu stanovena v silničním zákoně.
  • Když přijde řeč na silniční zákony, každá země má spoustu takových nařízení, která jsou specifická pouze pro ni.
  • Mnozí už vybírají kam pojedou na dovolenou, podívejme se tedy na to, jaké kuriozity najdeme v pravidlech silničního provozu některých zemí.

V Austrálii zákon zakazuje vystrkování jakýchkoli částí těla z okna auta

Ročně dostanou pokutu za tento přestupek stovky řidičů. Zákaz je dokonce natolik přísný, že pokud ho poruší spolujezdec, pokutu dostane nejen on, ale i řidič, který je zodpovědný za dění ve svém voze. Je povinen spolucestujícího upozornit na to, že se dopouští přestupku.

Zákon „marketingu brambor“ byl v Austrálii přijat v roce 1946 a zakazoval řidičům, kteří nebyli členy společnosti Potato Marketing Corporation nebo jedním z jejích zástupců, převážet více než 50 kg brambor. Hrozila vysoká pokuta. Policie přitom nemusela použít váhu k odvážení brambor, stačilo jejich hmotnost odhadnout. Tento zákon v současné době již neplatí.

Zajímavosti na Slovensku

„Při přecházení silnice je chodec povinen přednostně použít přechod pro chodce, nadchod nebo podchod.“ Jiný článek zákona zní takto: „Chodci mohou přecházet přes vozovku mimo přechod pro chodce jen pokud, s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel, nedonutí jejich řidiče ke změně směru nebo rychlosti jízdy.“

Čili přechod pro chodce nepředstavuje až takovou autoritu, jako by se zdálo. Klidně můžete přejít i mimo něj, pokud přes silnici přejdete nejkratší možnou vzdáleností a neomezíte přijíždějící vozidla.

Co se stane, pokud jezdíte z Česka do zahraničí

Když máte u sebe přes 500 korun a nemáte povolení Ministerstva financí, tak vám reálně podle zákona z roku 1919 hrozí vězení. Zákon 113 z pera prvního předsedy vlády Karla Kramáře to totiž nařizuje. Zákon je opravdu do dneška v platnosti.

Japonská kultura je známá velkou úctou a ohleduplností

Řidiči, který v Japonsku při provozu svého vozu rozstříkne kaluž na chodce, hrozí pokuta. Jde totiž o dopravní přestupek.

Že alkohol za volant nepatří, ví přece každý. V Japonsku alkohol za volantem berou opravdu vážně. Nejenom, že je ilegální jezdit pod vlivem alkoholu, ale dokonce i pasažéři mohou dostat pokutu až 3768 eur (500 000 yenů) a strávit až tři roky ve vězení, pokud nasednou do vozu s opilým řidičem.

Rozstřikování kaluží a bláta je nelegální například i v Česku a ve Velké Británii.

Organizace The Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) ale kromě toho sepsala seznam všech nemocí a zdravotních potíží, o kterých musí být informována. Pokud má řidič například vysoký tlak nebo trpí stavy úzkosti, musí to oznámit DVLA. Do seznamu nemocí, o kterých musí být DVLA informována, patří například i arachnofobie, porucha příjmu potravy či problémy s alkoholem.

Švýcarsko je známé mnoha zákony a doporučeními

Mají pomoci chránit životní prostředí. Jedním z nich je i doporučení, podle kterého by řidiči neměli svá auta mýt na příjezdové silnici s čisticími prostředky. Opláchnutí čistou vodou je v pořádku. Řidiči tak mohou svá auta řádně umýt pouze v autoumyvárnách.

Zvláštní silniční zákony má i Thajsko

Řidičům zakazuje řízení bez trička. Zákaz se přitom vztahuje jak na ženy, tak na muže. Řízení bez vrchního oděvu je považováno za neuctivé.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Silniční provoz v Bangkoku.

Opakem je Německo, které řidičům umožňuje řízení i bez jakéhokoli oblečení

Auto je považováno za osobní prostor řidiče, kde může mít oblečeno cokoliv a může být i nahý. Pokud ale řidič z auta bez oblečení i vystoupí, tehdy může dostat pokutu.

Pokud řidič na dálnici v Německu zastaví z jakéhokoli jiného důvodu než je stav nouze, porušuje zákon. Dovoleno je zastavit pouze v naléhavých případech, jako je například ohrožení života. Pokud řidiči během cesty po dálnici dojde benzin, za naléhavý případ se to nepovažuje, protože něčemu takovému mohl snadno předejít.

Ve Francii existuje zákon, který umožňuje jezdit bez řidičského průkazu

Musíte mít více než 14 let a zároveň speciální povolení k provozu vozidla, s maximálním výkonem jen 6 kW a maximální rychlostí 45 km/h.

Silniční kontrola ve Španělsku

Policisté mohou řidiči, kromě řidičského průkazu, platného pojištění a povinné výbavy, kontrolovat ještě jednu věc. Pokud řidič nosí brýle, je podle zákona povinen mít s sebou v autě i náhradní pár brýlí.

Foto: Pixabay com

Bez komentáře.

V Bulharsku jsou ještě preciznejší

Budou kontrolovat i to, zda máte v autě s sebou hasicí přístroj. Ten je součástí povinné výbavy. Policie přitom nebude tolerovat žádné náhrady, jako je například hasicí sprej.

Finští taxikáři to mají těžké

Musí každoročně platit licenční poplatky za to, aby mohli pouštět hudbu ve vozidle, neboť zapnutá hudba je považována za komerční použití. Mnohé taxislužby se tak rozhodly poskytovat své služby bez zapnutého autorádia.

V Korejské republice dopravní policisté musí hlásit všechny úplatky, které dostanou od motoristů.

Západní Virginii co člověk srazí na silnici, to si může vzít domů na večeři.

Ve Východní Africe lze muže, vezoucího na kole ženu, s kterou není v příbuzenském vztahu, obvinit z cizoložství, pokud ho při tom vidí dostatečný počet svědků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz