Hlavní obsah
Cestování

Magická síla chrámů Česka a Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/ Public domain

Jsou místa, která svým zvláštním vyzařováním na sebe upozorňují. Mnoha takovým místům se připisují účinky, které léčí nejen duši, ale i tělo. Nazývají se silová nebo energetická místa.

Článek

V Česku a na Slovensku jich najdeme mnoho.

  • Nedostavěný gotický chrám Panny Marie v Panenském Týnci (1316) přitahuje nejrůznější psychotroniky, léčitele, duchovní i umělce. I méně citliví lidé zde vnímají silnou, uzdravující pozitivní zónu, například tím, že cítí mravenčení v končetinách. Posiluje obranyschopnost organismu, tlumí deprese, přináší dobrou náladu, elán a radost ze života. Oblíbený je také jako místo svatebních obřadů.
  • Když vejdete do Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově (1723), budete mít nad hlavou nebe. Je to dáno originální skleněnou střechou kostela. Ve druhé polovině 17. století se stal Neratov významným poutním místem. Zásluhu na tom měla také milostná soška Panny Marie, kterou nechal vyřezat ze dřeva rokytnický farář podle svého snu. S její pomocí a sílou zdejšího pramene, který se nachází u kostela, se záhy „zázračně“ uzdravila stovka poutníků. Dva silné pozitivní energetické body se nachází právě uvnitř kostela.
Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Neratov, od severozápadu.

  • Kostel Jména Panny Marie ve Křtinách (1728) patří k nejstarším poutním mariánským místům na Moravě ke kamenné gotické skulptuře Madony, která vznikla okolo roku 1340. Jde o největší stavbu J. B. Santiniho na půdorysu řeckého kříže orientovaného na sever. Podle starého vyprávění ve zdejším údolí křtili svatí Cyril a Metoděj a jejich žáci. J. B. Santini byl v mystických teoriích velmi zběhlý. Ve svých stavbách je také uplatňoval.
  • V klášterní zahradě benediktinského Kláštera Kladruby (1115) bylo vysazeno na 80 druhů rostlin a 450 kusů růží, různé druhy zeleniny, koření, léčivek a cibulovin, i méně běžné druhy jako je mandragora nebo řimbaba. Vrcholem je Santiniho Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Dal mu podobu barokní gotiky. Na podlahu katedrály umístil velkou hvězdu. Když si stoupnete do jejího středu, je možné cítit jemné chvění. K němu se váže několik legend.
Tamní madona se má začít usmívat, až se do kláštera vrátí zpět benediktini. Pokud někdo položí v kostele na hladinu vody v tamní nádobě minci a ta zůstane plavat, měl by prý mít čistou duši. Na hlavní oltář se v březnu 2015 vrátila Santiniho Mariánská koruna.
  • Silné léčivé zemské energie si můžete užít před východním a západním vchodem do poutního Kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou (1719). O veliké citlivosti J.B. Santiniho svědčí vynikající akustické vlastnosti této stavby, která může sloužit i k léčení hudbou. Základem je pěticípý půdorys. Je tady pět vchodů, pět oltářních výklenků, dvakrát pět kaplí kolem centra a na hlavní oltáři pět hvězd a pět andělů. Jan Nepomucký má okolo hlavy většinou znázorněno pět hvězd, což může být jeden z důvodů symboliky čísla pět. Některé výklady však zmiňují i pět ran Kristových.
  • Poutní areál na Hoře Kalvárii v Jaroměřicích u Jevíčka (1712) byl vybudován jako projev díků za odvrácení morové nákazy. Kostel Povýšení svatého Kříže, jehož zvlněné křivky bývají někdy spojované se jménem slavného stavitele J.B.Santiniho, má zajímavý půdorys ve tvaru šestilistu, inspirovaný jeruzalémskou Golgotou. Pozoruhodná je křížová cesta, která má pouze 11 zastavení.
  • Barokně přestavěný kostel sv. Václava ve Zvoli (1713) má půdorys řeckého kříže. Je vymezen geometrickou osnovou složenou z kružnic opsaných a vepsaných základovému čtverci, podle projektu J. B. Santiniho. Dominantou střechy je lucerna modelovaná v symbolice knížecí čapky jako atributu patrona chrámu.

Pozitivní síly hrály důležitou roli při zakládání hradišť, měst a svatyní na Slovensku. Na jednom místě lze najít tělesnou regeneraci. Na jiném útěchu duše. Nemusíte být ani věřící.

  • Jádro Kostela svatého Jiřího (Juraja) v horách Považského Inovce, na úpatí vrchu Marhát, tvoří mnohem starší stavba - předrománská dvouprostorová rotunda. Kolem kostelíku se rozprostíral staroslovanský hřbitov, na kterém odkryli 150 hrobů, dva dvory chráněné palisádami, šperky, věci denní potřeby. Nálezy se datují do 9. až 13. století.
  • Bazilika Narození Panny Marie v Marianke je římskokatolická bazilika minor. Je nejstarším mariánským poutním místem na Slovensku. Podle legendy zde žijící poustevník vyřezal ze dřeva sošku Panny Marie. Během nepokojů v roce 1038, vyvolaných pohanským povstáním, sošku mnich ukryl v dutině stromu. Po čase ji našel loupežník, kterému se ve snu zjevila Panna Marie a požádala ho, aby šel hledat sošku do lesa. Zázračná voda z pramene, který tam vykopal, vyléčila jeho děti. A on zbytek života obětoval Bohu.
  • V katastru obce Dechtice, v lesích Malých Karpat, se nachází zřícenina Kostela a Kláštera svaté Kateřiny Alexandrijské, který založil hrabě Kryštof Erdödy v roce 1618 na místě, kde se mu údajně zjevovala svatá Kateřina. Patřil františkánskému řádu. Je známým poutním místem, kde si návštěvníci vyprošují zdraví a klid.
Foto: Tibor Kádek/Wilimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Zřícenina Kostela a Kláštera svaté Kateřiny.

  • Okolí Nitry je známé jako významné slovanské sídlo z dob Velké Moravy. Románsky Kostel sv. Michala, v městské časti Dražovce, zde stojí už od 11. století. Poutníci sem každoročně rádi zavítají na speciální mši na svátek svatého Michala.
  • Největší obdiv v Kostele svatého Martina ze 13 století, v obci Martinček na Liptově budí nástěnné malby z první poloviny 14. století, zdobící svatyni a částečně i loď kostela. Jde o jedny z nejstarších souvisle zachovaných nástěnných maleb na Slovensku.
  • Červený kláštor- Klášter kartuziánů v obci Červený Kláštor (1320) patří k nejvýznamnějším památkám. Váže se k němu i legenda o létajícím mnichovi Cypriánovi, který se rozhodl postavit si vlastní létající stroj. Za svou troufalost byl potrestán. Srazil ho na zem blesk. Tam, kde dopadl, vyrostla skála, která má název Mnich. Důkazem, že mnich Cyprián byl reálnou osobou je herbář, který tvořil v letech 1765-1771.
V listinách se ale uvádí: „že mu byl létající stroj zabaven a spálen, odvedli ho na místo, odkud už víc neuvidí hory. A nebude v pokušení, aby znovu létal“.
  • Gotický Dóm svaté Alžběty - Košice (1380) v sobě ukrývá historii v podobě krásných architektonických prvků, cenných maleb a soch. Jde o největší kostel na Slovensku a zároveň o nejvýchodněji ležící katedrálu západního typu v Evropě. Všimněte si i neobyčejného chrliče vody umístěného na jihozápadním rohu chrámu. Nese podobu ženy. Říká se, že tímto vyobrazením potrestal stavitel svou ženu za nadměrné pití vína.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz