Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Novela lesního zákona: ani císař pán nezakazoval vstup do lesů a sběr plodů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jak může novela lesního zákona proměnit podobu lesů. A přinese nějaká omezení sběru hub, lesních plodů nebo volného pohybu v lese?

Článek
  • Jeden jediný strom vyprodukuje za den zhruba 1000 litrů kyslíku. Jeden hektar lesa ve středoevropských podmínkách pak za rok přispěje do prostředí 10 tunami kyslíku. Člověk prodýchá denně zhruba 350 litrů kyslíku, takže jeden strom vyrobí kyslík pro 3 lidi.
  • My dýcháme to, co stromy vypouštějí (kyslík), ale stromy dýchají to, co vypouštíme my, tedy CO2 (oxid uhličitý). Jde tedy o uzavřený koloběh nezbytný pro správné fungování celého ekosystému.
  • Jeden hektar lesa za rok z ovzduší naváže a vymaže oxid uhličitý v množství 15 tun, tedy tolik, kolik vypustí středně velké auto za 100 000 km.

Často máme pocit, že co v lese najdeme, můžeme si také automaticky odnést domů. Jak je to ale ve skutečnosti?

V ČR má podle lesního zákona každý právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí a sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody, a to způsobem, který nepoškozuje les (ne hřebenem) a nenarušuje lesní prostředí. Každý je při tom povinen dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců.

Člověk není primárním strávníkem darů lesa, rostou pro zvěř a ptactvo. Doby, kdy lidé řešili sběrem hub hlad, jsou již minulostí (houbám se kdysi přezdívalo maso chudých).

V řadě evropských zemí je sběr lesních plodů omezen a za nedodržení pravidel hrozí vysoké pokuty. Z našich lesů lidé odnášejí plody za miliardy. Profesionální sběrači hub a borůvek jsou nepostihnutelní

V ČR je sběr lesních plodů, hub a bylin zakázán jen v národních parcích a ve vojenských lesích. V roce 2020 nasbírali Češi 42,5 tisíc tun hlavních lesních plodin (houby, borůvky, maliny, ostružiny, brusinky, bezinky), v peněžním vyjádření to představovalo 7,661 miliardy korun (Zelená zpráva MZe).

Lesníkům se zdá, že se tento problém zhoršuje a že pro mnohé se z toho stal jakýsi sport. Hbití borůvkáři nasbírají i deset litrů za hodinu. Jedná se ale o ty, kteří používají hřeben. Strážci lesů mají problém. Je podle nich obtížné přesně uvést, co je sbírání přesahující osobní spotřebu. Zákon to blíže nestanoví.

Foto: Pixabay

Václavka (Armillaria) je rod stopkovýtrusých hub z čeledi Physalacriaceae.

Někteří nevychovaní návštěvníci lesa v touze za co nejlepšími houbovými úlovky narušují oplocenky, které chrání mladé stromky před zvěří

To je ovšem podle lesního zákona zakázané a za tento přestupek hrozí pokuta až 5000 Kč. Důvody jsou jasné, jednak je to poškození mladých stromků samotnými sběrači a jednak zvěří, která neomylně najde místo, kudy se do oplocenky na mladou a šťavnatou svačinku dostat. Lesníkům po její návštěvě pak zbydou jen oči pro pláč.

V novele lesního zákona, která by se měla dostat během pár týdnů na zasedání vlády, navrhuje ministerstvo zemědělství malou revoluci

Do novely se má promítnout zlepšení odborného fungování dohledu státní správy lesů a zajištění její efektivity prostřednictvím samostatných lesních úřadů, volnější ruce pro vlastníky lesů a snížení byrokracie při správě lesa, stanovení vhodných adaptačních opatření, podporu dobrovolného sdružování drobných vlastníků lesů, posílení zavádění inovací a nových poznatků vědy do lesnické praxe za účelem zajištění schopnosti adaptovat se na klimatickou změnu a narůstající tlak škůdců, včetně modernizace a rentability lesnických provozů, aktivní prevenci škod způsobených zvěří, zavedení platby za ekosystémové služby, ale i zlepšení životního prostředí v lesích.

Vlastníci, kteří se budou dobře starat o své lesy, aby byly odolné vůči změnám klimatu, dostanou dotaci na hektar podobně jako zemědělci. Takzvaná platba za ekosystémové služby lesa by podle návrhu ministerstva zemědělství vyšla státní rozpočet v součtu zhruba na sedm miliard korun ročně a měla by se vyplácet od roku 2027.

Ministerstvo financí je ale ostře proti.

Klestí, buřty, houby, cyklisté. Co se s novelou změní nebo nezmění?

Co se týče vstupu do lesa, nic se nemění. Byl tu návrh nějakých mírných omezení, ale vyvolalo to takové vášně, že to v novele není. V lese vás při chůzi i nadále bude v pohybu omezovat jen zákon o ochraně přírody a krajiny. V pohybu lidí na kolech, na koloběžkách nebo na koních, se taky nemění nic.

Bikeři mohou jezdit po lesních cestách a vyznačených stezkách. Ale pozor. Obecně lze říci, že v lese, který není chráněným územím, mohou terénní cyklisté jezdit po lesních cestách a stezkách, nikoliv však volným terénem a ne zcela všude. Je třeba se řídit podmínkami jízdy na kole v různych typech chráněných území. 

Novela lesního zákona nezakáže lidem sbírat v lesích klestí, tedy zbytky stromů po těžbě nebo přirozený opad jejich větví. Původní znění, ze kterého vyplývalo, že sbírat toto dřevo nebude možné bez vědomí vlastníka lesa, se rozhodl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vypustit.

Novela lesního zákona podle Výborného úzce souvisí s novelou mysliveckého zákona.

Pokud by jedna z těch novel nebyla schválena, tak to nebude fungovat tak, jak by mělo.
Marek Výborný, ministr zemědělství

Chránit a pečovat o les je jednou z výsad, které by měl dodržovat každý

Udržení krásných, zdravých a prosperujících lesů má důležitý význam pro lidi i pro zvěř žijící v lese. Pro lesní zvěř je les zároveň domovem. Je proto možné mluvit o dědictví, které je třeba zachovat i pro další generace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz