Hlavní obsah
Cestování

Praha: Mystická a tajemná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay com

Praha je opředená spoustou legend, pověstí i babských povídaček. V článku najdete osvědčená místa, která vás nabijí pozitivní energií.

Článek

Cítíte se vyčerpáni a potřebujete znovu nabrat sílu? Pokud chcete objevit něco, co nespatříte očima, nechte se vést a místo samo vám odhalí něco ze svého tajemství.

Karlův most je nejstarším stojícím mostem přes řeku Vltavu v Praze. 

  • Je opředen mnoha tajemnými legendami. Uvádí se, že jeho stavba byla zahájena v přesně vypočítaném magickém čase, určeném královskými astrology Karla IV. Český panovník měl být zasvěceným mystikem. Tak okamžik zahájení stavby v čase, kdy se Slunce nacházelo v ascendentu znamení Lva, heraldického symbolu Království českého, zřejmě nebyl zvolen náhodně. Časopis Dějiny a současnost označil tuto hypotézu za ničím nedoloženou.
  • Zajímavá je socha rytíře Bruncvíka, jemuž leží u nohou lev, který se podle staré pověsti stal znakem Českého království. V legendě o Bruncvíkovi je skryté poselství a poznání, jde o skrytý příběh o mystické cestě, o duchovní proměně člověka hledajícího božské světlo.
Další zajímavostí je, že v podvečer magického času letního slunovratu, vytvoří zapadající slunce magické spojení Staroměstské mostecké věže se Svatovítskou katedrálou.

Emauzský klášter neboli klášter na Slovanech se nachází nedaleko Karlova náměstí.

  • Klid a síla, která na Vás dýchá na chodbách je k nezaplacení. A stejně tak před chrámem. Tam se navíc můžete pokochat pohledem na Vltavu a okolí.
  • Za II. světové války byla střecha zničena bombovým útokem. Při rekonstrukci pak věže nazvali čertovské. A to z důvodu, že stavitelé nevěřili, že tato konstrukce vydrží a nepropadne se.

Bájný Vyšehrad. Vznikl jako opevněné hradiště v 10. století.

  • Areál Vyšehradu náleží k energeticky nejsilnějším oblastem v celé zemi. Vyhledávají ho nejen lidé citliví na nejrůznější proudění energií nebo paranormální jevy, ale i obyčejní „smrtelníci“, kteří si sem chodí odpočinout od ruchu města a poklidnou procházkou si dobít svou energii.
  • Návštěva Vyšehradu podporuje tvořivost, originalitu a výkonnost. Můžete zde čerpat životní energií ze stromů, kterou získáte jejich obejmutím. Nebo z dotyků menhirů, které jsou rozmístěny v nejrůznějších koutech celého hradiště. Asi nejznámější jsou tři Čertovy sloupy (nebo také Zardanův sloup), s tajemným vnitřním nápisem latinkou SMMRIEMW. Nejznámější legenda vypráví příběh o čertovi, který sem měl sloup na příkaz svatého Petra dopravit z Říma.
Musel ho na určené místo dostat dřív, než kněz v chrámu dokončí mši. To se mu i kvůli zásahu svatého Petra, který ho několikrát shodil do Benátské laguny, nepodařilo. Čert tak ve vzteku už rozlámaný sloup prohodil střechou chrámu, kde po něm prý dlouhou dobu zela díra ve střeše.
  • Vyšehrad se pojí především s jednou historickou postavou – kněžnou Libuší. Ta podle pověstí uložila pod Vyšehradem poklady do skalních sklepů. Traduje se, že až se poklady otevřou, český panovník z nich bude moci splatit všechny české dluhy a koupit i sousední území.
  • Dominantou Vyšehradu je Bazilika svatého Petra a Pavla. Svatý Petr působí na Vyšehradě jako zásadový ochránce a strážce. Dle pověsti prý spráskal samotného ďábla, dokonce vztáhl ruku i na jednoho smrtelníka, který si dovolil dát část vyšehradské kapituly do zástavy.

Posvátný chrám s nezaměnitelnou mystickou pamětí.

  • Nejvíce pověstí Pražského hradu je spjato se Svatovítskou katedrálou. Jedním z tajemných míst je korunovační komora, ve které se skrývají korunovační klenoty, a kterou lze odemknout jen za přítomnosti držitelů všech sedmi klíčů. Říšský kancléř Heydrich si nechal zhotovit kopie všech klíčů a dodnes se neví, zda byly zničeny. V roce 2008 po otevření klenotů zase kolovala historka o tom, že místnost byla před otevřením čerstvě vytřena.
Foto: Pixabay com

Jižní věž katedrály (nazývaná také Velká jižní věž Katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha), je s výškou 96,6 m třetí nejvyšší kostelní věží v Česku.

  • Schwarzenberský palác uchvátí svou krásnou sgrafitovou fasádou, ale zajímavé skutečnosti se skrývají pod jeho renesanční slupkou. Ve sklepeních byly objeveny tajné podzemní chodby, které vedou do vedlejšího Salmovského paláce. Existují teorie o tom, že chodby mohly sloužit příslušníkům gestapa, které sídlilo právě v Salmovském paláci.

Jedna z nejkrásnějších staveb Prahy je Kostel svatého Mikuláše na Malé Straně.

  • V něm najdete českou kopii sošky Panny Marie Foyenské, kde je ve skleněné skříňce uctívána dosud. České kopie jsou zatím tři. Všechny jsou řezané ze dřeva po roce 1609 a písemnými prameny se vztahují k foyenskému původu. Sošku do Prahy přivezli jezuité a posvětil ji pražský arcibiskup Arnošt Harrach roku 1630. Ukázalo se, že soška má posvátnou moc a umí léčit.
Foto: Pixabay com

Dnešní Chrám sv. Mikuláše patří k nejcennějším stavbám baroka na sever od Alp.

Pražské Jezulátko – nejznámější český náboženský symbol

  • Půvabná soška malého Ježíška se může pochlubit větší zásobou šatů než běžný smrtelník. O jeho zázračných schopnostech se mluví po celé Evropě a lidé se k němu modlí o pomoc, uzdravení a mír, někteří s důvěrou očekávají narození dítěte, a mnozí se vrací, aby poděkovali. Jezulátko najdete v Kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně, pod níž se skrývá celé bludiště katakomb.

Staroměstský orloj je součástí jižní stěny Staroměstské radnice.

  • Opravdovým světovým unikátem je sluneční rafije s posuvným symbolem Slunce, která ukazuje současně tři časy: staročeský, německý, tj. současný středoevropský, planetární hodiny (čas babylonský).
Foto: Pixabay com

Traduje se, že pokud se orloj zastaví, nastanou v zemi zlé časy. Legenda říká, že při prvním ranním zakokrhání kohouta prchají duchové a ďáblové.

  • Pověst o mistru Hanušovi, který pražský orloj sestrojil a poté mu byly vypíchnuty oči, aby nikde nemohl vytvořit podobné dílo, se nezakládá na pravdě. Faktem je, že koncem 15. století mistr Hanuš, historiky identifikován jako hodinář Jan Růže, orloj uvedl znovu do chodu. O tom, že by ho radní nechali oslepit, není nic známo.

Legenda o pražském Golemovi začala vznikat při snaze odvrátit útoky ze strany okolního křesťanského obyvatelstva.

  • Věděli jste ale, že bájný golem je podle legendy uložen na půdě Staronové synagogy? Jako první se na půdu odvážil v 18. století vrchní pražský rabín Landau. Podle všeho se prý vrátil celý bledý. A zakázal vstup na půdu. Po dlouhá léta byla půda uzavřena, ale nakonec zde badatelé Golemovy ostatky nenalezli.
  • Ke slavné hrobce rabbiho Löwa na židovském hřbitově, každoročně putují tisíce lidí z celého světa. Své prosby zapisují na lístečky, které vhazují škvírami do hrobky. Právě u hrobky se nalézá nejsilnější energetický bod na hřbitově.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz