Hlavní obsah
Finance

Vývoj plodnosti: hodnota k zachování populace je 2,1 potomků na jednu ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dostatečná míra plodnosti je nezbytná pro udržitelnost průběžně financovaného důchodového systému, proto je podpora rodičů v zájmu státu.

Článek

Prvky důchodového systému, které zohledňují plodnost (fertilitu).

  1. Mezi rodičovské benefity patří například peněžité dávky, daňové úlevy, cenové dotace, či věcné dávky.
  2. Mezi nepeněžité příspěvky patří ostatní příspěvky garantované rodinám s ekonomicky závislými dětmi, jako je bezplatné vzdělávání nebo zdravotní péče.

Tyto výhody slouží jako kompenzace nákladů na obětované příležitosti s výchovou dítěte.

Nejčastěji používaným způsobem kompenzace ušlých příspěvků do důchodového systému způsobených péčí o dítě je nahrazení těchto příspěvků ze strany státu. Rodič se tak v tomto období stává pojištěncem státu a jsou za něj placené odvody, obvykle však nedosahují úrovně plného pojistného krytí.

Způsoby zavedení rodičovských bonusů v aktuálně nastavených penzijních systémech ve vybraných zemích.

Toto právo může osoba, která pečuje řádně o dítě, uplatnit až do šesti let věku dítěte, případně do osmnáctého roku věku dítěte, pokud dítě trpí trvale nepříznivým zdravotním stavem. Je zavedené zkrácení věku odchodu do důchodu ženy nebo muže, který dítě vychoval.

Otázkou ale zůstává, zda taková bonifikace je skutečně přínosem, protože dřívější odchod do důchodu se může promítnout na nižším stupni nároku na důchod.

Starobní důchod z prvního pilíře sestává ze dvou částí, a to ze základní plošní dávky a procentní výměry, která se stanoví individuálně procentní sazbou z výpočtového základu podle získané doby pojištění. Stejnou mírou se do doby důchodového pojištění započítávají i náhradní doby pojištění, včetně péče o vyživované dítě, ale v celkové hodnotě ne déle než 4 roky. Aby doba péče o dítě nesnižovala hodnotu důchodu, do výpočtu započitatelných příjmů se toto období nezapočítává.

V předchozích letech se míra plodnosti v Česku pohybovala na úrovni 1,71 a patřila mezi nejvyšší v Evropě. Počet živě narozených dětí se meziročně snížil o 10,2 tisíce, resp. o 10 % a dosáhl 91,1 tisíce. Generace narozených 2023 tak byla nejslabší za posledních 22 let.

Podpora rodin v Česku aktuálně nevykazuje žádné velké odlišnosti oproti jiným státům ve středoevropském regionu. Zvláštností je snad jen flexibilita čerpání rodičovského příspěvku.

  • I v důchodovém systému Německa se při výpočtu důchodové dávky vychází z osobních mzdových bodů jedince.

V rámci výpočtu osobního mzdového bodu jednotlivce je v prvním pilíři německého důchodového systému také zavedená náhrada ušlého příjmu, který je způsoben péčí o dítě. Za dítě narozené po roce 1992, je zaručen osobě jeden osobní platový bod ročně do věku tří let dítěte. Pokud se dítě narodilo do roku 1992, je tento bonus ve výši až dva osobní mzdové body. Zmíněný bonus může být uplatněn buď jedním z rodičů, nebo může být rovnoměrně rozdělen mezi oba rodiče.

Dalším bonusem spjatým s výchovou dětí do jejich desátého roku života, je 50% zvýšení nároku na důchod za toto období. Jedinou podmínkou je probíhající pracovní kariéra, pokud osoba vychovává pouze jedno dítě spadající do této věkové kategorie. Jestli jsou tyto děti alespoň dvě, pracovní nasazení se nevyžaduje.

Foto: Eurostat

Míra plodnosti v evropských státech v roce 2021.

V Rakousku také doba péče o dítě do 4 let, resp. 5 let u dvojčat, je také brána jako doba důchodového pojištění.

Při samotném výpočtu důchodové dávky se v měsících náležejících tomuto období, započitatelnému příjmu přidělí fixná částka, jejíž hodnota je upravena na roční bázi.

Takové nastavení výpočtu poskytuje určitou volnost osobám pečujícím o dítě, protože období nízkého příjmu, které jsou často spojeny s rodičovskou dovolenou nebo s případnou prací na zkrácený pracovní úvazek, mohou být z hlediska výpočtu důchodové dávky zcela vynechány.

Výchovou dítěte lze také uměle navýšit období celkového důchodového pojištění až o dva roky, přičemž jeden rok je udělen matce a druhý rok může být rozdělen mezi oběma rodiči. Dodatečně, pokud rodiče vychovávali nejméně tři děti nejméně 9 let před dosažením věku 16 let získavají oba rodiče nárok na 10% zvýšení důchodové dávky z hlavní DB části důchodového systému.

Kompenzovány jsou i důchodové dávky ze zaměstnaneckých systémů, kdy jsou během doby péče o dítě příspěvky do této části důchodového systému definovány minimální mzdou.

  • Jiný přístup ke kompenzaci péče o dítě lze nalézt v důchodovém systému Spojeného království.

Ten je typickým příkladem Beveridgeovského důchodového systému sociálního zabezpečení. Základní státní důchod z prvního pilíře poskytuje plošní dávku, která závisí pouze na počtu odpracovaných let, resp. let důchodového pojištění. Maximální důchodovou dávku lze dosáhnout 35 let důchodového pojištění (pokud nebyl důchodově pojištěn již před zavedením reformy), přičemž doba péče o dítě, až do jeho 12 let věku života, je také dobou důchodového pojištění.

První pilíř důchodového systému Spojeného království je tak plně solidární. Poskytuje však pouze minimální krytí a povzbuzuje ke spoření ve druhém nebo třetím pilíři.

Dosud všechny zmíněné země měly v rámci důchodových systémů zahrnuty výhody, které byly přímo navázány na kompenzaci ušlého příjmu z důvodu přerušení pracovní kariéry, kvůli péči o dítě.

Příkladem, že ne v každé zemi jsou benefity přímo ukotveny v důchodovém systému může být důchodový systém ve Spojených státech amerických.

Výše penzijní dávky se odvíjí od příspěvků do systému po dobu nejlepších let, z celkových požadovaných 40 odpracovaných let. I když přímý rodičovský bonus zde není stanoven, počítání dávek na základě části odpracovaných let vykryje období s nižším platem, což poskytuje prostor pro výchovu dětí.

Při srovnání s Francií, kde je stejně důchodová dávka založena pouze na 25 nejlepších odpracovaných letech, tak důchodový systém Spojených států amerických nabízí výrazně menší prostor pro výchovu dětí.

Čím dříve dojde k úpravě důchodového systému, tím lépe se nám podaří rozložit negativní dopady stárnutí populace.

Anketa

Je podle vás podpora rodičů v zájmu státu?
Ano
90,1 %
Ne
9 %
Nevím
0,9 %
Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Anketa

V jaké oblasti se má vylepšit podpora rodin od státu.
Podporovat kvalitní a dostupné předškolní vzdělávání a péči o děti. Rovné podmínky pro zapojování mužů a žen do péče. Dostupnost služeb pro pečující-sociálních, odlehčovacích, družin, školních klubů a volnočasových aktivit) a psychosociální podpory.
53,3 %
Podporovat dostupnost bydlení pro rodiny a zajistit koordinovanou a efektivní podporu rodin před propadem do chudoby a při následné pomoci z ní.
16,3 %
Úpravou daňového zvýhodnění více zohlednit náklady na výchovu dětí a práci a náklady spojené s výchovou dětí a péčí v rámci důchodového systému.
23,9 %
Podporovat rodiny pečující o děti s hendikepem a se specifickými potřebami .
3,3 %
Podporovat rodiny s více dětmi v oblasti daní, služeb a dalších opatření.
2,2 %
Podporovat rodiny sólo rodičů v oblasti daní, služeb a dalších opatření.
0 %
Vytvářet podmínky pro zdravé a aktivní stárnutí a zvyšovat kvalitu v dlouhodobé péči nejen v rodině .
1 %
Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz