Hlavní obsah
Lidé a společnost

Moje tvář je mistrovské dílo. Blíží se Mezinárodní týden rovnocennosti tváří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením www.rovnosttvari.cz

Od 13. do 19. května 2024 proběhne tradiční Mezinárodní týden rovnocennosti tváří. Iniciátorem je celosvětové sdružení Face Equality International.

Článek

Jedná se již o 6. ročník a letošním heslem je „Moje tvář je mistrovské dílo“.

Cílem celé kampaně je poukázat na originalitu a jedinečnost každého z nás. Každá tvář a každé tělo je krásné a jedinečné, proto je pod letošním celosvětovým tagem #MyFaceIsAMasterpiece vyhlášena výzva o vyzdvihnutí jedinečnosti svého vzhledu díky jakékoliv vizuální odlišnosti. Kreativním zdůrazněním jinakosti se podpoří inkluzivita a krása, která spočívá v rozdílech, a tím se odbourají pocity, že je něco špatného na tom vypadat jinak.

Foto: https://faceequalityinternational.org/about-fei/international-face-equality-week/

„There is nothing more truly artistic than to love people.“ – Vincent Van Gogh #MyFaceIsAMasterpiece

Během Mezinárodního týdne rovnocennosti tváří se také prostřednictvím sdílených příběhů lidí, kteří mají viditelné odlišnosti obličeje (kožní problémy, deformity obličeje - vrozené, nebo způsobené např. úrazem) poukazuje na potíže se sebevědomím, šikanou, pocitem izolace, nízkého očekávání ve škole, v práci, na sociálních sítích atd., stále se opakující otázky na vzhled nebo naopak mlčení ve společnosti, pozorování, zírání a předsudky.

Deformity obličeje jsou zanedbávanou otázkou globálních lidských práv, kterou právě tyto členské organizace řeší a otevírají. Rovnocennost tváří je lidským právem, avšak jediné právní uznání lidí s deformitami obličeje spadá pod zákony zaměřené na postižení. Je deformita zdravotní postižení? Většina z nás si to jistě nemyslí a i toto je jedna z myšlenek kampaně. Proč je potřeba to změnit je zřejmé z jednotlivých příběhů. „Globální zkušenost lidí s odlišností obličeje je také zkušeností nerovnosti, skrývání nebo zneužívání a porušování lidských práv.“ Na instagramovém účtu viditelni je možné se dočíst, s kolika zločiny z nenávisti se musejí tito lidé potýkat ve všech aspektech života, ze kterých je často nemožné uniknout. Mnohdy potom vedou k úzkostem, depresím, různým druhům sebepoškozování, sebevraždám…

Vzhled není překážkou, dokud nás kvůli němu nezačne odsuzovat společnost.
Foto: www.instagram.com/viditelni/

Face Equality International

  • Face Equality International je celosvětové sdružení spolků a organizací zastupující diagnózy, které ovlivňují vzhled. Vzniklo na podzim roku 2018 díky iniciátorovi Jamesi Partidge z Londýna.
  • Inciativa hájí zájmy a usiluje o lepší svět pro lidi s viditelnými odlišnostmi v obličeji, které vznikly důsledkem nemoci nebo úrazu.
  • Snaží se ukotvení práv těchto lidí pro jejich hájení v každodenním životě.
  • Řeší osvětu jinakosti a tím prevenci šikany a projevy zneužívání a nenávisti.
  • Nyní alianci tvoří 37 členských organizací.

Rovnost tváří

  • Česká republika se do sdružení Face Equality International přidala v roce 2019 díky spolku Be Treacher-Collins, který je v ČR a na SR doposud jediným členem a iniciátorem celé akce u nás.
  • Ve stejném roce Be Treacher-Collins společně se spolkem Ichtyóza, spolkem Popálky o.p.s. a spolkem AVMinority, z.s. vytvořili projekt Rovnost tváří, na kterém s nimi spolupracovala Tamara Klusová a nesl hlavní heslo Víc srdcem než očima. Tamara prožila den s tváří poznamenanou Treacher Collins syndromem.
  • Postupně se každý rok přidávají další organizace a letos je jich zapojeno již více než 20 z ČR a SR. K výše uvedeným čtyřem spolkům se připojili: KoARPZPD v ČR, o.s.; ngenévus CZ-SK, z. s.; Microtia Czech Republic; Kolibříci Pomáhají, z.ú.; Viditelní; Šťastný úsměv, z.s.; Výnimočná tvár; OZ Umenie počuť; Nepocujuce dieta.sk; Za novým úsměvem; Život se syndromem; (A)top život; Tělo s příběhem s.r.o.; Malý atopik; Revenium z.s..; Spolek psoriatiků a atopických ekzematiků; Albína z.s.; Ehlers-Danlosův syndrom a syndrom hypermobility, z.s.; Burn Fighters; FUCK CANCER z.s. Připojují se také jednotlivci, jejichž onemocnění nemá zástupnou organizaci (např. diagnózy Rosacea, Goldenhar syndrom, Lymfedém, Oculo dento digitální dysplázie, Cemento-oseální dysplazie obličeje).
  • Funguje aktivně celoročně a hlavní kampaň probíhá vždy v květnu v rámci Mezinárodního týdne rovnocennosti tváří.

FEI Week / Mezinárodní týden rovnocennosti tváří

  • Kampaň běží zejména na sociálních sítích, dále také prostřednictvím offline besed a akcí ve školách a školkách po celém světě napříč kontinenty.
  • Během týdne se vysvětlují a otevírají témata, která jsou mnohdy ve společnosti tabu, a to zejména právě díky sdíleným příběhům osob s jinou tváří.
  • Zakončením celého projektu v ČR a SR je Piknik všech tváří.
  • Zapojit se může každý, koho problematika zajímá, aniž by žil s nějakou vzhledovou odlišností. "V České a Slovenské republice se snažíme provázat co nejvíce organizací, spolků a jednotlivců zastupující výše uvedené diagnózy a společně zvýšit osvětu o rovnosti tváří, zapojit se tedy můžete každý sdílením, přímou účastí na pikniku, předáním nápadu dál mezi známé. Vítáme ale i každého, koho tato kampaň zaujala, protože šířit osvětu o rovnosti tváří můžeme všichni i bez jakékoliv diagnózy", říká Eliška Staňková, zakladatelka projektu.
Foto: www.rovnosttvari.cz

Členské organizace poskytují lidem s jinou tváří společně naději, že se bojuje za jejich práva napříč politikou, médii, vzděláváním, ale i v každodenním životě.

Piknik všech tváří

  • Piknik všech tváří - setkání tváří v tvář proběhne letos v Praze v Parku Grébovka dne 19. 5. 2024.
  • Přijměte pozvání od zapojených českých i slovenských organizací a iniciátorů akce. „Vezměte deku, kohokoliv s sebou, něco dobrého k jídlu, k pití a přijďte mezi nás užít si den na krásném místě. Počasí zatím nezaručíme, ale rozhodně zaručujeme dočerpání energie ze spolubytí.
  • Bližší informace k pikniku najdete ve facebookové události https://fb.me/e/1TDhgMGeIw
Foto: www.rovnosttvari.cz
Ještě teď si pamatuji tu euforii z loňského ročníku. Energie, dobrá nálada, pocit užitečnosti a nespočet milých setkání. Tohle nejde ani popsat, to musíte zažít.
Lenka Šourková (nadace Kolibříci Pomáhají, z.ú.)

Aktivity pro pedagogy

  • Jelikož jako jeden z cílů je osvěta, tak organizace společně s týmem spřátelených pedagogů vymysleli několik aktivit pro práci s dětmi (od po 2. stupeň ).
  • Aktivity pro osvětu jsou zejména o tom, jak mluvit o vzhledových odlišnostech a podporovat rovnocennost tváří ve školách. Jsou zábavné, kreativní a zároveň zvyšují povědomí o tomto tématu.
  • Pokud máte zájem se se svojí MŠ nebo ZŠ zapojit, zde jsou k dispozici připravené materiály ke stažení https://www.rovnosttvari.cz/aktivity-pro-pedagogy/

Fotogalerie z pikniku 2023

Foto: se svolením www.rovnosttvari.cz
Foto: se svolením www.rovnosttvari.cz
Foto: se svolením www.rovnosttvari.cz
Foto: se svolením www.rovnosttvari.cz
Foto: se svolením www.rovnosttvari.cz
Foto: se svolením www.rovnosttvari.cz
Foto: se svolením www.rovnosttvari.cz
Foto: se svolením www.rovnosttvari.cz
Oslovila Vás myšlenka iniciativy? Zapojte se spolu s námi.
Eliška Staňková, zakladatelka projektu (spolek Be Treacher-Collins)

Zdroje:

  • Tisková zpráva Mezinárodního týdne rovnocennosti tváří 2024: Rovnost tváří - Hájíme zájmy všech osob žijících se vzhledovými odlišnostmi CZ a SK
  • Face Equality International: https://faceequalityinternational.org/
  • Instagram: rovnosttvari cz_sk a viditelni
  • Rozhovor se zakladatelkou projektu Rovnost tváří v ČR Eliškou Staňkovou ze spolku Be Treacher-Collins
  • Rozhovor s Lenkou Šourkovou z nadace Kolibříci Pomáhají, z.ú.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz