Hlavní obsah

Kdy je nejvhodnější doba na návštěvu Madeiry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Švec

Madeira se v posledních letech stala vyhledávanou turistickou destinací. Kdy je však nejlepší čas pro její návštěvu?

Článek

Madeira se v posledních letech stala vyhledávanou turistickou destinací. Tento ostrov věčného jara, perla Atlantiku láká návštěvníky z celého světa svou jedinečnou přírodní krásou, příjemným klimatem a bohatou kulturou. Ať už plánujete relaxační dovolenou, aktivní poznávání nebo kombinaci obojího, Madeira vám má rozhodně co nabídnout. Kdy je však nejlepší čas pro její návštěvu?

Na jaké faktory se zaměřit při výběru termínu pro návštěvu?

Při rozhodování o tom, kdy navštívit Madeiru, je důležité zvážit několik klíčových faktorů.

Prvním z nich je počasí a teploty. Madeira má sice příjemné klima po celý rok, ale v létě jsou teploty nejvyšší a srážek je minimum, zatímco v zimě může být více deštivo, v horách dokonce i sníh.

Dalším faktorem je turistická sezóna a počet návštěvníků. Během vrcholu sezóny (zejména v létě) může být ostrov přeplněný turisty. To se projeví i na cenách ubytování a letenek. Naopak mimo sezónu lze očekávat nižší ceny a klidnější prostředí.

Neméně důležitým aspektem při výběru termínu jsou kulturní akce a festivaly. Madeira je proslulá svými oslavami a tradicemi, jako jsou vánoční a velikonoční svátky či Festival květin. Účast na těchto událostech může obohatit vaši dovolenou o jedinečné zážitky a vhled do místní kultury.

Jaro na Madeiře – spousta barev, ideální na túry po ostrově

Jaro Madeiře se považuje za jedno z nejkrásnějších období. Teploty postupně stoupají a slunečných dní přibývá, což vytváří ideální podmínky pro prozkoumávání ostrova. Průměrné denní teploty se pohybují mezi 18 až 22 °C, takže je příjemně teplo, ale ne příliš horko.

Příroda se probouzí k životu a všudypřítomná madeirská květena je v plném rozpuku. Proslulé zahrady, jako je Jardim Botânico nebo Monte Palace Tropical Garden, hrají všemi barvami a lákají k procházkám a odpočinku.

Velikonoce jsou na Madeiře významným svátkem a oslavy s nimi spojené stojí za zážitek. Místní tradice zahrnují pestrobarevné dekorace, průvody a speciální bohoslužby. Můžete také ochutnat tradiční velikonoční pokrmy, jako je sladký chlebíček „folar“ nebo „carne vinha d'alhos“, marinované vepřové maso.

V jarních měsících před hlavní turistickou sezónou zde bude nižší počet návštěvníků a přijatelnější ceny ubytování i letenek ve srovnání s létem. Je to ideální doba pro ty, kdo upřednostňují klidnější dovolenou a chtějí si užít krásy Madeiry bez davů turistů.

Foto: Jana Švec

Madeira, Levada 25 Fontaes

Léto na Madeiře – teplo a spousta lidí

Léto je na Madeiře nejteplejším obdobím roku s minimem srážek. Průměrné denní teploty se pohybují mezi 22 až 26 °C a moře je příjemně teplé, což vytváří ideální podmínky pro koupání a vodní sporty. Po túře si tak můžete užít koupání jak ve Funchalu, tak na některé z pláží po celém ostrově.

Letní měsíce představují vrchol turistické sezóny. Ostrov je v této době nejživější a počet návštěvníků dosahuje svého maxima. S tím souvisí i vyšší ceny ubytování a letenek. Pokud plánujete dovolenou na Madeiře v létě, je dobré rezervovat vše s dostatečným předstihem, abyste získali lepší ceny a dostupnost.

Léto na Madeiře je také obdobím festivalů a kulturních akcí. Jednou z nejvýznamnějších událostí je Festival atlantického vína, který se koná v srpnu ve Funchalu. Můžete ochutnat širokou škálu místních vín, zúčastnit se prohlídek vinařství a užít si hudební vystoupení.

Podzim na Madeiře – skvělé počasí a méně turistů

Podzimní měsíce na Madeiře přinášejí postupné ochlazování, ale teploty zůstávají stále velmi příjemné. Průměrné denní teploty se pohybují mezi 18 až 24 °C, což je ideální pro procházky a objevování ostrova. A na koupání to také ještě bude.

S koncem léta a hlavní turistické sezóny se Madeira stává klidnějším místem. Počet návštěvníků postupně klesá, což znamená více prostoru a soukromí při prozkoumávání ostrova. Podzim je ideální pro ty, kdo upřednostňují mírnější tempo a chtějí si užít krásy Madeiry bez davů turistů.

Podzim je také obdobím sklizně a ochutnávek místních produktů. Madeira je proslulá svými víny, zejména vínem Madeira. Kromě vína nabízí Madeira i širokou škálu tropického ovoce, jako jsou banány, mango nebo papája, které se v tomto období sklízejí a jsou v nejvyšší kvalitě.

Foto: Jana Švec

Madeira, pláž Praia Formosa

Zima na Madeiře – nejmírnější zima v Evropě

Zimní měsíce na Madeiře znamenají nejmírnější zimní teploty v Evropě. Průměrné denní teploty se pohybují mezi 16 až 20 °C, což je příjemné pro procházky a objevování ostrova. I když je v zimě více srážek než v jiných obdobích, stále je mnoho slunečných dní a teploty zřídka klesají pod 10 °C. Madeira je proto skvělou volbou pro ty, kdo chce uniknout chladu a sněhu evropské zimy.

Vánoce a Nový rok jsou na Madeiře velkolepé. Města a vesnice jsou vyzdobené světýlky a dekoracemi, konají se tradiční trhy a průvody. Silvestrovské oslavy ve Funchalu jsou proslulé svým ohňostrojem, který se považuje za jeden z největších a nejkrásnějších na světě.

Můžete také ochutnat tradiční vánoční pokrmy, jako je „bolo de mel“ (medový koláč) nebo „carne de vinho e alhos“ (vepřové maso marinované ve víně a česneku).

Zima je také ideálním obdobím pro pozorování velryb a delfínů v okolí Madeiry. Tyto majestátní tvory můžete spatřit při lodních výletech, které se organizují z přístavu ve Funchalu. Nejčastěji lze zahlédnout keporkaky, kulohlavce černé a několik druhů delfínů.

Kdy tedy na Madeiru?

Při výběru nejvhodnějšího období pro návštěvu Madeiry záleží především na vašich preferencích a prioritách. Pokud vyhledáváte teplé počasí, koupání a rušnější atmosféru, zvolte léto. Jaro a podzim jsou ideální, pokud upřednostňujete mírnější teploty, klidnější prostředí a chcete zažít autentickou Madeiru. Zima je skvělou volbou, chcete-li uniknout chladu evropské zimy a zažít jedinečné vánoční a novoroční oslavy.

Ať už se rozhodnete navštívit Madeiru v jakémkoli období, jistě si zamilujete její přírodní krásy, přátelské obyvatele a jedinečnou atmosféru. Tento ostrov věčného jara vám nabídne nezapomenutelné zážitky a chvíle odpočinku v každém ročním období. Ať už Madeiru navštívíte kdykoliv, jistě neuděláte chybu.

Zdroj: vlastní zážitky a Dravá žena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám