Hlavní obsah
Právo a státní správa

Předstírala přátelství, aby obrala důvěřivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Paní Aneta pracovala jako učitelka v mateřské školce. Tam se také spřátelila s jednou kolegyní. Věděly o sobě hodně, nebo si to aspoň paní Aneta myslela. Vše fungovalo, dokud dotyčné nepůjčila peníze.

Článek

Půjčka ve výši 30 tisíc korun měla sloužit k opravě auta. Paní Aneta má na ni i řádnou smlouvu. Poté, co se jejich pracovní cesty rozdělily, začala paní Aneta pracovat jako soukromá chůva, která bývalé kolegyni často vypomáhala i s hlídáním dětí. To měla být placená služba také na základě písemné dohody ve výši okolo dalších 30 tisíc korun. Jenže ani za ni nedostala paní Aneta ani korunu.

Snažila se splátku urgovat. Nejdříve následovaly výmluvy, poté zablokování všech čísel i účtů na sociálních sítích. Při pořádném prolustrování Aneta také zjistila, že v této situaci není sama, že dotyčná kolegyně podobným „přátelským“ způsobem vytahala peníze i z mnoha dalších důvěřivců. Paní Aneta nejprve vyčítala sama sobě, že je to její chyba, že kolegyni neměla žádné peníze půjčovat. Až následně si uvědomila, že špatná není ona, ale její bývalá kolegyně. A poté začala jednat.

Tři roky trvalo, že se přes soudy podařilo dopracovat až k možnosti exekuce dotyčné. Paní Anetě začaly chodit měsíční splátky ve výši něco málo přes 2000 korun, což už vypadalo nadějně. Jenže jak se říká, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Paní Aneta onemocněla a začala se léčit na onkologii. A když jste na nemocenské, jistě víte, že v té době se hodí každá koruna.

Jenže co čert nechtěl, ani ne po roce došlo ke zvýšení nezabavitelné částky. To je částka, která musí dlužníkům v exekuci zůstat. Paní Aneta tak začala měsíčně místo dvou tisíc dostávat pouze 181 korunu!

Srážky ze mzdy dlužníků se dostaly na historické minimum. A nejvíc na to doplácí drobní věřitelé, jako jsou pronajímatelé bytů, matky samoživitelky, oběti trestných činů nebo i malí a střední podnikatelé.

Paní Anetě je do pláče, když na tiskové konferenci líčí svůj příběh. Sama ještě neví, jak to s ní bude po zdravotní stránce a je jí smutno z toho, jaká péče je věnovaná právům dlužníků. „Jenže co já jako věřitel? Jak dlouho mám na své peníze čekat? A dožiju se toho?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Nezabavitelná částka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz