Hlavní obsah
Cestování

100 let ČSA. Proč mají česká letadla označení OK?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: depositphotos

ČSA Airbus A 319

Proč mají česká letadla označení OK? S názvem České republiky to přeci nemá nic společného.

Článek

ČSA, původně Československé státní aerolinie oslavily letos sté výročí své existence. Pátá nejstarší letecká společnost na světě byla založena 6. října roku 1923. První let byl naplánovaný k výročí založení České republiky na 28. října. Let z pražského letiště Kbely do Bratislavy byl ale kvůli nepříznivému počasí o jeden den odložen. Jelikož se na oznámený první let 28. října sešlo mnoho nadšenců, novinářů, politiků a dalších známých osobností, domluvil se tehdy pilot Karel Brabenec s vedením ČSA, že vzlétne, ale pouze jednou obkrouží letiště. Let do Bratislavy odstartoval až druhý den a na palubě byl jen jediný cestující. Redaktor Lidových novin Václav König.

Foto: jana vesela

označení OK nesou všechna česká letadla

Za zmínku stojí i označení českých letadel registrační značkou OK. Proč právě tato dvě písmena? Se jménem České republiky nic společného přeci nemají? O označení letadel různých států registrační značkou bylo rozhodnuto na konferenci ve Washingtonu v roce 1927. O nutnosti označení letadel a rovnoprávném využívání vzdušného prostoru se přitom začalo jednat už v roce 1910 v Paříži. Státy se ale ani na jednom z těchto témat nedokázaly dohodnout. O tom, proč bylo přiděleno Československu právě označení OK, se vypráví vtipná historka. Podle ní česká delegace přijela na konferenci do Washingtonu pozdě a požadovanou zkratku CS si zatím zabrali Portugalci na počest krále Carlose (1863 – 1908). Velitelem české delegace byl tehdy Otto Kučera, a proto nakonec zvolili označení OK. Skutečnost je ovšem jiná! Označení OK vychází z mezinárodního volacího znaku pro rádiovou komunikaci a bylo nám přiděleno podle Londýnské úmluvy v roce 1912 ještě za Rakouska – Uherska.

Zdroj: časopis Epocha 17/2023

Článek: idnes.cz: ČSA slaví sto let. První let s jediným cestujícím zamířil z Prahy do Bratislavy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz