Hlavní obsah
Cestování

Albánie, letošní hit. Dovolená u Jadranu, kde je levněji než u nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jana vesela

Jestli si chcete užít pěknou dovolenou, kdy poměr kvalita/cena mluví rozhodně ve váš prospěch, objevte Albánii!

Článek

V červnu mi čerstvě dospělá dcera oznámila, že si koupila zájezd do Albánie. Se stejně starou kamarádkou. První co mě napadlo bylo: „Albánie? Tam je mafie! Tam nemůžu mladou, blonďatou holku pustit samotnou!“ Když jsem se trochu uklidnila, začala jsem hledat na internetu. Hlavně na kanálu youtube jsem našla hodně příspěvků od turistů, kteří Albánii navštívili. A začalo se mi to líbit víc a víc! Albánie je krásná země. Má nádherné hory i teplé moře s pěknými plážemi. Je jen kousek od oblíbeného Řecka. Lodí jen asi hodinku cesty. I pobřeží má proto podobné. Je to námi oblíbené Jadranské moře! Stejně tak i pláže . Mezi fotogenickými útesy jsou písčité pláže, ideální na koupání s dětmi. Prohlédla jsem si pozorně i hotely a jejich vybavení. Překvapil mě rozdíl u reportáží jen několik let starých. Albánci se opravdu snaží a do hotelů a jejich moderního vybavení investují.

Foto: jana vesela

výlet do města Durres

Dcera s kamarádku si vybraly pro svou dovolenou městečko Durres. Také se mu říká Drač. Až do roku 1920 byl Durres hlavním městem Albánie. Je od letiště v Tiraně vzdálené asi 30 km. Pořád je největším přístavem v zemi. Holky si vybraly čtyřhvězdičkový hotel s all inclusive a dopravu letecky z Prahy. Zaplatily za týdenní pobyt každá 9000,- Kč. Bylo to v červnu, tedy mimo hlavní sezonu, ale ani během sezóny se cena příliš nezvedla.

Foto: jana vesela

jídlo bylo dobré a čerstvé

Nejdřív poslaly nádherné fotky z přeletu Albánských hor. Pak začaly posílat fotky a videa z hotelu a blízkého okolí. Hotel vůbec nezklamal. Vybavení, čistota i hotelový bazén. Z jídla i drinků byly nadšené. Dcera si pochutnávala hlavně na balkánském sýru. Celé all inclusive ani nevyužily. V Albánii je totiž levněji než u nás a holky vyrazily do místních barů a restaurací. Velká luxusní pizza vyjde v přepočtu asi na 120,-Kč. Za 200,- Kč se tam skvěle v restauraci najíte i napijete. Pláž byla skutečně písečná a moře teploučké. Ptala jsem se, jak je to s čistotou venku a prý to vyjde nastejno s Řeckem. Jen je všechno o dost levnější. V Durresje velké molo s restauracemi, to bylo v červnu ještě bohužel zavřené, ale jinak to musí být večerní romantika!

Foto: jana vesela

roztomilá albánská babička si užívá moře i v deštivém dni

Holky se rozhodly vyrazit na výlet do centra města, které bylo od hotelu vzdálené asi pět kilometrů. Nikde nenašly jízdní řád místního autobusu, a tak šly na zastávku jen tak naslepo. Autobus normálně přijel, jezdí prý pravidelně. Cesta stála v přepočtu asi 16,- Kč na osobu. Ve městě holky strávily celý den. Je tam totiž co vidět! Venetianská věž z pátého století nebo římský amfiteátr z druhého století. Město je staré 3000 let! Pro milovníky památek zážitek! A místní proslulá albánská mafie? Turisté se opravdu nemusí bát! Pro Albánii je rozvoj cestovního ruchu tak důležitý, že jsou naprosto v bezpečí.

Jestli si chcete užít pěknou dovolenou, kdy poměr kvalita/cena mluví rozhodně ve váš prospěch, objevte Albánii!

Zdroj: https://www.radynacestu.cz/magazin/durres/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz