Hlavní obsah
Cestování

Boa Vista; přístav Sal Rei, krásné pláže a luxusní resorty i méně známá místa k objevení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Santa Monica, Boa Vista

Boa Vista, jeden z Kapverdských ostrovů láká překrásnými plážemi. Ostrov samotný připomíná poušť. Pro turisty má ovšem neodolatelné kouzlo Afriky. Kam se na ostrově podívat mimo luxusní resorty?

Článek

Ostrov Boa Vista (Pěkná vyhlídka) je třetím největším ostrovem Kapverdského souostroví. Ostrovu se říká také Perla Kapverd. Těžko říct, jestli pro jeho krásu nebo spíš pro jeho tvar. Z ostrovů tvarem perlu nejvíc připomíná. Na délku měří 31 km a na šířku 29 km. Souostroví leží vedle Afriky. Ostrov Boa Vista dělí od nejzápadnějšího mysu Afriky, Zeleného mysu (Cabo Verde, podle kterého dostaly ostrovy název) 455 km.

Foto: pixabay

kostel na náměstí Sal Rei

Hlavním městem ostrova je přístav Sal Rei. Nedaleko přístavu najdete jednu z nejkrásnějších pláží Praia de Chaves. Snad ještě krásnější je Praia Santa Monica. Obě připomínají Karibik. Jsou dlouhé, široké, s jemným, zlatým pískem. Písek sem přinesl vítr ze Sahary. Samotný ostrov je suchý a hornatý. Ve vnitrozemí se z vápencové plošiny zdvihá několik erodovaných vulkanických komínů, jinak je ostrov téměř plochý. Většina plochy 620 km² je pokryta pouští. Nejvyšším bodem je Monte Estancie (387 m n. m.) na jihovýchodě, dalšími výraznými vrcholy jsou Santo António a Monte Negro.

Foto: pixabay

vnitrozemí ostrova Boa Vista

Po vyhlášení samostatnosti od Portugalska se místní pokusili ostrov zalesnit. Vzhledem ke klimatu byla ale akce neúspěšná. Podařilo se uchytit jen velmi odolným akáciím. Na ostrově tedy zeleň nehledejte. Najdete ji jen v okolí hotelových resortů, kde jsou pečlivě udržované trávníky i keře plné květů. Datlové i jiné palmy. Půda ostrova je díky sopečnému základu velmi úrodná. Problém je s vodou. Zavlažovaná oblast kolem hotelů je plná květin a barev. Ostrovy mají zajímavou historii. Díky své poloze byly překladištěm otroků z Afriky.

Foto: jana vesela

Pouliční prodej banánů, Sal Rei

Obývali je především Portugalci a Holanďané, kteří s otroky obchodovali. Současní Kapverďané jsou jejich potomky a samozřejmě i potomky původních otroků. Jsou krásným mixem národů. Nejsou tak tmaví, jako pevninští Afričané, mívají i modré oči a světlé vlasy. Jsou to moc krásní lidé.

Jestli si zrovna říkáte, že nevíte, proč byste měli trávit dovolenou na poušti, pojďme se podívat, co ostrov nabízí.

Foto: jana vesela

typické kapverdské jídlo z luštěnin

Rozhodně je tu jedinečná atmosféra. Poznáte Afriku, ale přitom se budete cítit bezpečně. Na ostrovech se mísí africká kultura s Evropou. Majitelé hotelů jsou Evropané a udržují evropský standard. Ale rytmus ostrova zůstává africký. Všude přítomné Hakuna Matata, neboli NO STRESS je tu znát. Ostrované se na vás budou usmívat a nikam se tu nepospíchá. Nebudou se na vás lepit jako v arabských zemích nebo okolo Jihoafrické republiky. I oni si rádi přivydělají, ale tak nějak v klidu. Respektují, když nechcete být rušeni.

Foto: pixabay

jeden z hotelových resortů

Kam se na ostrově podívat? Na ostrov se jezdí odpočívat. Vybízejí k tomu luxusní resorty i překrásné pláže. Pokud chcete přeci jen poznat něco z místní kultury, jeďte se podívat do městečka Sal Rei. Najdete zde i malý trh s ovocem u pláže, kavárny a malé restaurace. V přístavu můžete pozorovat místní rybáře. Mě zaujala veřejná africká prádelna. Žádné pračky. Ženy s dětmi na zádech a barevnými šátky na hlavách se sejdou, zpívají a perou společně prádlo ve velkých kádích s vodou. Povídají si a suší prádlo na společných šňůrách. Je to společenská událost. V Sal Rei se jeďte podívat do zálivu, kde naproti vám bude malý ostrov.

Foto: pixabay

kokosové palmy v hotelovém resortu

V zálivu je místní rybárna. Denně sem vozí čerstvé ryby, které oni porcují a prodávají do restaurací. Pustí vás zdarma dovnitř. Hned vedle ní je restaurace s krásným výhledem na zátoku. Rybí polévka je tu čerstvá a jedinečná. V Sal Rei najdete i hrnčířskou dílnu. Vlastní ji majitelka bez nohou. Jezdí po dílně na obdobě skateboardu a je moc milá. Dílna prodává výrobky po celém ostrově. Můžete si tu koupit něco i vy. Typickou turistickou atrakcí je pak vrak ztroskotané lodi. Je velmi fotogenický, leží takřka na pláži. Další atrakcí je líhnutí želv. To probíhá v letních měsících.

Foto: pixabay

kareta

Želvy jsou chráněné. O líhnutí se starají ochránci místní přírody. Nepokoušejte se vyrazit v noci sami. Můžete si koupit výlet a s průvodcem se podíváte na želví farmy i na noční kladení nebo líhnutí malých želviček.

Foto: jana vesela

pláž, večer

Ostrovy jsou pro dovolenou vyhledávané také kvůli minimu srážek a vyrovnanému klimatu. I v zimních měsících se tu můžete opalovat. Počítejte ovšem s tím, že Atlantský oceán bude studený a občas umí pěkné vlny! V zimě tu fouká vítr víc než jindy. V létě fouká také, ale méně a vzhledem k horku je to příjemné. Hotelové resorty jsou krásné a čisté. Co láká turisty nejvíc a proč se sem hlavně vrací, jsou pláže. Jsou skutečně překrásné. Kde jinde budete moci chodit celé hodiny v horkém písku a pozorovat tyrkysový oceán? Chcete-li načerpat klid, pohodu a poznat africkou kulturu s bezpečím Evropy, leťte na Boa Vistu.

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz