Hlavní obsah
Lidé a společnost

Devět křížů: příběh tragédie z roku 1540

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: volné dílo

Devět křížů

U dálnice D1, v úseku exitu 168 se zjevuje přízrak mrtvé nevěsty. Připomeňme si tragédii, která se udála v roce 1540 a dodnes je obestřena tajemstvím.

Článek

Devět křížů u dálnice D1 u Lesní Hluboké na Moravě je místo známé všem řidičům. U exitu 168 zde stojí devět dřevěných křížů. Původní kříže nechali vztyčit benediktinští mniši z kláštera v Rajhradě. Po jejich ztrouchnivění je nahradili novými a každých sto let docházelo k jejich svěcení. Kříže jsou chráněné jako kulturní památka České republiky. Připomeňme si dnes legendu, která je příběhem nešťastné lásky a velké tragédie. Místo je stále obestřeno tajemstvím a patří k jedněm z magických míst Česka.

Foto: fotohistorie, volné dílo

Devět křížů

V 16. století v tomto místě přepadli zbojníci uherského handlíře. Okradený a zraněný ležel mladý muž u cesty, po které jel místní sedlák s povozem. Sedlák byl dobrý muž, a tak obrátil povoz, naložil zraněného muže a odvezl jej k sobě domů na statek. Přikázal ženským, aby se jej ujaly a ošetřily ho. Mezi starostlivými ošetřovatelkami byla i sedlákova dcera. Té se mladý Maďar zalíbil. Ošetřovala jej s láskou. Mladík vyprávěl sedlákově dceři o svém kočovném životě. O svobodě a cestování, o krajích a zážitcích. Sedlákova dcera mu zase vyprávěla o životě na vesnici i o tom, proč se sama ještě nevdala. Přiznala mu, že čekala na lásku, kterou ještě nepotkala. Ti dva v sobě našli zalíbení a mladík se odhodlal a požádal sedláka o její ruku. Sedláka to ale vůbec nepotěšilo. Měl by svoji dceru dát chudému handlířovi? Navíc si připadal podvedený. Za jeho dobrý skutek se mu mladík odvděčil tím, že popletl jeho dceři hlavu. Rozzlobil se. A tak, aby handlíř dokázal, že si sedlákovu dceru zaslouží a že ji má opravdu rád, rozhodl se vyrazit do světa, vydělat peníze a vrátit se jako dobrá partie. Jenže když uběhl rok a když se handlíř se nevracel, přesvědčil sedlák dceru, že čeká marně. Potulný handlíř zmizel ve světě, toulá se jako dřív a na ni dávno zapomněl. Dcera svou lásku oplakala a souhlasila, že se provdá za selského syna ze sousedství. Jenže handlíř se vrátil. A právě v den, kdy se konala svatba. Neunesl zradu své nevěsty. Ukryl se na místě, kudy měli procházet svatebčané. Symbolicky právě na místě, kde byl před rokem sám přepaden a kde poprvé potkal sedláka. Když se svatebčané vraceli z kostela ve Velké Bíteši, zastřelil nevěstu, ženicha a dalších šest svatebčanů. Nakonec obrátil zbraň proti sobě a zemřel se svou láskou. Neštěstí se stalo v roce 1540.

Foto: pixabay

Říká se, že prostřední kříž patří nevěstě, která má z každé strany kříž jednoho ženicha. Zajímavé je, že kříž, který patří uherskému handlíři od země hnije a musí být častěji obnovovaný. Duch nešťastné dívky prý bloudí po okolí. Je známo několik případů, kdy se s tajemným zjevením setkali řidiči na dálnici mezi 161. a 168. kilometrem. V nočních hodinách se zde doporučuje při řízení větší obezřetnost. V roce 2012 proběhl v místě archeologický průzkum, který ale neodhalil žádné kosterní pozůstatky zemřelých. Podle pamětníků byly prý kosti objeveny již v 60. letech 20. století a přemístěny.

Zdroj: kniha: Magická místa Čech a Moravy, autor: Magdalena Wagnerová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz