Hlavní obsah
Cestování

Dovolená na Azorech: Opomíjené perly Atlatiku. Ostrovy Pico, Santa Maria a Säo Jorge

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

výhled na ostrov Pico

Opomíjené perly Azorských ostrovů. Tři malé ostrovy souostroví Azory. Na jedné části ostrova krajina připomínající Havaj a na druhé krajinu Nového Zélandu s křišťálovými vodopády a duhami nad zeleným údolím.

Článek

Jak se asi cítil Robinson na opuštěném ostrově? Zatoužili jste někdy po samotě v čarokrásné přírodě? Na ostrově obklopeném Atlantickým oceánem, z jeho pobřeží můžete pozorovat dovádějící delfíny i majestátné velryby? Nemohu vám slíbit zcela opuštěný ostrov, ale ostrovy, kam vás dnes zavedu nabízí dlouhé kilometry procházek krajinou, kde na člověka nenarazíte. A je to krajina naprosto ojedinělá.

Foto: pixabay

ostrov Pico

Od zlatých pláží až přes divoké černé útesy. Ostrov ideální pro vodní sporty i ostrov, kde se v moři pro jeho divokost koupat nedá. Ostrovy, kde se krajina během několika kilometrů změní z tropů připomínajících havaj do krajiny podobné té na Novém Zélandu. Uvidíte křišťálové vodopády padající do zelených údolí. Na ostrovech je velmi vlhko, není náhoda, že se zde často nad krajinou klene široká duha.

Foto: pixabay

Azory

Když už náhodou někoho potkáte, bude to buď turista jako vy (moc jich tu ale není) nebo místní obyvatel (těch tu také moc není) Místní lidé jsou známí svou pohostinností a ochotou pomoci, spřátelit se. Turisté je zatím neobtěžují, je jich tak málo, že jsou pro ně vítanými hosty. Už vás nebudu déle napínat. Dnes vás vezmu na výlet na méně známé ostrovy ze souostroví Azory. Podíváme se na tři z nich. Santa Marii, Pico a Sao Jorge. Každému ostrovu byla přidělena jedna barva. Santa Maria má žlutou (říká se mu i zlatý), ostrovu Pico se přezdívá Šedý a Sao Jorge je nazýván Hnědým ostrovem.

Azory jsou souostroví a zámořské autonomní území Portugalska. Od portugalského pobřeží jsou vzdálené přibližně 1500 km. Ještě nedávno bylo možné se sem dostat jen s přestupem v Lisabonu nebo Portu. Od května létá dvakrát týdne přímý spoj z Prahy. Operuje jej Smartwings a přiletíte na největší a také hlavní ostrov Azor Sao Miguel.

Foto: pixabay

Lagoa do Fogo ostrov Sao Miguel

Odtud můžete mezi ostatními ostrovy přelétat s místní leteckou společností SATA Azores. Letenky stojí mezi 60–90 eury v sezoně. Létají velmi často, i několikrát denně. Další možností přepravy mezi ostrovy je loď. Lodní jízdní řád najdete na ATLANITICOLINE.PT. Nevýhoda lodní dopravy je delší čas. Výhoda je v tom, že od června do září migrují kolem ostrovů velryby a je velmi pravděpodobné, že je budete moci pozorovat zblízka a v klidu. Každopádně první ostrov, který navštívíme je od Sao Miguel vzdálený pouze 55 km a cesta lodí trvá jen hodinu.

Foto: pixabay

Delfín u ostrova

Santa Maria: je nejvýchodnějším a zároveň i nejjižnějším ostrovem celého souostroví. Leží nejblíže portugalské pevnině. Díky své poloze má také nejteplejší podnebí ze všech ostrovů. Přestože má ideální podmínky pro vodní sporty jako windsurfing nebo kiting a pyšní se zlatými plážemi (od kterých je odvozena jeho barva), je nejméně navštěvovaným ze všech ostrovů. Santa Maria má přibližně 97 kilometrů čtverečních. Pouze deset kilometrů na délku a devět na šířku. Největším městem ostrova je Vila do Porto. Jedná se spíš o dlouhou hlavní ulici, která končí v malém přístavu. Pěkné pláže najdete v Praia Formosa nebo v zálivu Sao Laurenco. Na severu můžete navštívit městečko Anjos, stojí zde malá bílá kaple Mae de Deus, která je nejstarší kaplí na ostrovech. Ostrov nabízí dvě naprosto odlišné tváře.

Foto: pixabay

na ostrově najdete zlaté pláže. Pro Azory velmi netypické

Na západě, na které se nachází letiště (zde je informační středisko) i Vila do Porto je rovinatá a téměř bez vegetace, spadne zde minimum srážek. Je tu velmi stabilní, většinou slunečné počasí. Druhá část ostrova je porostlá bujnou vegetací, díky kopcům, které zde zachytávají naprostou většinu dešťových srážek. Z nejvyššího bodu Pico Alto jsou překrásné výhledy na ostrov a okolní oceán. Ostrov je známý i typickou architekturou domků s vysokými bílými komíny a vinicemi svažujícími se až k pobřeží. Vyrábí zde také známou keramiku. Můžete si odvézt domů pěkný suvenýr. A pozor, každý rok se zde koná část Portugalské rally, pokud toužíte po klidu a samotě, zjistěte si předem datum a vyhněte se mu. Pro někoho může být taková podívaná ale zajímavým zpestřením dovolené.

Foto: pixabay

rallye

Pico: Tajemný a majestátní se svou sopkou, která je tak charakteristická pro Azory. Ostrov je ze všech ostrovů nejmladší. Šedou barvu získal právě proto, že sopečná hornina, kterou je tvořen nestihla ještě tolik zvětrat. Patří k těm větším ostrovům. Měří 446 km čtverečních a žije zde přibližně 14 tisíc obyvatel. Nejlépe se sem dostanete Sao Miguel letecky. Letiště je malé, vojenské, ale slouží i civilním účelům. Přílet pod majestátní horu Ponta do Pico (2351 metrů nad mořem) je zážitek sám od sebe. A co teprve výstup na samotnou horu. Jedná se o nejvyšší horu Portugalska a je odtud neskutečný výhled na Atlantický oceán a okolní ostrovy.

Foto: pixabay

výhled z hory na ostrově Pico

Ostrov má velmi členité pobřeží a není možné se koupat přímo v oceánu. O koupání ale nepřijdete. U pobřeží jsou umělá jezírka, jakési přírodní bazény lemované lávovými kameny. Omývá je oceán a vy se můžete koupat v chladné vodě, do jiných dokonce vyvěrají minerální prameny.

Foto: pixabay

koupání v sopečných jezírcích u oceánu

Pico je vyhlášený i svými vinicemi a nevšedními víny. Víno má na sopečném podloží ideální podmínky. Zdejší vinařská kulturní krajina v západní části ostrova byla v roce 2004 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: pixabay

vinná oblast na ostrově Pico

Vinná réva je chráněna zídkami ze sopečného kamene a vy můžete procházet mezi nimi. V zahradách kláštera Casa Convetual dos Carmelitas, kde najdete zajímavé muzeum vína je největší koncentrace dračích stromů neboli dračince dračího na Azorách. Nejkrásnější trekové stezky pak vedou centrem ostrova. Prakticky tu budete sami. Pokud netrpíte klaustrofobií, prozkoumejte část nejdelšího přírodního lávového tunelu v Portugalsku. Je dlouhý přes pět kilometrů. Zpřístupněných je „jen“ 450 metrů, které projdete v naprosté tmě, jen s lucernou.

Foto: pixabay

Pico

Säo Jorge: je 54 km dlouhý a jen 5 km široký a prakticky celý pokrývá neaktivní sopka. Nejvyšším vrcholem ostrova je Pico da Esperanca s nadmořskou výškou 1053 m. Kvůli barvě útesů je São Jorge nazýván „Hnědý ostrov“. Většina obyvatel obývá úrodné plošiny zvané fajãs, které vytvořily lávové proudy stékající do moře. Podle místních obyvatel je jedním z nejkrásnějších ostrovů. Především pro svou dramatickou krajinu. Při pohledu z výšky prý připomíná hřbet hnědého ještěra nořícího se do modrých vln Atlantického oceánu. Ostrov leží mezi ostrovy Pico a Terceria. Rozhodně jej nesmí minout milovníci dobrých sýrů.

Foto: pixabay

výrobna sýrů

Místní sýry jsou vyhlášené. Hlavním městem je Velas. I to vám bude připomínat spíše větší vesnici. Nedaleko odtud je vyhlídka. Je oblíbená turisty pro krásný výhled na protější ostrov Pico s majestátní sopkou. Na tomto ostrově si budete opravdu připadat jako Robinsoni. Budete téměř sami v divoké, krásné krajině.

Foto: pixabay

Ostrovy jsou doslova magické

Na výlet na ostrovy si nezapomeňte zabalit dobré trekové boty, lehkou mikinu, pláštěnku nebo lehkou nepromokavou bundu. Počasí se tu často mění, ale déšť nevydrží nikdy dlouho. Za chvíli složíte pláštěnku do batohu a můžete vyrazit dál. Vezměte si i plavky! Ať už využijete koupání v oceánu nebo v přírodních minerálních pramenech, je dobré být připraveni. A asi to nejdůležitější! Dobrý foťák, případně dalekohled. Místní krajina je nezapomenutelná, ale díky fotkám se o zážitky budete moci podělit i s přáteli.

Příště spolu objevíme další z menších ostrovů. Tentokrát se vydáme za západ.

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz