Hlavní obsah
Cestování

Dovolená na Azorech; Ostrov květin a ostrov korzárů. Flores a Corvo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Příroda, pohoda, poznávání. O tom je dovolená

Evropská Havaj. Flores, Ostrov květin, tak je nazývaný nejzápadnější ostrov Evropy. Ostrov, který leží uprostřed Golfského proudu je naprosto jedinečný svou přírodou.

Článek

Azorské ostrovy jsou rájem pro milovníky velryb, koupání v horkých vřídlech. Pro milovníky přírody a turistiky. Pro milovníky skvělého jídla, surfaře i golfisty. Devět ostrovů náležících k Portugalsku můžeme rozdělit na tři části. Východní, kde se nachází i hlavní město. Střední, kde budete obdivovat majestátní vulkán na ostrově Pico, viditelný i z ostatních ostrovů.

Foto: pixabay

vulkán Pico

Jedná se zároveň o nejvyšší horu Portugalska s nadmořskou výškou 2351 m a díky tomu, že tento vulkán sahá ještě do hloubky 6098 m pod hladinu moře, jde ve skutečnosti o nejvyšší podmořskou horu světa! A nezapomeňme na poslední, západní část souostroví. Tady najdeme ostrovy Flores a Corvo.

Foto: pixabay

vodopád na Azorech

Tato část je nejméně turisticky navštěvovaná a upřímně, ke škodě samotných turistů. Západní ostrovy na rozdíl od ostatních neleží na euroasijské litosférické desce, ale již na té severoamerické. Jsou nejzápadnější částí Evropy a leží uprostřed Golfského proudu, který je o mnoho teplejší než oceán okolo ostatních ostrovů. Ostrov Flores je zapsán na seznamu biosférických rezervací UNESCO. Místní mu přezdívají Růžový ostrov (každý z ostrovů má svou barvu). Ve skutečnosti je možná tím nejzelenějším se všech.

Foto: pixabay

ostrov Flores

A to je co říct. Po návštěvě Azorských ostrovů vás při vzpomínce na dovolenou jako první napadne „zelená“. Díky vysoké vlhkosti, takřka stejné teplotě v zimě i v létě, Atlantskému oceánu a úrodné vulkanické půdě jsou ostrovy neskutečně zelené. Azory jsou právem nazývány evropskou Havají.

Právě na ostrově Flores si na vnitrozemských stezkách budete připadat jako v džungli jižní Ameriky. Jakmile dojdete na pastviny na severu ostrova, zaměníte džungli za přírodu Nového Zélandu. Ostrov Flores v překladu znamená Ostrov květů.

Foto: pixabay

Vodopády na ostrově Flores

Svému jménu dělá čest. Rozlohou má pouhých 143 km čtverečních a stálých obyvatel je na ostrově necelých 4500. Hlavním městem ostrova je Santa Cruz das Flores.

Foto: pixabay

ostrov Flores

Nikde v Evropě nenajdete tak unikátní přírodu jako právě tady! Západní pobřeží ostrova mezi Faja Grande a Fajazinha vypadá opravdu jako Havaj. Najdete zde 20 vodopádů v překrásných údolích. Až budete stát na pobřeží západní části ostrova, vzpomeňte si, že stojíte na konci Evropy. Určitě využijte možnosti vykoupat se ve vodách oceánu. Díky Golfskému proudu je tu voda krásně teplá. Pokud budete na ostrově ve středu, využijte možnosti si prohlédnout zdarma Albarnaz, maják, který stojí nejblíže Americe. Jeho světlo bylo tím prvním, co američtí námořníci viděli z Evropy.

Foto: pixabay

vodopád na ostrově Flores

Každou středu jsou na Azorských ostrovech majáky otevřeny a dočkáte se prohlídky zdarma se samotným strážcem majáku. Maják na ostrově Flores leží tři kilometry pěšky od pevnosti Grande Faja. Ostrov je malý, ale překrásný. Nenechte si ujít výhled z Morro Alto, který je s výškou 914 m nejvyšším vrcholem ostrova. Mezi květnem a srpnem můžete na Flores zažít festivaly věnované Duchu svatému.

Foto: pixabay

Hortenziemi je ostrov Flores vyhlášený

Při té příležitosti ochutnejte unikátní polévku. Na ostrově je několik restaurací. Vzhledem k čistotě oceánu, který je zde bohatý na mořský život byste neměli vynechat ochutnávku mořských plodů a ryb. Chobotnici vám na ostrovech připraví na mnoho způsobů a vždy jedinečně! Na Flores zkuste restauraci (rybárnu) Pescador, kde si určitě vyberete.

Nejmenší a nejsevernější ze všech Azorských ostrovů je ostrov Corvo (Černý ostrov). Z ostrova Flores se na Corvo dostanete za malou chvíli trajektem. Corvo je od Flores vzdálený pouze 27,8 km. Nejvyšší bod ostrova se jmenuje Monte Grosso a je vysoký jen 770 m. Na ostrůvku žije jen okolo 500 obyvatel. Jako turista zde budete přijati s otevřenou náručí, coby vzácná návštěva. Ostrov je krásný i pod hladinou. Od roku 2007 ho UNESCO chrání jako biosférickou rezervaci. Ostrov má zajímavou historii. Corvo bylo kdysi známé jako sídlo korzárů.

Foto: pixabay

během letních měsíců máte téměř 100% šanci pozorovat velryby

Mezi korzáry a místními fungovala oboustranně výhodná domluva. Místní jim opravovali lodě o korzáři je za to chránili. Pro své zkušenosti byli námořníci z Corvo později vyhledáváni a najímáni na velrybářské lodě. Byli známí svou odvahou. Především ze západních Azorských ostrovů pracovalo mnoho lidí v USA, bylo obvyklé, že měli místí více dolarů než escudos. Corvo je maličké a ryzí.

Foto: pixabay

duha na konci Evropy

Ve Vila do Corvo, kde není ani žádný semafor, se můžete najíst v baru BBC. Ještě nedávno bylo možné sehnat oběd jen u celníka jménem Tiberio, který se o poutníky, kteří zavítali na ostrov, postaral osobně. Jak jednoduše a v souladu s přírodou místní žijí, si můžete představit i z toho, že elektřina byla na ostrov zavedena až v polovině minulého století.

Ještě bych ráda zmínila úžasnou gastronomii včetně vína, které na ostrovech místní pěstují. Vína zde mají dokonce ve čtyřech barvách. Bílé, červené, růžové a zelené. Víno i jídlo je zde dražší než v kontinentálním Portugalsku. Úroveň restaurací vypadá občas vzhledem spíš na bufet s plastovými židlemi.

Foto: pixabay

skvělá portugalská kuchyně

Ovšem po ochutnání prvního jídla budete v sedmém nebi. Jídlo je naprosto čerstvé a jednoduché, připravované podle místních receptů. Lepší jídlo těžko někde najdete. Úžasné hovězí z místního dobytka, ovoce, zelenina, ryby a mořské plody, kterých je Atlantský oceán plný. Vše naprosto čerstvé a dokonalé.

Foto: pixabay

na ostrovech ochutnáte vynikající sýry

Nesmíme zapomenout na milovníky sýrů. Místní sýry jsou vyhlášené a vyrovnají se těm švýcarským. Azorské ostrovy jsou jediným místem v Evropě, kde se pěstují ananasy, káva a dokonce i čaj.

Na ostrov Flores se nejlépe dostanete letecky. Z Prahy do hlavního města Ponta Delgada na ostrově Sao Miguel létá přímým spojem dvakrát týdně letecká společnost Smartwings. Z Ponta Delgady přeletíte místní leteckou společností Sata Azores přibližně za 2000,- Kč za letenku na ostrov Flores.

Foto: jana vesela

Na Azory létá dvakrát týdně z Prahy přímý spoj se Smartwings

Mezi ostrovy se můžete pohybovat trajektem. Je to skvělá příležitost, jak pozorovat velryby a delfíny, kteří kolem ostrovů během léta migrují. Jízdenky i jízdní řád najdete na webových stránkách Atlantico Line.

Přeji krásnou dovolenou plnou nezapomenutelných zážitků!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz