Hlavní obsah
Cestování

Dovolená na Azorech: Terceira. Nádherná příroda, velryby a skvělé jídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Terceira

ostrov Terceira je třetím největším ostrovem Azorských ostrovů. Po „bráně Azorů“ ostrově Sao Miguel vstupme do samotného srdce zeleného souostroví.

Článek

Od letošního dubna je možné letět přímým letem na Azorské ostrovy z Prahy. Dříve se létalo na Azory většinou s přestupem v Portugalsku. Let na největší a zároveň hlavní ostrov Sao Miguel trvá přibližně pět hodin. O ostrově Sao Miguel, který je pro turisty nejlépe dostupný jsem psala v jednom ze svých minulých článků. Říká se mu také „brána Azor“ a jistě by bylo škoda zůstat jen mezi dveřmi, ať už jsou, jakkoliv zajímavé. Dnes vás proto pozvu na další z ostrovů. Je jím rozlohou třetí největší ostrov souostroví. První je již zmiňovaný Sao Miguel, druhým je ostrov Pico s nezaměnitelnou dominantou vulkánu, tyčícího se nad celým ostrovem. Jde o nejvyšší horu Portugalska. A konečně třetí rozlohou největší ostrov je ostrov Terceira.

Foto: pixabay

výhled na ostrov Pico

Na ostrově Terceira je druhé nevytíženější letiště Azorských ostrovů. Jedná se o mezinárodní letiště. Z Prahy sem zatím přímé lety nelétají, ale několikrát denně můžete využít služeb azorské letecké společnosti SATA airlines a přepravit se z ostrova Sao Miguel. Let trvá okolo 45 minut a ceny letenek jsou kolem 80,- euro. Letiště na ostrově Terceira je také známo pod názvem „Lajes Field“ podle stejnojmenné vojenské základny, která letiště sdílí s civilním provozem. Malý terminál je po nedávné rekonstrukci, připomíná větší třípatrové nádraží. Od přepážek k letadlu dojdete za 2 minuty. Letiště Lajes je mezi leteckými fanoušky známé mimo jiné díky úspěšnému nouzovému přistání velkého dopravního letadla Airbus A330 společnosti Air Transat, kterému na cestě mezi Kanadou a Lisabonem kvůli poruše došlo palivo a muselo doplachtit zcela bez motorů právě na terceirské letiště.

Foto: pixabay

dům v hlavním městě

Největší město na ostrově Angra do Heroismo je vzdáleno asi 20 km jihozápadním směrem. Pokud chcete strávit na ostrově několik dní, je ideální ubytovat se ve městě nebo jeho okolí. U letiště je několik půjčoven aut, vyplatí se po ostrově cestovat se zapůjčeným autem. Budete páni svého času. Na ostrově jsou jen dvě větší města. Hlavní město Angra do Heroismo a Praia da Vitória. Praia má okolo 20 tis. obyvatel. V hlavním městě Angra do Heroísmo žije něco málo přes 35 tisíc obyvatel.

Foto: pixabay

Delfín u ostrova

Vzniklo v roce 1534 jako první město na Azorách. Dnes je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Pro milovníky přírody a klidu bez turistů je Terceira dokonalá volba. Zcela bez zábavy ale nebudete. Hlavně během sezony se v ulicích měst koná mnoho různých slavností. Na ostrově se dodnes také konají býčí zápasy. „Desítky odvážlivců během tzv. Tourada à corda provokují rozzuřené býky a pak před nimi ulicemi prchají.“ Místní lidé jsou usměvaví a přátelští. Místní s nadhledem říkají, že zatímco azořané na ostrově Sao Miguel vydělávají, terceiřané se baví. Atmosféra klidu a pohody je nakažlivá.

Foto: pixabay

Terceira, přístav

Rychle se přizpůsobíte klidnému rytmu ostrova. Ostrov je velmi vlhký. Počítejte s tím, že na ostrově často prší. Jedná se ovšem o krátké přeháňky, po kterých vždy brzy vyjde slunce. Do batohu si zabalte pláštěnku, plavky (na pláž nebo do termálních jezer) a suché tričko. Vlhkost je tu totiž i ve vzduchu velmi vysoká. Proto se tu také daří bohaté vegetaci. Ani 45 tisíc krav, které se na ostrově pasou nemohou spást množství zeleně, pro které je zdejší klima ideální. Mléko mají krávy díky čerstvé trávě smetanové. Výrobou sýrů je Terceira vyhlášená. Sýry z Terceiry se vyrovnají těm nejlepším holandským nebo švýcarským. K sýrům se dokonale hodí víno z nedalekého ostrova Pico. Zdejší vína jsou nejen lahodná, ale na naše poměry i levná. Pro milovníky masa mohu jen doporučit hovězí steaky nebo místní specialitu vařeného hovězího, předem marinovaného v červeném víně s kořením.

Foto: pixabay

výrobna sýrů

Místní specialitou jsou i kyselé rybky podobné našim pečenáčům. Můžete je koupit velmi levně ve stánku u cesty. Ryby a mořské plody obecně jsou tu naprosto dokonalé a čerstvé. Jídlo v restauraci stojí okolo 10 až 15 euro, v menších restauracích nebo bufetu u cesty se najíte i za méně než 5 euro. Na ostrov se ovšem nejezdí jen za kulinářskými zážitky, ale především za naprosto jedinečnou přírodou. Ostrov je sopečného původu a je obklopen Atlantským oceánem. Jeho klima je díky stále činné sopečné činnosti naprosto jedinečné. Bývá dokonce připodobňován k Havaji. Na ostrově je několik míst, které byste rozhodně neměli minout. Vyrazte třeba na túru kolem hory Serra de Santa Bárbara.

Foto: pixabay

Terceira

Několik kilometrů dlouhý okruh Mistérios de Negros se dá navíc doplnit návštěvou jeskynního systému Gruta do Natal. Navštívit můžete i Algar do Carvão.Je jedním z nejkrásnějších sopečných kráterů na ostrově Terceira. Tento unikátní přírodní útvar nabízí návštěvníkům nezapomenutelný zážitek s pohledem na vodopády a podzemní jezera. Jeskyně vznikly jako pukliny v lávě. Do jeskyně se dostanete úzkým tunelem vytesaným ve skále. Po pár metrech se před vámi otevře zelená krása. Strop jeskyně je otevřený a proudí sem tlumené světlo.

Foto: pixabay

Terceira

V jeskyni najdete jezero, kolem kterého budete procházet. Na ostrově je několik vyhlídek, kam můžete dojet autem nebo jít část turistické trasy pěšky. Otevřou se vám výhledy na modrý oceán (v letních měsících tudy migrují velryby), černé útesy a zelené plochy pastvin. Na ostrově je i několik písčitých pláží. Počítejte ovšem s tím, že voda Atlantiku je studená. Pohasínající láva vytvořila na pobřežích jezírka, kde se voda místí s vodou mořskou, tady je koupání teplejší. Vykoupat se můžete i v horké vodě termálních pramenů. Navštivte Furnas do Enxofre.

Foto: pixabay

na ostrově najdete i písčité pláže

Furnas je místo, které stojí za návštěvu. Tento aktivní sopečný kráter je plný sytě žlutého síry, která vytváří fascinující krajiny a přírodní jevy. Vede tudy turistická stezka. Během letních měsíců uvidíte pravděpodobně v okolí ostrova velryby a delfíny. Z ostrova vyráží několikrát denně trajekty na menší okolní ostrovy. Zvládnete i jednodenní výlet na některý z menších ostrovů a kolem trajektu vám budou skotačit delfíni. Terceira je ostrov klidu a překrásné přírody. Její pohodu i místní obyvatele si zamilujete.

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz