Hlavní obsah
Cestování

Dovolená na Kapverdách: Sal, nebo Boa Vista?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jana vesela

Praia, Boa Vista, místní kotě

Kapverdy, prosluněná dovolená na nejkrásnějších plážích. Který z ostrovů si vybrat?

Článek

Co víme o Kapverdských ostrovech? Není náhoda, že obliba těchto ostrovů stále stoupá. Jedná se o ostrovy sopečného původu ležící jen kousek od africké pevniny. Nejblíž ke Kapverdám leží Senegal. Z Prahy trvá let na Kapverdy přibližně šest hodin. Pevninskou Evropu zahlédnete z okénka letadla naposledy nad Španělskem, případně Portugalskem, podle dráhy vašeho letu. Prohlédnout z výšky si pak budete moci Kanárské ostrovy patřící ke Španělsku. Jen co zamáváte nevyšší hoře Španělska, Pico del Teide, vulkánu na Tenerife, začnete se pomalu připravovat na přistání na Kapverdských ostrovech.

Foto: jana vesela

západ slunce na ostrově Boa Vista

Pravděpodobně přistanete na jednom ze dvou turisticky známých ostrovů. Celé souostroví je mnohem větší, ale pro turisty jsou vyhrazeny ostrovy dva. Ostrov Sal a ostrov Boa Vista. Ostrov Sal dostal své jméno po soli, která se zde dlouho těžila. Nikoliv kamenné soli, ale soli mořské. Na ostrově Sal můžete navštívit přírodní rezervaci, jejíž součástí jsou odsolovací pole. Oblíbeným výletem na ostrově je výlet k jezeru Salinas de Pedra de Lume. Solné pláně v Salinas se nachází ve vyhaslém kráteru, do kterého puklinami ve vulkanických skalách proniká mořská voda z kilometr vzdáleného oceánu, a i dnes slouží k odsolování vody a získávání soli.

Foto: jana vesela

pláž

Vy si jej můžete užít stejně jako Mrtvé moře v Izraeli. Jeho voda je tak slaná, že není možné se potopit. Bahno jezera je prý i stejně léčivé jako to z Mrtvého moře. Na břehu jsou postavené sprchy, kde se za poplatek můžete od soli osprchovat. Dalším oblíbeným výletem na Salu je výlet do Žraločí zátoky. Tady se budete brouzdat po kolena v průzračné vodě oceánu mezi žraloky. Na korálovém atolu se zde vyhřívají mláďata žraloků citronových. Tento druh není člověku nebezpečný. Přesto člověku jezdí mráz po zádech, když sleduje, jak se za okrajem korálu pohybují jejich velké „maminky“.

Foto: jana vesela

brouzdání mezi žraloky

Vyjet si můžete i na čtyřkolkách. Krajina na obou ostrovech je písečná a kamenitá. Nečekejte zelená údolí. Ta tu opravdu nejsou. To byste museli navštívit jiný z Kapverdských ostrovů. Naprosto bezpečně ale můžete na ostrově Sal vidět Fata Morganu na poušti Terra Boa. Jedná se o viditelný obraz vodní plochy na místě, kde žádná voda není. Pozorovat ji můžete v pouštích, ale i v polárních obrazech. Tento optický úkaz totiž vzniká v atmosféře díky teplotní inverzi. V letních měsících je velkým turistickým lákadlem výprava za karetami. Tito nádherní tvorové si oblíbili zlaté vyhřáté pláže Kapverd a pravidelně se sem vrací naklást vejce.

Foto: pixabay

kareta

Kapverdští ochránci přírody na ně již čekají. Kareta klade vejce v noci, kdy bývá na pláži nejbezpečněji. S průvodcem můžete být u toho. Jakmile želva vejce zahrabe a vrátí se zpět do oceánu, pomůžete ochráncům přírody vejce vyhrabat a opatrně přemístit na již připravené místo. To označí ochránci datem a pak očekávají v přesnou dobu líhnutí malých karetek. Pokud budete na ostrově v době líhnutí, můžete je vidět a pomoci jim na jejich první cestě domů, do oceánu. Pokud jste jen trochu romantici, můžete si za 50 euro domluvit vyjížďku na koni přes chráněné území, kolem želví farmy. Kdo by nechtěl cválat na koni podél tyrkysového oceánu? Vyjížďku doporučuji využít přes delegáta, od ZOO farmy, která sídlí nedaleko městečka Santa Maria.

Foto: jana vesela

výlet na koni na ostrově Sal

O koně i ostatní zvířata se skvěle starají. Na ostrově Boa Vista (v překladu Krásná vyhlídka) se pro změnu můžete jet podívat na vrak lodi na pláži. Připomíná trochu všemi známý fotogenický vrak na řeckém ostrově Zakynthos. Na Boa Vistě navštivte městečko Praia, podél pobřeží stojí typické, africké domky. Ženy perou prádlo ve společné prádelně a věší jej na terase jen kousek od oceánu. Bary podél pláže lákají turisty k posezení. Většina barů patří italským majitelům. Kromě výborně připravených mořských plodů a ryb dostanete pravou italskou pizzu.

Foto: jana vesela

pláž u hotelu na ostrově Sal, bílý písek a tyrkysový oceán

Ostrov Boa Vista je ještě opuštěnější a sušší než ostrov Sal. Pláže má ale ještě krásnější. Je vlastníkem jedné z nejkrásnějších pláží na světě, Santa Monica. Kontrast zlatého písku, který se táhne kilometry daleko a až několik stovek metrů široko s barvou Atlantského oceánu je nezapomenutelný. My jsme měli štěstí a viděli jsme proplouvat velrybí rodinu. Hotely jsou téměř nové. Kapverdy hostí turisty teprve pár desetiletí a většina hotelů byla postavena nedávno. Obyvatelé Kapverd jsou většinou křesťané. Kromě přistěhovalců z blízké Afriky žijí na ostrově potomci Holanďanů, Portugalců a afrických otroků.

Foto: pixabay

kostel na náměstí Sal Rei

Skuteční domorodí Kapverďané jsou na svůj původ mixu africké a evropské kultury náležitě hrdí. A navíc jsou to mimořádně krásní lidé. Záleží jen na vás, jaký ostrov si vyberete. Jestli mohu doporučit, pro ty, kteří rádi poznávají místní kulturu, navštěvují místní bary a restaurace, milují procházky po městečku a celkově potřebují k dovolené alespoň trochu civilizace, pro ty bude vhodnější ostrov Sal. Boa Vista je překrásný ostrov pro dobrodruhy vyhledávající samotu a klid nekonečných, prázdných pláží.

Foto: pixabay

rybáři na ostrově Sal

Ne, že byste neměli vše luxusně zajištěné na hotelu, ale noční život zde mimo hotel nečekejte. Cestovní kanceláře nabízí týdenní dovolenou na Kapverdy již kolem 15 tisíc za osobu v last minute nabídce. Počasí je v červnu na Kapverdách krásné. Okolo třiceti stupňů Celsia, mírní vítr, který zde fouká po celý rok a oceán, na jehož barvu nedokážete zapomenout.

Přeji krásnou dovolenou!

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kapverdy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz