Hlavní obsah
Cestování

Dovolená v Albánii: Albánská riviéra je levná a přitom překrásná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Saranda, Albánská riviéra

Dovolená v Albánii je skvělou volbou pro milovníky tyrkysového teplého moře, krásných pláží a autentických balkánských městeček pod horami a přesto u pobřeží. Albánská riviéra je místo, kam se budete vracet.

Článek

Zvažujete dovolenou v Albánii? V posledních letech se na našem turistickém trhu objevuje čím dál víc nabídek dovolených v této balkánské destinaci. S přílivem turistů albánské hotely výrazně zlepšily svou nabídku. Jak kvalitou služeb, tak i samotného vybavení hotelů.

Foto: pixabay

tyrkysová barva Jónského moře

Albánie se stává oprávněně oblíbenou destinací. K tomu přispívá i to, že poměr cena/kvalita je velmi příznivá. Do Albánie se dostanete letecky z několika českých letišť. Lety operuje většinou letecká společnost Smartwings.

Foto: pixabay

letiště Tirana je obklopené horami

Let do hlavního města Albánie Tirany netrvá déle než dvě hodiny. Albánie má překrásnou, a stále můžeme tvrdit, nedotčenou přírodu. Na své si zde přijdou milovníci průzračného Jónského moře, starých vesniček, hradů i antických památek. A také samozřejmě milovníci skvělého jídla a vína. Albánie je krásným mixem Řecka a Chorvatska.

Foto: pixabay

Albánie

Albánská riviéra, které sami Albánci jednoduše v albánštině říkají „pobřeží“ je nádherná část země. Proslula svými plážemi, tyrkysovou, křišťálově čistou vodou a syrovou, horskou krajinou. Z Albánie si přivezete nádherné fotky blankytně modrého moře s vysokými horami v pozadí. Podél pobřeží najdete malebné vesničky s jedinečnou atmosférou. Hned několik míst je zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO. Která místa byste neměli rozhodně minout?

Foto: pixabay

Albánská babička

Saranda je vstupní branou na Albánskou riviéru a zároveň jejím největším městem. Saranda bývala kdysi osadou o pár domcích. Dnes je tepajícím letoviskem, které připomíná díky zástavbě z doby socialismu spíše betonovou džungli. Většina budov jsou však hotely a v poslední době prošly modernizací. Nedávno zde zrekonstruovali krásnou pobřežní promenádu s přilehlou městskou pláží. Najdete zde mnoho obchodů, restaurací a kaváren. Saranda je především dopravní uzel, který kromě cest na riviéru patrně využijete při cestě Řecka, Gjirokastry či Butrintu.

Foto: pixabay

Saranda

Zajímavé je, že zde není centrální autobusové nádrží. Autobusy a minibusy místo toho stojí na ulicích ulic kolem Parku Miqësia v centru města.Pokud nechcete dovolenou strávit jen na pláži u hotelu, je ubytování v Sarande a blízkém okolí ideální volbou. Autobusy na nejzajímavější místa jezdí každou půlhodinu a nejsou nijak drahé. Albánie je navzdory pověstem bezpečnou zemí. Pozor si dávejte snad jen na kapsáře. Ale ty najdete všude na světě. Co byste si v Sarandě neměli rozhodně nechat ujít, je návštěva hradu Lëkurës.

Foto: Pixabay

výhled od hradu Lekures

V roce 1537 jej na kopci nad Sarandou nechal postavit turecký sultán Sulejman. Měl mu sloužit jako zázemí pro jeho tažení na nedaleký ostrov Korfu. Dnes je na hradě restaurace, z jejíž terasy je úžasný výhled na moře, zejména při západu slunce.

Foto: pixabay

Saranda v noci

Ksamil je oblíbené, rychle se rozvíjející letovisko, často označované za„evropské Maledivy“. Návštěvníky uchvacuje tyrkysovou vodou, písečnými plážemi i kulturními památkami v okolí. V jeho blízkosti naleznete národní park Butrint, který je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

Foto: pixabay

pláž

Hlavním lákadlem Ksamilu jsou jeho nádherné plážea také malé souostroví (Ishujt e Ksamilit) nedaleko pobřeží. Celkem čtyři ostrovy jsou přístupné na lodi, paddleboardu, kajaku nebo dokonce plaváním. Obzvláště krásná jsou Dvojčata (Ishujt Binjak), dvojice ostrovů spojených úzkou písečnou šíjí. Křišťálově čisté vody obklopující ostrovy poskytují ideální prostředí pro šnorchlování.

Foto: pixabay

pláž Ksamil

Butrint. Historické město Butrint je nejčastěji navštěvovaným archeologickým nalezištěm v Albánii, které svým významem daleko přesahuje hranice samotné země. Jeho dějiny sahají 2500 let zpět: vznikl jako řecká kolonie, později jej vylepšili Římané, vzkvétal pod nadvládou Byzance a otisk tu zanechali také Benátčané.

Foto: pixabay

Butrint

Pro mimořádný rozsah a zachovalost památek byl Butrint zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Spolu s okolní mokřadní krajinou byl rovněž prohlášen národním parkem. Butrint se nachází jen 20 km od Sarandy.

Foto: pixabay

Butrint

Prohlédněte si velmi zachovalé antické divadlo, majestátní baziliku a baptisterium s úchvatnou mozaikou. Můžete se projet lodí po Butrintském jezeře a ochutnat skvělé mušle. Místo je u turistů velmi oblíbené, vyplatí se přivstat si a prohlédnout si jej už od devíti ráno. Případně naopak odpoledne, když největší nával poleví.

Foto: pixabay

Gjirokastra

Gjirokastra. Naprosto ojedinělou atmosféru má toto město s domy se střechami ze šedivého vápence. Je plné křivolakých uličky s kamennou dlažbou, najdete tu starý bazar i majestátní hrad, který se tyčí vysoko nad městem.

Foto: pixabay

Gjirokastra

Gjirokastra je jedinečnou ukázkou typické osmanské architektury, díky níž je považována za jedno s nejkrásnějších měst v Albánii. Není náhodou, že byla v roce 2005 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: pixabay

Gjirokastra

Modré oko je sladkovodní pramen, který vytváří uhrančivou, tmavě modrou tůň uprostřed bujné zeleně. Tento jedinečný přírodní úkaz se stal jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí v Albánii a je oblíbeným cílem jednodenních výletů. Pramen dostat svůj název díky nápadné podobnosti s lidským okem, jehož „zornice“ je jasně modrá, zatímco okolní „duhovka“ má světlejší odstín modrozelené barvy. Více než 50 metrů hluboké Modré oko je jedním z pramenů řeky Bistrica. Těsně pod pramenem začíná umělé jezero dlouhé asi kilometr, obklopené hájem dubů a platanů porostlých břečťanem.

Foto: pixabay

Modré oko

Výhodou návštěvy parku v letních měsících je příjemný stín. Koupání v řece i jezeře je ovšem zakázané. Vstupné do přírodního parku Modré oko stojí 50 leků (v přepočtu cca 12 Kč). Taxikáři si za zpáteční cestu ze Sarandy účtují mezi 40-50 eury. Využít můžete i autobusovou dopravu.

Foto: pixabay

čerstvé albánské fíky

Ať už si budete užívat výlety, návštěvy městeček pod horami s neotřelou atmosférou. Nebo hodláte odpočívat na některé z oblázkových nebo písčitých pláží, Albánii budete mít rádi i pro skvělé místní víno a jídlo. Ochutnejte typickou albánskou kuchyni s pečeným masem, grilovanými rybami, čerstvým balkánským sýrem a množstvím skvělé zeleniny a ovoce.

Foto: pixabay

pohoda na pláži

Průměrná ceny zájezdů na Albánskou riviéru se pohybuje mezi 20–30 tis za osobu na 8 dní all inklusive v sezoně 2024. Ale najdete i mnohem levnější pobyty. Pokud hodláte cestovat, vyplatí se využít nabídky pouze hotelu se snídaněmi. Jídlo v restauracích je skvělé a vychází většinou levněji nežli u nás.

Přeji krásnou dovolenou!

Zdroj: https://www.albanie-cestovani.cz/albanska-riviera

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz