Článek
Chlazený nápoj, letní podvečer a maso nebo zelenina vonící dřevem z grilu. Také se těšíte? Obliba grilování se v naší zemi rozmohla až po pádu železné opony. Do té doby jsme s oblibou opékali buřty přímo nad ohněm. Jaká je historie grilování a kdo začal opékat maso jako první? Kořeny této oblíbené zábavy je možné vystopovat až u domorodých indiánů Karibiku, Severní a Jižní Ameriky.
Kryštof Kolumbus (1451-1506) i členové jeho výpravy se po svém příjezdu setkali s indiánem, opékajícím maso na dřevěné mřížce, kterou nad ohněm drželo několik tyčí. Právě to byla původní technika grilování neboli dlouhé opékání za pomoci chladného kouře. Opékání trvalo delší dobu a maso bylo částečně uzené. Indiáni tuto techniku používali k uchování masa na delší dobu. Mělo to velkou výhodu. Maso pak bylo měkké a velmi chutné. Španělské slovo barbacoa, ze kterého vyšel anglický výraz barbecue poprvé použil cestovatel a historik Gonzalo Fernánde de Oviedo y Valdéz (1478-1557).
Ten, po mnohaletém pobytu v Novém světě vydal řadu knih o zvycích národů, se kterými se setkal. Grilování nezůstalo jen výsadou indiánů. Ve druhé polovině 18. století se grilování rozšířilo mezi otroky. Brzy si jej oblíbila i koloniální elita. S oblibou pořádali venkovní hostiny s grilovaným masem. Například v roce 1769 si budoucí první americký prezident George Washington (1732-1799) poznamenal do deníku: „odjel do Alexandrie (město poblíž Washingtonu D.C. pozn. autora) na grilování a zůstal tam celou noc.“
Skutečná revoluce v grilování přišla s množstvím imigrantů z různých zemí. Různé chutě podle národních tradic se promítly i na přípravě jídla. Různé druhy masa, koření i přípravy nabízí nezměrné množství chutí celého světa. Objevily se i uzavřené grily nebo brikety. Ve druhé polovině 20. století již patřilo grilování k typickým americkým aktivitám. Grilování se rozšířilo i do dalších zemí. Například Austrálie, Anglie nebo Německo a Itálie nebo Španělsko. Octové omáčky jsou například výsadou Anglie, zatímco marinády s hořčicí Francie a Německa.
My, jako obyvatelé východního bloku jsme si na grily museli ještě chvíli počkat. Po pádu železné opony se ale rychle staly součástí našich zahrad a teras. Dnes už si bez posezení u voňavého masa nebo grilované zeleniny si léto ani nedovedeme představit.
Zdroj: časopis Epocha, 15/2023