Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak zemřela Kleopatra? Je možné, že byla mučena a zavražděna Octaviem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Královna Kleopatra byla tak krásná, že to nedokázali popřít ani její nepřátelé

Podle historiků je možné, že popis smrti královny Kleopatry neodpovídá skutečnosti. Upravili si Římané dějiny podle svého? Co nehraje v příběhu o sebevraždě?

Článek

Příběh smrti Kleopatry a jejího milence Marka Antonia známe velmi dobře i s detaily díky římskému historikovi Plútarchovi. Dnešní znalci historie vidí v jeho záznamu možné zkreslení. Dějiny, jak známo píší vítězové. Mnohokrát jsme byli svědky pozměnění historie (i té nedávné) tak, jak se to právě hodilo. Plútarcha popsal, že si královna, po tom, co se dozvěděla o smrti Marka Antonia nechala pronést do svého pokoje košík s datlemi, ve kterém byl ukrytý jedovatý had. Tento výklad má několik háčků. Za prvé, jak už jsme zmínili, zaznamenal jej Plútarcha, příslušník vítězné, nepřátelské strany. Za druhé, stalo se tak až o století později.

Foto: pixabay

Egypt, jaká tajemství ještě ukrývá?

Další nesrovnalost najdeme v tvrzení, že spolu s Kleopatrou zemřely dvě její služebné. Jenže had byl podle všeho jeden. A měla to být právě kobra, která při kousnutí vždy vstříkne do rány všechen svůj jed. Na služebné už by jed nezbyl. Kleopatra byla velmi vzdělaná a dobře rozuměla bylinám, kosmetice i známým jedům. Pokud by tedy zvolila sebevraždu, pravděpodobně by si podle historika Schaefera namíchala smrtící jed z bolehlavu, oměje a opia. Ten by jí zajistil bezbolestnou smrt. Kleopatra věděla, jak působí jed kobry a je těžké si představit, že by se dobrovolně rozhodla pro smrt v křečích. Navíc otrava hadím jedem nemusela skončit smrtí, ale doživotním ochrnutím a bolestmi.

Foto: pixabay

Kobra svůj jed vždy vstříkne všechen najednou

Forenzní psycholožka Pat Brownová přichází s novou verzí královniny smrti. Podle ní, by silná osobnost, jakou královna bezpochyby byla nezvolila dobrovolně sebevraždu. Královna Kleopatra disponovala velkým bohatstvím, především zlatem. Pokud by přežila, měla možnost sestavit armádu a postavit se znovu Římanům. To bylo něco, co by Octavius nemohl připustit. Existuje varianta, že známá historie byla pouze římskou propagandou. A že „neutrální řecký zdroj“ tedy historik Strabón vůbec nebyl nestranný. Přeci jen bydlel ve městě, které patřilo římské armádě.

Foto: pixabay

Gaius Octavius (63 př.n.l. -14 n.l.) první císař Římské říše Augustus

Uvážíme-li to, je možné, že Octavius nechal královnu Kleopatru zavraždit. Dokonce je pravděpodobné, že ji nechal před zabitím mučit, aby zjistil, kde ukrývá zlato. Potřeboval převzít vládu a bylo lepší „nechat“ oblíbenou Kleopatru romanticky zemřít nežli přiznat, že byla mučena a zavražděna. Události po smrti Kleopatry už brutalitu nijak nezakrývají. Octavius jen pár dní po smrti Kleopatry nechává popravit jejího sedmnáctiletého syna Ceasariona, legitimního syny Ceasara. Dědic nejbohatší královny světa a římské legendy mohl Octavia ohrozit. Děti Marca Antonia a Kleopatry poslal na výchovu ke své sestře. Tří sirotků se ujala Marcova zapuzená římská manželka. Královnu Kleopatru a její odkaz se pokusili Římané zničit. Rozbíjeli její sochy, ničili nápisy, pozměnili i historii. Římany nenáviděná královna je jimi přezdívána „egyptská děvka“. Jaká byla skutečnost, se dnes můžeme pouze domnívat z dochovaných textů a památek. Historii píší vítězové a pravdu je možné ohýbat podle požadavků vládců. V historii lidstva to není nic nového.

Zdroj: časopis: 100+1 Speciál, Zahraniční zajímavost, vyšlo 16. 7. 2020

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz