Hlavní obsah
Cestování

Jdu do Zanzibaru! Voňavý ráj v Indickém oceánu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Teplota Indického oceánu zde neklesá pod 25 stupňů

Tropický ráj. Ostrov koření. Poznejte se mnou Zanzibar. Ideální čas na dovolenou je zde od ledna do konce března.

Článek

Jdu do Zanzibaru. Slavná věta tatínka Haliny Pawlowské má něco do sebe. On totiž Zanzibar stojí za to! Když máte všeho dost a potřebujete vypnout, relaxovat, prožít skutečně nezapomenutelnou, exotickou dovolenou, leťte do Zanzibaru.

Foto: pixabay

Zanzibar

Poslední dobou je tato destinace stále oblíbenější. Aby také ne, ideální čas na dovolenou v této destinaci je leden až březen. V době naší zimy můžete ležet na bělostné pláži pod palmami a koupat se v Indickém oceánu, jehož teplota neklesne pod 25 stupňů. Cena takové dovolené se dnes pohybuje již od 25 tisíc. U first nebo last minute dokonce i méně. Ale řekněme si o této zajímavé destinaci něco víc. Cesta sem trvá letecky v případě přímého letu kolem 12h. Přímý let je se zastávkou v Egyptě na doplnění paliva a výměnu cateringu.

Foto: pixabay

Pohoda na pláži stojí i za 15 hodin letu

Po cestě dostanete dvakrát teplé jídlo, svačinu, výběr nápojů. U přestupního letu může cesta trvat i 15 a půl hodiny. Přes zimu nabízí naše cestovní kanceláře většinou přímé lety. Jako letuška jsem jednou letěla cestu tam i zpět najednou. Byl to první let sezóny a zpět jsme ještě letěli prázdní. Byla jsem v letadle celkem 26 hodin v kuse. Když strávíte půlden v letadle a pak víc než týden na dokonalé pláži, tak se to ovšem vydržet dá. Ale než se položíme na pláž, řekněme si něco o historii tohoto ráje, abychom jej dokázali lépe pochopit a vychutnat.

Foto: pixabay

hotelový resort

Zanzibar je autonomní stát republiky Tanzanie. Název Tanzanie je složeninou slov Tanganika a Zanzibar. Zanzibar je souhrnný název pro dva ostrovy při východoafrickém pobřeží – jižní ostrov Zanzibar (svahilsky Unguja) a severní ostrov Pemba. Hlavním město, aby se nám to nepletlo, se jmenuje také Zanzibar. Slovo Zanzibar vniklo z arabského zandžbarr (arabsky Pobřeží černochů). Arabové toto souostroví objevili pravděpodobně již v 8. století. A v 10. století zde zavedli svou kolonii. Mezi 15. a 17. stoletím zde mělo své državy a správu Portugalsko.

Foto: pixabay

místní děti

Od roku 1698 převzal Zanzibar Omán a ostrovy se staly součástí Ománského sultanátu. Zanzibar je proto také jedinou zemí kromě Ománu, kde je majoritní větev islámu zvaná Ibádíja. Již v předchozích letech byl Zanzibar centrem obchodu s otroky, ale Omán tento trh ještě zněkolikanásobil. Ročně prošlo Zanzibarem až na 10 000 otroků. Muzeum otrokářství na Zanzibaru rozhodně stojí za návštěvu. Britové se později zasadili o zrušení otrokářství v této oblasti a zavedli zde svou správu, otrokářství i po sultánem podepsané smlouvě s Brity ale kvetlo ještě přibližně 25 let.

Foto: pixabay

Zanzibar - Ostrov koření, muškátový oříšek

Obchod s otroky byl ukončený až v roce 1897! 12. ledna 1964 byl svržen sultán a Zanzibar se stal lidovou republikou. Při převratu došlo k masakru několika tisíc místních Indů a Arabů. Lidová republika se 24.dubna 1964 spojila s Tanganikou v nový stát Tanzanie, jejíž součástí je dodnes.

Foto: pixabay

Je libo svatbu na pláži?

Tolik k historii, co nás, turisty čeká na ostrově dnes? Slunečné počasí, bílé pláže, Indický oceán, který je ideální pro potápění díky korálovému útesu, čistotě a bohatému životu. Plavání s delfíny, krásné hotely s bazény a zahradami. A dokonalá romantika při západech slunce. Lidé sem jezdí slavit svatby na pláži nebo prožít své líbánky. Jako perlička na dortu je vůně. Ostrovům se ne náhodou říká Ostrovy koření.

Foto: pixabay

kite surfing v Indickém oceánu

V době britské správy mu Britové říkali „Báječný hřebíčkový ostrov“. Nedivme se, že byl Zanzibar tolik oblíbený u obchodníků. Pěstuje se zde nejen hřebíček, ale také skořice, pepř, vanilka muškátový oříšek a další exotická koření. Hotely a cestovní kanceláře nabízí “ Spice tour“. Výlet s průvodcem za kořením. Nenechte si ujít ani návštěvu jediného národního parku Jozani Forest, kde žije endemický druh opice Červený Kolombus.

Foto: pixabay

Červený Kolombus

Až vás omrzí šnorchlování a ležení na vyhřátém písku, jeďte se podívat do městečka Stone Town, je součástí staré části hlavního města Zanzibaru. Poznáte zde skutečnou historii ostrovů. Malebné uličky jsou příliš úzké pro auta, proto tu potkáte mnoho motorek a jízdních kol. Objevte staré trhy, mešity, kostely i Palác sultánů. Najdete zde i Anglikánskou katedrálu. Prý byla vystavěna za oslavu zrušení otroctví. Jako většina budov zde je celá postavena z korálového kamene. Poblíž ní stojí také zmiňované muzeum otroctví. Největší i nevyšší budovou je Dům zázraků. Je od něj také nejkrásnější výhled na zahrady Forodhani.

Foto: pixabay

Stone Town

Zanzibar je svou historií a polohou mixem africké a arabské kultury. Je to voňavý ostrov s překrásnými plážemi! Nejkrásnějšími plážemi jsou vyhlášené Nungwi, která má dvě části, rušnější s množstvím barů a klidnější část pro dokonalé romantické západy slunce. Kendwa, pláž, kde má moře přímo tyrkysovou barvu. Místní úplňková party je vyhlášená!

Foto: pixabay

pláž

Kiwengwa, ideální místo na prozkoumání bílého písku při odlivu. Odliv zde může posunout oceán až o dva kilometry! Najdete zde nejkrásnější mušle a hvězdice. Jen pozor na mořské ježky! Matemwe, klidná, dlouhá pláž s nejlepším přístupem ke krásným útesům. Láká také množstvím vyhlášených restaurací v okolí. Kizimkazi, ta je ideální pro pozorování delfínů. Nedaleko ní stojí nejstarší mešita ve Východní Africe. Je zde také nejsilnější příliv a odliv. Uroa, pláž jako z katalogu.

Foto: pixabay

hvězdice z pláže

Vysoké štíhlé palmy, bílý písek a modrý oceán. Krásnější fotky neseženete. Pingwe, typická svým barem The Rock, postaveným na skále v oceánu.

Foto: pixabay

The Rock

Ten je přístupný suchou nohou jen za odlivu. To ale nevadí. Pingwe je známá jako místo pro vodní sporty. Dojedete si do baru třeba na vodním skútru. A nakonec Pwani Mchangani, klidná pláž s překrásným korálovým útesem ideálním pro šnorchlování a potápění. Je zde mnohem méně řas než jinde a také klid. Je to dokonalé místo pro poznávání světa uvnitř oceánu ve dvou.

Foto: pixabay

romantika

Až budete popíjet pod palmou drink z kokosového ořechu, nezapomeňte za mne připít místnímu slavnému rodákovi. Ano, právě na Zanzibaru se narodil Freddie Mercury. Legendární zpěvák Queen.

Přeji krásnou dovolenou a JAMBO! (neboli Ahoj)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz