Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jedli v Pompejích pizzu? Pizza je nejspíš mnohem starší, než jsme mysleli.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AFP Photo Parco archeologico di Pompei

předchůdce dnešní pizzy

Vznik pizzy je možná datován mnohem dále do minulosti, než se historici domnívali. Dokazuje to nález v Pompejích.

Článek

Objevili archeologové v Pompejích předchůdce pizzy? Možné to je. Letos v červnu vydali archeologové pracující na odkrývání Pompejí prohlášení, že na nástěnné malbě může být skutečně pizza. Jednalo by se tak o 2000 let starý důkaz o tom, že pizza opravdu přichází z Itálie. A dokonce by tím byl její recept datován do mnohem dřívější doby, než se původně předpokládalo. O tom, že se jedná skutečně o tento pokrm svědčí i fakt, že je vyobrazen v domě ke kterému přiléhala pekárna. V pracovní části místnosti u pece pekárny byly nalezeny pozůstatky tří osob. Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole ( Do blízkosti Neapole byl i dříve datován původ pizzy), zničila před téměř 2000 lety erupce sopky Vesuv. Obyvatele zastihla katastrofa nepřipravené a mnoho z nich poté zatuhlý popel věrně zachytil v posledních okamžicích života.

Foto: pexels vincent rivaud

Dnešní pizza, jeden z nejoblíbenějších pokrmů na světě

S tím, jak archeologové postupně odkrývají vrstvy popela poznáváme dokonale zakonzervovanou minulost našich předků. To, jak před 2000 lety skutečně žili. Malby na stěnách byly velmi časté a dokonce existují zdi, kam si psali obyvatelé Pompejí vzkazy. Na obrazu s předchůdcem dnešní pizzy je vidět mimo jiné ovoce jako třeba datle nebo granátová jablka. Je zde také pohár s červeným vínem. Na pizze ovšem chybí rajčata a sýr, jak jsme zvyklí vídat tento pokrm dnes. Jestli byla i tato malba vzkazem v minulosti nevíme, možná k pekárně patřilo posezení nebo mělo jen nalákat ke koupi dobrého jídla. Pokud nic nevzkazovala dřív, pro archeology i milovníky dobrého jídla a pití dnes jako vzkaz slouží určitě.

Zdroj: History revue

irozhlas.cz/veda-technologie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz