Hlavní obsah
Cestování

Kanárský ostrov s nejkrásnějšími plážemi v Atlantiku: Fuerteventura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: StockSnap Pixabay

Bílá pláž a vodní sporty, to je Fuerteventura

Fuerteventura, trochu jiné Kanáry. Kanárský ostrov, do kterého se pomalu vpíjí Afrika svým sluncem a bílým pískem.

Článek

Fuerteventura je ostrovem v provincii Las Palmas, kterou tvoří tři známé Kanárské ostrovy. Gran Canaria, Tenerife a Fuerteventura. Fuerteventura je z těchto ostrovů druhým největším a je z nich nejblíže Africe. Afrika je od Fuerteventury vzdálená jen necelých 100 kilometrů a tak se Fuerteventura může ze všech Kanárských ostrovů pyšnit těmi nejkrásnějšími plážemi tvořenými bílým africkým pískem. Ne nadarmo se o ní říká, že má nejkrásnější pláže, které omývá Atlatik. Všechny ostrovy vznikly dávnou sopečnou činností a je to na nich vidět.

Foto: Rainer121076 pixabay

Bílý písek, sopečné skály, Atlantik

Zvětralé, černé lávové kameny jsou součástí místních pláží. Ostrovy jsou všechny poměrně větrné. Jejich poloha jim dala název ostrovy věčného jara. Na ostrovech je po celý rok teplo, ale nebývá tu horko. Teploty se pohybují mezi 18 až 40 stupni. Těch 40 tu bývá ale málokdy. Atlantský oceán ostrovy ochlazuje a i v létě je tu příjemně. Opalovat se a chodit v plavkách tu můžete po celou zimu. Oceán je v zimě studený, naštěstí mají místní hotely bazény. Na ostrovech jsou ovšem i aquaparky a spousta dalších radovánek pro dospělé i pro děti. Výhodou je, že jste stále v Evropě. Ostrovy jsou španělské a platí se tu eurem. Ostrovy jsou navíc od cla osvobozenou zónou a nakoupíte tu tak levně nejen alkohol a cigarety, ale i kosmetiku a parfémy. Velké množství světových značek parfémů se na ostrovech dokonce vyrábí.

Foto: marcovannozzi pixabay

větrný mlýn na ostrově

Místní certifikovaná kosmetika je kosmetika z Aloe Vera, léčivé rostliny, která se na ostrovech pěstuje. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Fuerteventura je trochu jiná, než ostatní ostrovy. Pokud chcete zažít typické „Kanáry“ podívejte se na Tenerife nebo Lanzarote. Ale pokud chcete dovolenou s bílými, širokými plážemi, skvělým španělským jídlem, sluncem a vzduchem který voní sluncem a oceánem, leťte na Fuerteventuru. Co znamená v překladu jméno Fuerteventura? O to se přou i místní. Fuerte znamená silný, ale Ventura může znamenat štěstí, dobrodružství i vítr. A toho všeho je tu dost. Na tomhle ostrově můžete lenošit na bílých plážích mezi palmami a můžete se jet podívat na písečné duny, které sem nafoukal vítr z Afriky. Dokonce tu mají velbloudy jako užitkové zvíře.

Foto: pixabay

kozí sýry

Vnitrozemí je hornaté a suché, ale vyplatí se půjčit si auto a podívat se do malých městeček, které bychom my spíše nazvali vesnicemi. Otevřou se vám panoramata a skalnatá pouštní údolí. Hory obývají mimo jiné chipmankové. Malinkaté veverky, které jsou na vyhlídkových zastávkách tak zvyklé na turisty, že vám budou jíst ovoce z ruky. Nejběžnějším zvířetem je na Fuerteventuře koza. Je to nenáročné zvíře, které je tady v horách doma. Místní vyrábí z jejich mléka vyhlášené kozí sýry. Společně s vínem a fíkovou marmeládou nebo místním medem je to přímo labužnický zážitek. Na Fuerteventuru se nejezdí jen lenošit, díky větru který fouká směrem od Afriky je návětrná strany ostrova přímo ideální pro sporty jako surfing, windsurfing nebo kiteboarding.

Foto: karahgo pixbay

Fuerteventura

Vyhlášená je místní bílá pláž Corralejo.(čti Koralecho). Na ostrově najdete i krásně upravená golfová hřiště. Pokud si chcete přeci jen udělat výlet na typický kanárský ostrov s černými plážemi, můžete se svézt lodí na ostrov Lanzarote. Je od Fuerteventury na dohled. Lanzarote je typický svými na bílo natřenými domy v jinak černém, lávovém terénu. Bílé domy mají svou hrdou tradici. Lanzarote byl první z ostrovů, kde začali své domy natírat na bílo.

Foto: jana vesela

pozůstatek opevnění španělské armády na ostrově

A to hned, jakmile ostrovy převzala pod svou ochranu španělská armáda. Místní tím říkali pirátům, jsme tu, vidítě nás z dálky, ale ani to nezkoušejte. I na ostrově Fuerteventura najdete dosud kolem pobřeží zbytky kamenných opevnění bývalé armády. Dnes naštěstí nejsou potřeba, na ostrově panuje nejen vítr, ale také podle jeho jména dobrodružství a velké štěstí.

zdroj: wikipedie/ Fuerteventura

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz