Hlavní obsah
Cestování

Kapverdy; Tyrkysový oceán a bílé pláže, ale i výlet za mláďaty žraloků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Lenošení na pláži, tyrkysový oceán. To je Sal

No Stress, to je heslo Kapverd. Na ostrově Sal si užijete klid, bílé pláže a oceán. Co tu můžete vidět? Třeba malé žraloky nebo se můžete vykoupat v solišti se stejnými účinky, jako má Mrtvé moře.

Článek

Kapverdy jsou stále oblíbenější dovolenkovou destinací. Co od dovolené zde můžeme očekávat? Během několika let se ostrovy, především ostrov Sal dost změnily. Pokud jste byli na ostrově před deseti lety a ostrov vám připadal turisticky málo zařízený, dnes jej nepoznáte. Jedny z nejkrásnějších pláží na světě a celoročně slunečné a teplé podnebí láká stále více turistů. A ostrované se přizpůsobují.

Foto: jana vesela

výhled na pláž z baru

Městečko Santa Maria, u kterého budete pravděpodobně ubytovaní, je větší a živější. V posledních pár letech ve městě vybudovali krásnu, dlouhou promenádu. Vede od mola až po rozlehlé náměstí. Molo dříve sloužilo jako nákladové pro lodě odvážející z ostrova sůl. Zajímavá budova v čele mola, kde si můžete zakoupit suvenýry, byla dříve celnice. Hlavní brána na ostrov. Maketu původního mola najdete v malém muzeu právě na promenádě.

Foto: jana vesela

maketa původního mola

Promenáda je lemovaná kavárnami, obchody se suvenýry (dovezenými hlavně z Afriky, těch kapverdských zde není mnoho) a bary. Obchody s potravinami zde najdete také, ty na promenádě jsou čínské a najdete zde zboží pro turisty. Kávu, místní alkohol, nějaké dobroty a tržnicové asijské cetky. Krámek, kde jsem viděla nakupovat místní, je na konci promenády. Místo na náměstí odbočíte vpravo a na rohu objevíte krámek s potravinami. Připomíná starý socialistický koloniál. Platit můžete kartou a koupíte zde i vyhlášeného kapverdského tuňáka v konzervě. O třetinu levnějšího než v letištním duty free.

Foto: jana vesela

Santa Maria, pláž

Jak to na Salu vypadá, a co můžete od dovolené dnes čekat? Co se rozhodně nezměnilo, jsou přátelští lidé. Heslo Hakuna Matata neboli No stress tu uslyšíte každý den. Rytmus ostrova se nemění. Každý den svítí slunce, nestřídá se roční období, co se neudělá dnes, počká do zítřka. Vítejte v Africe! Nenechme se ovšem zmýlit, Kapverďané nejsou líní! Jsou velmi pracovití a čistotní. Kapverdské děti neuvidíte ušmudlané. Holčičky mají pečlivě zapletené copánky a jsou jako z cukru. Přestože jsou o dost chudší než my, potrpí si na čisté a krásné oblečení. Stačí se rozhlédnout v hotelu, jak hrdé a krásné kapverdské dívky jsou. Od rána se nezastaví, často pracují jako číšnice a zároveň vystupují jako tanečnice při animátorských programech. Jsou moc krásné.

Foto: pixabay

kapverdská číšnice

Mají geny afrických otroků a portugalských přistěhovalců. Pokud chcete vidět skutečnou módní přehlídku, jděte se podívat v neděli před kostel. Kapverďané se scházejí pravidelně na mši. Zpívají a modlí se. Ženy přijdou v šatech a na vysokých podpatcích. Nechoďte tam prosím v nátělníku a kraťasech nebo plavkách, je to pro ně slavnost. Sem se chodí v tom nejlepším. Hotely jsou na Kapverdách poměrně nové a čisté. Předhánějí se v nabídce výborného jídla a každý večer pořádají animační programy. Rozhodně jděte alespoň na jeden z nich, i když jim zrovna neholdujete.

Foto: pixabay

Hotel

Krásné kostýmy s peřím a hlavně tanec a hudba, kterou mají tihle tanečníci v krvi, to je skutečně zážitek! Netančí jen proto, aby pobavili publikum. Oni tím rytmem žijí. Přes den vás čekají nekonečné pláže a oceán s neskutečnou barvou. Počítejte s tím, že na ostrovech fouká a oceán je přes zimu chladný. I tak si můžete zaplavat. I v zimě tu teploměr stoupá skoro ke třiceti stupňům a tak se najde mnoho lidí, kteří se v oceánu rádi osvěží. Plážové hotelové bary nabízí silnou místní kávu i výborné pivo Strela, trochu podobné našemu Gambrinusu.

Foto: pixabay

pohoda na pláži

A samozřejmě míchané koktejly. Až vás omrzí Pina Colada a Cuba Libre, vyzkoušejte místní Caipirinhu. Jedná se o drink z místního bílého grogu (podobný bílému rumu), limetek a Spritu. Je osvěžující. Ostrovy jsou sopečného původu a například na Salu není pramen pitné vody. Vodu zde získávají především odsolováním té mořské. Mořská sůl byla také největším vývozním artiklem ostrova. Ještě stále se tu těží, ale už jen v malé míře, pro turisty. Až vás omrzí ležení na pláži s drinkem v ruce, jeďte se podívat na místní solisko. Ostrov nemá mnoho atrakcí, ani není zelený, ale pár věcí stojí za zhlédnutí.

Foto: pixabay

Solinas

Výlet po ostrově si můžete koupit od delegáta cestovky. Solné pláně v Salinas se nachází ve vyhaslém kráteru, do kterého puklinami ve vulkanických skalách proniká mořská voda z kilometr vzdáleného oceánu. Vytěžená sůl se odvážela z Kapverd po moři. Problém neustálého transportu z odsolovacích lánů na lodě nakonec vyřešila dřevěná lanovka dlouhá 1 100 metrů od kráteru až k moři. Vystavěna byla v roce 1921 a dodnes můžete obdivovat její stožáry v Salinas. V jezeře se můžete vykoupat. Vstupné stojí 5,- euro. Voda má stejné účinky jako voda mrtvého moře. Je díky sopečnému původu také velmi bohatá na minerální látky. Působí blahodárně na kožní nemoci. Sprchy u jezera jsou za poplatek 1,-euro za půl minuty. Většině lidí stačí k odsolení minuta. Ještě nedávno byly sprchy zdarma, ale je zde stále více turistů a o sladkou vodu je na ostrově nouze.

Foto: jana vesela

žraločí mládě

V rámci výletu se jeďte také podívat na žraloky. Jsou to mláďata žraloků citronových. Budete chodit doslova mezi nimi po korálovém útesu, kde se vyhřívají v mělké vodě. Jsou na turisty zvyklí a budou se vám motat pod nohama. Jejich maminky, velké až tři a půl metru přitom proplouvají za hranou korálového útesu. Vypadá to děsivě, ale je možné se potápět i mezi těmito obry. Jsou pro člověka neškodné. Abyste se trochu osušili, podívejte se na skutečnou fatu morgánu. Uvidíte ji na místní poušti i přesto, že nebudete umírat žízní. Tvoří se totiž díky teplotní inverzi.

Foto: jana vesela

Výlet na čtyřkolkách, poušť

Nečekejte nějaké známé město jako ve filmech. Tenhle jev vypadá jako velké zrcadlící se jezero. Poslední výlet, který vám nabídnu je pěší. Vyrazte brzy ráno, ještě před snídaní. Vezměte si boty a tašku. Čeká vás cesta na hřbitov. Ale nebojte se. Tenhle hřbitov je hřbitovem mušlí. Stačí jít stále po pláži okolo mola, až za městečko Santa Maria. Každé ráno sem vyplaví oceán novou várku mušlí a jejich částí. Když budete mít štěstí, najdete i krásné velké mušle.

Foto: pixabay

Hřbitov mušlí

Místní je zde sbírají, čistí a pak prodávají na molu. Molo už dnes slouží jen jako stanoviště pro rybáře a atrakce pro turisty. Žádné větší lodě sem pro sůl nejezdí. Každé ráno po desáté hodně se sem sjíždějí rybáři, vytahují své úlovky, třídí je a prodávají. Chodí sem pro čerstvé ryby kuchaři místních restaurací. Je tu až do dvanácti hodin čilý ruch. Z Kapverd se nejspíš vrátíte odpočinutí, opálení, s bílým pískem v plavkách a náramkem No Stress na ruce.

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz