Hlavní obsah
Cestování

Mallorca: Ostrov, kde každý najde to, co má rád

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Mallorca, slunce, Středozemní moře a krásné pláže

Mallorca je právem oblíbená nejen pro svou krásnou přírodu, historické památky a skvělé jídlo. Pojďme se podívat, proč ji milují miliony turistů.

Článek

Mallorca, překrásný španělský ostrov dostal jméno od Římanů jako „Ta největší“. Jedná se skutečně o největší z Baleárských ostrovů. Jeho rozloha je 3648 km čtverečních. Na délku měří přibližně 110 km a na šířku mezi 60 a 90 km. Díky své poloze, členitosti a bohaté zeleni patří k jedněm z nejoblíbenějších turistických letovisek.

Foto: pixabay

Největší z Baleárských ostrovů

Ročně ji navštíví okolo 12 milionů turistů. Mallorca leží v západní části Středozemního moře, přibližně 200 km od Valencie, Barcelony a Alžíru. Díky tomu je zde i v zimě příjemných 16-18 stupňů. I proto se stala Mekkou cyklistů. Ti sem jezdí především v zimních a jarních měsících.

Foto: pixabay

Mekka cyklistů

Ale jezdí sem v této části roku i mnoho pěších turistů a především horolezců. Pohoří Serra de Tramuntana na severozápadě nabízí úchvatné vyhlídky na moře i do krajin. Je ideálním místem pro horolezce. Nejvyšším vrcholem pohoří i celého ostrova je Puig Major (1.445 m n. m.). Není divu, že Mallorca patří mezi velice oblíbené a populární turistické destinace, vyniká totiž nádhernými písčitými plážemi a romantickými zátokami.

Foto: pixabay

Oblíbený ostrov pro lezení

Piniové háje, pomerančovníky, palmy, cypřiše a mandloně s překrásnými bílými květy a typickou nasládlou vůní okouzlují všechny návštěvníky tohoto krásného ostrova plného historických památek a krásných míst.

Foto: pixabay

Mallorca nabízí překrásná zákoutí

Mallorca je bohatá na jeskynní systémy, a to jak na pevnině, tak i pod mořem. Dvě nejznámější a turisty nejnavštěvovanější jeskyně jsou Coves dels Hams Coves del Drach na východě ostrova poblíž města Porto Cristo. Obě skrývají okouzlující podzemní jezera. Vzhledem k tomu, že se ostrov nachází na významné obchodní cestě, vystřídali v jeho historii Římané, MaurovéByzanci.

Foto: pixabay

Zátoka, pláž

Dnes je ostrov španělský. Každá z těchto kultur zanechala na ostrově svůj výrazný otisk. Ať už se jedná o architekturu nebo o skvělé jídlo.

Foto: pixabay

Výborná středomořská kuchyně, tapas

Hlavním městem Mallorcy je Palma de Mallorca. Její dominantou je překrásná gotická katedrála La Seu (katedrála světla) Dokončena byla až v roce 1587. Za zmínku stojí i gotický hrad postavený králem Jakubem II. Ve 20. století sloužil hrad jako vězení. Po Maurech ve městě zůstaly arabské lázně z 10. století.

Foto: pixabay

Katedrála La Seu, Palma de Mallorca

Město je zároveň přístavem a láká posezením v útulných kavárnách s výhledem na moře. Pokud se rozhodnete procestovat ostrov, nezapomeňte navštívit některé ze známých městeček. Jako například Deiu, známou svými strmými uličkami, které tolik milují umělci.

Foto: pixabay

Městečko Deia

Římské hradby si můžete prohlédnout v Alcudii, prastaré kostely zase v městečku Andratx. Valldemosa je známá tím, že zde svá poslední léta strávil polský skladatel Frederik Chopin, o kterého se s láskou starala George Sandová.

Foto: pixabay

Valldemosa

Nedaleko Valldemosy najdete nejvýznamnější poutní místo Mallorcy, klášter Lluc. Na své si přijdou i milovníci historických vlaků. Krásný, jakoby dřevěný vláček vás zaveze z hlavního města Palmy směrem na sever do městečka Port Soller.

Foto: pixabay

Historický vlak na cestě do Port Soller

Tam můžete přesednout do tradiční tramvaje a užít si jízdu podél pobřeží i městskými ulicemi. Pokud vás již omrzel ruch města, podívejte se třeba do kamenného, dubového lesa. Je magický a načerpáte zde mezi skalami a duby klid.

Foto: pixabay

Kamenný, dubový les

V létě je Mallorca rájem milovníků moře a koupání. Ať už máte rádi malé pláže ukryté ve skalách, kam je možné se dostat pouze lodí nebo rušné pláže s promenádami a bary, Mallorca může nabídnout vše. Koupání, odpočinek na pláži, mnoho vodních sportů včetně potápění v jeskyních, rušný noční život i tichou romantiku v překrásné přírodě.

Foto: pixabay

Mallorca

Ochutnejte vynikající místní víno i skvělou španělskou kuchyni. Co víc si můžete přát? Z Prahy se sem dostanete za dvě a půl hodiny letecky. Ceny zájezdů se pohybují okolo 20 tisíc. „Ta největší“, Mallorca má mnoho kouzel.

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz