Hlavní obsah
Cestování

Mombasa, Keňa, safari a bílé pláže Indického oceánu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Indický oceán

Nejkrásnější safari na světě. Bílé pláže Indického oceánu a živý ruch Mombasy, druhého největšího města Keni. V zimě můžete letět s cestovkou i na vlastní pěst přímým letem z Prahy.

Článek

Skutečně nezapomenutelnou dovolenou pro milovníky safari, africké přírody a bílých, prosluněných pláží zažijete v Keni. Ideálním obdobím pro návštěvu této africké země je zimní období a jaro. Využít můžete nabídku cestovních kanceláří a vybrat si dovolenou v Mombase. Mombasa je druhé největší město Keni, hned po hlavním městě Nairobi.

Foto: pixabay

Trh v Mombase

Oproti Nairobi v něm není mnoho vysokých domů a leží na ostrově spojeném s pevninou. Dostanete se sem letecky v průměru za 13 hodin. Ten průměr je důležitý. Nejkratší let trvá pod deset hodin. Můžete letět i na vlastní pěst a s mezipřistáními, případně s přestupy se dostanete klidně i přes dvacet hodin letu. Vyplatí se využít přímého charterového letu. Z Prahy létá do Mombasy již tradičně každou zimu Smartwings. Jedná se o přímý let, pouze se zastávkou na doplnění paliva a výměnu cateringu. Dálkový let je s plným servisem. Pokud budete vybírat hotel, na severní straně Mombasy je rušněji.

Foto: pixabay

Letovisko v Mombase

Turistický ruch zde má větší tradici, hotely už nejsou tak nové a luxusní jako na jižní straně. Užijete si tu rušnější noční život. Na severní i jižní straně mají hotely své privátní pláže, kde mají turisté klid. Jakmile vyrazíte na veřejnou pláž, počítejte s obchodníky a jejich nabídkou zboží. Na jižní straně Mombasy naleznete novější resorty a dražší, ale luxusnější a klidnější hotely. Vzhledem k dlouhému korálovému útesu a sluncem vybělenému písku si plážoví povaleči i milovníci pozorování vodního světa přijdou na své.

Foto: pixabay

Nejkrásnější a nejznámější pláže jsou Diani Beach, Nyali Bamburi Beach. Počítejte s tím, že Mombasa leží v Indickém oceánu a je zde velmi znatelný příliv a odliv. Pro ty, co hned ráno chtějí plavat, to znamená cestu po korálovém útesu, kdy budou mít sotva po kolena vody. Pro pozorovatele rybiček a další vodní havěti je to ráj. Dopoledne budou mít obrovské hřiště na hraní. Na pozorování západu slunce z pod palmy na okraji resortu budete mít oceán zpět.

Foto: pixabay

Diani Beach

Byla by ovšem škoda dovolenou proležet na pláži. Samotné město Mombasa leží na pouhých 14 kilometrech čtverečních a prohlídku zajímavých míst zvládnete za jediný den. Stará část Mombasy v sobě ukrývá přístav plný arabských plachetnic, proslulou pevnost Fort Jesus z 16. století, kde je dnes muzeum, dále indické svatostánky, křesťanské kostelíky, mešity a mnohá další lákadla. Pevnost Fort Jesus představující typickou koloniální stavbu, jejíž obrys při pohledu z letadla připomíná lidskou postavu, se stala dokonce součástí světového dědictví UNESCO.

Foto: pixabay

Ovoce na trhu v Mombase

V Mombase, kde je většinovým náboženstvím islám, jsou na dvě desítky mešit, z nichž nejstarší je z konce 16. století, ale také anglikánská katedrála a na ulici Mwembe Tayari hinduistický chrám. Ten stojí za vidění už pro komiksové obrázky, mající vystrašit potenciální hříšníky. Nejlepší obchůdky a stánky naleznete na zřejmě nejslavnější ulici Moi Ave, nad níž jsou dva páry sloních klů. Byly vztyčeny na počest princezny Alžběty, která se během návštěvy Mombasy stala královnou Alžbětou II. Většina turistů nepřijíždí kvůli krásným plážím a starému africkému městu, ale kvůli nejkrásnějšímu safari na světě.

Foto: pixabay

Dívka v Mombase

V okolí Mombasy je hned několik parků, mezi kterými si můžete vybrat. Cestovní kanceláře většinou nabízí pobyt již s několikadenním výletem na safari. Pokud nejedete s cestovní kanceláří, můžete si výlet zakoupit i na místě. Na důrazné doporučení delegáta si nekupujte zájezd od místních „podnikatelů“ na pláži. Často mají velmi špatné vybavení a nemají pojištění. Kdyby se něco stalo, klidně skupinu s rozbitým autem opustí. Uprostřed divočiny pak jde skutečně o život.

Foto: pixabay

Park Amboseli

Výlet si můžete zakoupit od některých prověřených místních cestovek přímo v hotelu. Nejznámější parky jsou Amboseli, známé množstvím slonů a výhledem na zasněžené Kilimandžáro v dálce. Národní park Tsavo, rezervace Taita Hills, národní park Nakurujezerem Nakuru je zajímavým nejen překrásnou přírodou, ale i množstvím archeologických nalezišť. Asi nejzajímavějším prvkem parku jsou růžoví plameňáci. Nikde na světě se nemůžete setkat s takovým množstvím plameňáků na jednom místě. Jezero vypadá díky nim celé růžové.

Foto: pixabay

Jezero Nukuru

Dalším parkem je Masai Mara. Během návštěvy národních parků počítejte se zastávkou v některé masajské vesnici. Masajové se budou předvádět v tradičních oděvech a děti budou loudit. Při bližším pohledu zjistíte, že používají techniku, jako například mobilní telefon, stejně jako vy. Ale k Africe tohle představení patří.

Foto: pixabay

Masajský válečník

Pochybuji, že si někdo opravdu myslí, že Masajové žijí tak, jak to předvádějí turistům. Jako kulturní okénko je tahle zastávka určitě zajímavá. Afrika je svou přírodou naprosto jedinečná a možnost pozorovat divoká zvířata v jejich přirozeném prostředí ve vás zanechají hluboký dojem. Tenhle zážitek je skutečně na celý život.

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz