Hlavní obsah
Cestování

Obliba dovolené v Albánii stále roste, víme proč je hitem léta 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Albánie, pláž

Albánie je poměrně novou dovolenkovou destinací. Láká nejen cenou, ale i krásným mořem a horami. Jaké jsou zde ceny a co můžeme od této dovolené čekat?

Článek

Přemýšlíte, kam se letos podívat k moři? Co zkusit něco méně obvyklého. V loňském roce se dovolená v Albánii stala hitem. Přesto je Albánie pro mnohé stále velkou neznámou. Když jsem létala jako letuška pro izraelské aerolinky, překvapilo mě, jak oblíbená dovolenková destinace Albánie je. Izraelci ji objevili mnohem dříve nežli my. V loňském roce si dovolenou v Albánii, v letovisku Durres vyzkoušela i má čerstvě dospělá dcera. Letěla s kamarádkou. Za last minute na týden daly necelých deset tisíc každá. Prostudovala jsem jejich hotel v recenzích na youtube. Za posledních pět let prošel, stejně jako většina hotelů v Abánii změnami k lepšímu. Albánie se postupně ze zaostalé země proměňuje.

Foto: pixabay

Albánie

A má obrovský potenciál. Je to především nádherná země s čistou a stále téměř nedotčenou přírodou. Je to země obklopená krásnými horami. Ale i pláže, a především ty na Albánské riviéře, stojí za to. Dlouhé pláže s jemným pískem i oblázky, velmi podobné těm řeckým. Vždyť Řecko je od Albánie, co by kamenem žabky po moři hodil. Rozdíl mezi Řeckem je v tom, že z jedné strany máte výhled na modré moře a z druhé na vysoké hory. Další výhodou je bezesporu to, že je v Albánii levněji než u nás. Jídlo v restauracích i ve stáncích na ulici je chutné a poctivé. A cena v restauraci za jídlo je okolo 100,- Kč, ve stánku okolo 70,-Kč. Podobně je to i s nápoji. Točené pivo vychází v restauraci asi na 25,-Kč. Cigarety koupíte asi za 50,-Kč.

Foto: pixabay

albánské olivy, cenu si vydělte čtyřmi, abyste dostali české koruny

Albánie má vlastní měnu, ale vyplatí se vám platit v eurech, která berou všude. Ne všude berou kartu. V Albánii se příliš nesmlouvá, není to arabská země. Pokud si budete brát taxi, smlouvejte. Tady se kupodivu se smlouváním počítá a cenu usmlouváte i na polovinu. A co vyhlášená albánská mafie? Nepoznáte ji. Kriminalita může být podle statistik o něco vyšší nežli v jiných evropských státech, ale netýká se turistů. Až na nějaké ty drobné krádeže, se kterými se sejdete všude, je Albánie pro turisty bezpečná. Podsvětí si vyřizuje své účty tak, aby se to turistického ruchu nedotklo. Jsou na to velmi opatrní.

Foto: pixabay

Albánie

Hotely v Albánii jsou pěkné, v posledních letech se do turistického ruchu hodně investuje. Najdete tu naprosto srovnatelnou kvalitu například s Řeckem. Ceny za letecký zájezd all inklusive se pohybuje okolo dvaceti tisíc za osobu na týden na Turecké riviéře. Cenu uvádím za čtyř a více hvězdičkový hotel a hodnocení 3,5 z 5 a výš. Pro děti najdete vybavení spíše základní. Výlety si můžete domluvit na hotelu nebo vyrazit i na vlastní pěst. Počítejte s tím, že autobusy hromadné dopravy jezdí, jsou levné, ale nikde nenajdete jízdní řád a pokud ano, neplatí. Nejlepší je, zeptat se, kdy asi autobus jede a jít na zastávku. Autobusy jezdí ve známých letoviscích poměrně často, nemusíte se bát.

Foto: pixabay

Berat

Zaplatit jízdné můžete přímo u řidiče. V Albánii si můžete půjčit auto nebo motorku. Půjčovné je levnější než v Řecku. Vzhledem k tomu, že v poměrně malé vzdálenosti od Turecké riviéry leží hned několik nádherných míst, jako třeba Berat, jedno z nejstarších a nejkrásnějších albánských měst s rozlehlou citadelou nad městem (vstupné 25,- Kč), v níž se nachází stále obydlené městečko s mnoha úzkými uličkami a několika stále zachovalými kostelíky a mešitami.

Foto: pixabay

Albánie

Město je zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Butrint, nejnavštěvovanější historický areál v Albánii zapsaný na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. Ruiny starověkého města, o němž existují první zmínky již ze 6. století př. n. l., zahrnují stavby z období starověkého Řecka a Říma, ale i stavby byzantské či benátské. Vstupné činí 125,-Kč.Poblíž leží městečko Ksamili s krásnými, i když v létě dost přeplněnými, plážemi. Krásných míst k vidění je v Albánii mnoho. S vypůjčeným autem můžete navštívit i Albánské Alpy, kde najdete turistické značení vytvořené Čechy.

Foto: pixabay

antické památky

Co je na Albánii jiné a mohlo by být nepříjemné? V Albánii se teprve učí zacházet s odpadem. Třídění zde prakticky neexistuje a odpadkových košů také mnoho neuvidíte. Prý je to rok od roku lepší, ale stále uvidíte na ulici odpadky. Což ovšem uvidíte i v Řecku nebo třeba Turecku. V Albánii je mnohou toulavých psů. Ne tolik jako v Rumunsku, ale přesto jich uvidíte hodně. Nejsou nijak nebezpeční a většinou si vás vůbec nevšimnou. Maximálně budou zvědaví.

Foto: pixabay

vnitrozemí, čistá příroda Albánie

Pokud se bojíte, stačí napřáhnout ruku a utečou. Něco úplně jiného jsou pastevečtí psi v horách. Jestli plánujete pěší túru a potkáte stádo ovcí nebo krav, nepřibližujte se k němu. Tihle psi jsou hodně drsní. Jsou zvyklí ochránit stádo před vetřelcem, ať už je to medvěd, vlk nebo člověk. Pokud uvidíte baču, zavolejte na něj, s ním projdete klidně skrz stádo ovcí a pes bude v klidu. Většina letních turistů se z letoviska nevzdálí a tahle rada se jich týkat nebude. Jestli to mohu shrnout, výhodou Albánie je cena, nádherná příroda a krásné pláže s čistým mořem, pěkné hotely a skvělé jídlo. A za mě rozhodně i poznávání albánské kultury v její ryzosti.

Přeji krásnou dovolenou!

zdroj:https://www.cestujlevne.com/pruvodce/albanie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz