Hlavní obsah
Cestování

Ománská Salála: pohádková dovolená s vůní orientu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Vůně koření a kadidla, slunce a teplý oceán

Salála je pohádkové místo, kde mají své rezidence bohatí Ománci. Omán je tradiční ve své kultuře a tolerantní ve svém náboženství. Budete se tu cítit volně a přesto jako v pohádce Tisíce a jedné noci.

Článek

Patříte k milovníkům orientu? Máte rádi arabské pohádky plné barev, vůní koření a kadidla, slunce a velbloudů? Pak vám mohu doporučit návštěvu Ománu. Sama jsem v této zemi strávila nějaký čas. Pracovala jsem zde jako letuška. Jediná letecká společnost, kterou Omán má, se jmenuje Oman Air a patří sultánovi. Létala jsem pro dnes již zemřelého, všemi oblíbeného sultána, který od sedmdesátých let minulého roku změnil Omán k nepoznání. Jako mladý muž studoval v Anglii a zamiloval si nejen Anglii, ale celou Evropu. Rád navštěvoval dokonce Slovensko.

Foto: jana vesela

slavné UFO v parku v Muskatu

Byl nesmírně pokrokový. Využil situace, kdy jeho hodnotově velmi tradiční otec opustil zemi kvůli nějaké návštěvě, a provedl převrat. Sám sebe dosadil do čela země. Od té doby nastala prosperita země. Omán vydělal na těžbě ropy, ale sultán investoval většinu peněz právě do jejího rozvoje. Nechal vybudovat celou síť silnic, parky a veškerou infrastrukturu. Byl velkým mecenášem umění. Jedna z nejkrásnějších budov oper na světě stojí v hlavním městě Muskatu a vede ji žena. Rakušanka. Velké množství peněz věnoval také na celkovou osvětu a vzdělání. Děti jsou od malička vedené k ochraně životního prostředí. Omán je velmi hrdý na své kulturní dědictví a svou historii. Přestože to není povinné, nosí většina žen tradiční oděv.

Foto: pixabay

trh

Muže uvidíte také v tradičním bílém oděvu s kulatou čapkou. Ženy normálně studují, pracují, mají řidičské průkazy a nemusí chodit zahalené. Pokud nechce žena nosit tradiční oděv, nosí většinou na hlavě šátek. Podle tradice může mít muž několik žen, ale musí všem zajistit stejný standard. Sultán byl tak oblíbený, že jste jeho podobiznu viděli nejen v hotelových halách, ale lidé si jeho obrázek dávali jako tapetu na telefon.

Foto: pixabay

kadidlo, nejlepší na světe je prý to ománské

Sultán před několika lety zemřel a jeho místo převzal jeho příbuzný se slibem, že bude vládnout ve stejném duchu. Držme jim palce. Na rozdíl od většiny jiných arabských zemí, včetně Emirátů, jsem se tady cítila svobodně.

  • Salalah

Mile mě překvapilo, když jsem zjistila, že naše cestovní kanceláře nabízí již několik let zájezdy do ománské Salály (Salalah). Pokud chcete zažít skutečnou arabskou pohádku, luxus orientu, a přitom se cítit volně, mohu Salálu jen doporučit. Když jsem létala já vnitrostátní lety mezi hlavním městem a Salálou, vozili jsme v letadle především ománskou smetánku. Bohatí Ománci mají totiž své rezidence právě tady. Salála je v Ománu považována za výjimečné místo.

Foto: pixabay

oblast okolo Salály je zelená

Může za to takzvaný „charíf“, monzun, který ovlivňuje počasí v této oblasti. Zatímco v Muskatu je v létě až okolo 50 stupňů, v Salále je okolo 25 a během léta i docela dost prší. Salála je proto krásně zelená. V zimním období, které láká naše dovolenkáře, je zde maximálně do 35 stupňů.

Foto: pixabay

ženy jsou zde svobodnější nežli v jiných arabských zemích

Pláže u krásně teplého Indického oceánu jsou písčité nebo písčito-oblázkové s pozvolným vstupem do moře. Létají sem také milovníci potápění. Zdejší korálový útes je plný života. Přitom je vhodný i pro potápěče začátečníky. Stín najdete pod všudypřítomnými kokosovými palmami. Salála je známá i svými banánovými plantážemi. A celkově je zde na tuto část zeměkoule zeleno.

  • hotely a dovolená s Salále

Hotely jsou krásné, Ománci si zakládají na čistotě, luxusu a pohostinství. Nečekejte samozřejmě vepřové maso ani alkohol (v plážovém baru). Nicméně Omán je na arabskou zemi tolerantní a do země si sami můžete přivézt až dva litry alkoholu. Uvnitř hotelu alkohol zakoupíte. Není na pláži, pít alkohol venku je neslušné. Jídlo je v Ománu výborné. Hodně zeleniny, grilovaného masa a sladkostí. K snídani dostanete i slaninu, ale bude z hovězího masa. Zdejší oblíbené jídlo, které zakoupíte na ulici, je shavarma (u nás známá jako kebab). Mě chutnal plněný pita chléb.

Foto: pixabay

datle

U snídaňového bufetu si jej můžete připravit sami. Lehce roztrhnete vršek placičky, rozevřete ji a vnitřek vymažete čerstvým humusem nebo jogurtem. Poté naplníte podle chuti zeleninou, vejcem a grilovaným masem. A podle chuti čerstvými bylinkami. Co je v Ománu výtečné, jsou fresh džusy. Ty jsou na hotelech samozřejmostí. A koupíte je i na ulici. Omán nabízí nespočet chutí. Od manga, ananasu, guave nebo melounu až po jahody a limetku s mátou.

Foto: pixabay

ománská polévka bývá hodně kořeněná

Ze sladkostí si vybere každý milovník baklavy a datlí máčených v čokoládě, plněných mandlemi nebo marcipánem. A samozřejmě halvy! Nezapomeňte ochutnat typickou kávu s kardamomem. Nemusíte si pamatovat její arabský název. Stačí říct „arabic coffee“.

  • pláž v Salále

Jedna z nejvyhlášenějších pláží v Salále je pláž Al Mughsail beach. Je čtyři kilometry dlouhá a zajímavostí jsou otvory v zemi, kterými, kterými protéká mořská voda. Pláž má krásné bílý písek a vápencové podloží. Tím voda doslova tryská vzhůru jako malé vodotrysky. Pláž je lemována zajímavými vápencovými skalami.

Foto: pixabay

pláž

  • ostatní zajímavosti

Salála je také přezdívána městem parfémů. To poznáte především na místním vyhlášeném tržišti Hafa Soug poblíž paláce Al Husn. Salála má jednu z nejslavnějších mešit sultána Kábúse v Ománu. Dostanete se dovnitř i jako turista, ale jen se zahalenými rameny a koleny. Další vyhledávanou atrakcí je hrad Taqah, v němž sídlí několik muzeí vystavujících zbraně a nástroje nezbytné pro starý ománský způsob života.

Foto: pixabay

Přeji krásnou dovolenou!

Až pojedete do Salály, nezapomeňte si přivézt redukci do elektrické zásuvky. Zásuvky jsou britského typu. Redukci můžete koupit i tam, ale kdo by se zdržoval. Určitě si budete chtít vyfotit tyrkysový oceán, pohádkové západy slunce, palmy a trhy s kořením a kadidlem (v Ománu je prý nekvalitnější a vyváží se již od 13.století). Nabitý telefon se určitě hodí.

Přeji pohádkovou dovolenou!

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sal%C3%A1la

https://cs.wikipedia.org/wiki/Om%C3%A1n

https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1b%C3%BAs_bin_Sa%C3%ADd

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz