Hlavní obsah
Cestování

Pláže, čistá voda, množství památek a taveren. To je řecký ostrov Kós

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Pláže na řeckém ostrově Kos jsou ideální pro šnorchlování

Řecký ostrov Kós, rodiště slavného Hippokrata, je příjemným místem pro letní dovolenou. Jeho čistá voda je ideální na šnorchlování a vodní sporty. Více než polovinu pobřeží tvoří pláže.

Článek

Řecký ostrov Kós je třetím největším ostrovem Dedokanésu. Na délku ostrov měří zhruba 45 km a na šířku asi 10 km. Celková délka pobřeží činí 112 km. Z toho celých 68 km tvoří pláže. Kos leží v Egejském moři pouhé 4 km od Tureckého města Bodrum. Na ostrově se v roce 460 př. n. l. se narodil věhlasný lékař Hippokratés.

Foto: pixabay

Asklépion

O něco později byl postaven Asklépion, který se stal slavným léčebným, lázeňským centrem. V roce 366 př. n. l. bylo založeno hlavní město ostrova na místě dnešního města Kós. Poměrně malý ostrov nabízí množství pláží, od oblázkových až po ty písečné. Je oblíbený pro rodiny s dětmi pro pozvolný vstup do moře. Na své si přijdou i milovníci potápění a vodních sportů.

Foto: pixabay

Kós

Pobřeží je bohaté na vodní faunu. Při šnorchlování můžete pozorovat nepřeberné množství malých rybek. Vzhledem k velikosti ostrova si můžete vybrat mezi rušnou pláží s množstvím taveren a rušným nočním životem nebo dát přednost klidné pláži v opuštěné přírodě. Na ostrově je velké množství archeologických nalezišť. Navštivte třeba horskou vesnici Kefalos v západní části ostrova se zachovalým antickým divadlem a krásným výhledem na okolní ostrovy.

Foto: pixabay

Kefalos

Záliv u vesnice má písečné pláže a uprostřed atraktivní ostrůvek Kastri s vysokou skálou a modro-bílým kostelíkem. Antické vykopávky naleznete hned u pláže. K nejznámějším letoviskům patří take Mastichari, Lambi nebo Kardamena.

Foto: pixabay

Olivový háj

Obyvatelé Kósu pěstují víno, mandle, fíky i obiloviny. Samozřejmostí jsou krásné olivové háje. Největším přínosem je pro ně samozřejmě turistický ruch. Ostrov je plný řeckých taveren s vynikajícím jídlem, vínem i typickým ouzem.

Foto: pixabay

Řecký salát

Cesta na ostrov trvá letecky asi dvě a půl hodiny a přistanete na letišti, které je zvláštní tím, že hned u přistávací dráhy, na malém kopci, stojí klasický řecký kostelík. Je již dávno odsvěcený, ale Řekové si jej zde nechávají pro štěstí.

Foto: pixabay

Najdete zde i nabídku českého piva

Pokud vás omrzí návštěvy taveren, procházky vesničkami a koupání v průzračném moři, vydejte se na výlet. Místní agentury nabízí tři druhy výletů. Autobusem s prohlídkou památek a koupáním. Výlety lodí podél ostrova nebo k okolním ostrovům. Třetí možností je výlet do tureckého Bodrumu.

Foto: pixabay

Řecko, Kós

Bodrum navštívíte lodí, je opravdu na dohled. Budete ovšem potřebovat pas, Turecko neleží v Evropské unii. Bodrum je krásné, historické město plné památek. V oblibě jej mají i bohatí Turkové, jezdí sem trávit své dovolené. Je zde také o dost levněji nežli v Řecku. Celodenní výlet do Bodrumu stojí okolo 50 euro. Pokud se pokusíte vyrazit na vlastní pěst, mnoho neušetříte. Cestovní agentury mají s trajekty domluvené nižší ceny. Na druhou stranu, kdo nemá rád skupinové výlety, může si lodní lístek jednoduše zakoupit sám a neohlížet se na skupinu. V Tureckém Bodrumu objevíte zbytky jednoho ze sedmi divů světa – mauzolea krále Mausóla.

Přeji krásnou, prosluněnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz