Hlavní obsah
Cestování

Pohádkové místo pro dovolenou. Italské jezero Lago di Garda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

okolí jezera Lago di Garde je překrásné

Šest hodin jízdy od našich hranic leží největší jezero Itálie. Na průzračné hladině se odráží vrcholky hor. Břehy jsou lemované středověkými městečky a hrady s bohatou historií. Středomořské klima zaručuje dokonalou dovolenou.

Článek

Kam na dovolenou? Možná máme ideální dovolenkové místo jen pouhých šest hodin jízdy autem od našich hranic. Dokonalé místo pro milovníky koupání, krásných výhledů, středověkých hradů a vesnic, milovníky výborného jídla a vína. Pro milovníky aktivní dovolené, vodních sportů, kitingu, windsurfingu, paddleboardingu, i pro milovníky pěší turistiky je tohle místo jednoduše ráj.

Foto: pixabay

jezero Lago di Garda

Na své si přijdou i milovníci starých, krásných měst. A moře je odsud vzdálené jen jeden a půl hodiny jízdy autem, koupání máte ale i bez moře zajištěné v průzračně čisté, tyrkysové vodě. Kam vás dnes zavedu? Tím místem není nic menšího nežli největší italské jezero Lago di Garda. Česky Gardské jezero.

Foto: pixabay

Lago di Garda, západ slunce

Lago di Garda se nachází na severu země mezi Alpami a Pádskou nížinou. Zasahuje do tří regionů, Tridentsko-Horní Adiže, Benátska a Lombardie. Jezero bylo vytvořeno po poslední době ledové Adižským ledovcem. Severní úzká a dlouhá část jezera připomíná fjord, který obklopují hřbety hor až 2000 m vysoké. Jezero má rozlohu 369,98 km čtverečních. Je dlouhé 51,6 km a široké 17,2 km. Délka jeho břehu je 158,4 km. Největší města na břehu jsou Desenzano del Garda (jih), Riva del Garda (sever), Pschiera del Garda (jih) a Salo (západní břeh).

Foto: pixabay

hrad Arco

Nad severním městem Riva del Garda leží město Arco se středověkým hradem a překrásným výhledem na jezero. Podél dvou pobřežních silnic okolo jezera, Gardesana Occidentale (západní lombardský břeh) a Gardesana Orientale (východní benátský břeh), se nachází mnoho míst s historickým pozadím, především s malířskou historií.

K severní části jezera do města Riva del Garda dojedete autem z hraničního přechodu Rozvadov za 6 h. Cesta je dlouhá přibližně 580 km. Ráno vyjedete z České republiky a odpoledne se můžete koupat v křišťálově čistém jezeře v Itálii.

Foto: pixabay

Riva

Okolo jezera je celá síť turistických stezek a cyklostezek. Bát se nemusíte ani cen potravin v obchodech nebo v restauracích. Jsou velmi podobné těm našim. Na webu cicala cz můžete najít orientační ceny potravin a drogerie v Itálii pro rok 2024. Nás zajímaly hlavně ceny hotových jídel v bufetech a cena kávy a nápojů.

Foto: pixabay

italská kuchyně

Pizzu v Rosticerii (hotová jídla přes ulici) koupíte kolem 100,- Kč a bude pravá, skvělá, italská. Výbornou italskou kávu koupíte dokonce mnohem levněji nežli u nás. Na italském espressu si pochutnáte i za 30,-Kč. Nezapomeňte, že jste v Itálii a neurazte její obyvatele požadavkem na mléčnou kávu po poledni! Káva je v Itálii obřad a má svá pravidla. Hutné, mléčné kávy jako cappuccino a latte se podávají jen dopoledne. Po obědě už se sluší jen malá, silná černá káva.

Foto: pixabay

po obědě si v Itálii objednávejte již jen malou černou kávu

A kam se na Lago di Garde podívat? Záleží na vás, jezero a jeho okolí nabízí velký výběr pro každého. Máte rádi dynamickou dovolenou, pohyb a cestování? Pak budete nadšeni v severní části. Je zde mnohem větrněji a jezero je ideální pro vodní sporty. Také cyklostezky a stezky pro pěší nabízí výhledy z vysokých útesů nad jezerem. V široké, širší části jezera je již mnohem patrnější blízkost nedalekého pobřeží.

Foto: pixabay

Bardolino najdete v jihovýchodní části Lago di Garde

Benátky jsou odsud vzdálené jen 135 km. Okolí jezera lemují vinice a celkový ráz krajiny je poklidnější, středomořský. Najdete zde nejen citrusové stromy a cypřiše, ale i palmy. Čas zde plyne mnohem pomaleji nežli na dynamickém, horském severu. Nad sklenkou vína můžete pozorovat paprsky slunce na tyrkysově modré hladině. Už vznik jezera napovídá, že zde nebudou písčité pláže, ale především kamenité, oblázkové břehy. I díky tomu působí voda již od břehu průzračně čistě.

Foto: pixabay

Malcesine

Míst, která můžete v okolí jezera navštívit je mnoho. Pokud máte vlastní auto nebo jste si jej zapůjčili (půjčovné osobního auta stojí cca 700,-Kč/den), můžete se jet podívat i do Benátek, Milána, který je vzdálený stejně daleko jako Benátky, jen na druhou stranu nebo do pouhé 30 km vzdálené Verony.

Foto: pixabay

Torbole

Zůstaneme zatím u jezera. Která místa byste neměli minout? Možná již teď máte nějaká svá, oblíbená, která zde neuvedu. Překrásných míst je tolik, že je nemohu obsáhnout všechna. Tak tedy pro ty, kteří ještě jezero neznají vyberu pár těch nejznámějších.

Začnu pěkně odshora, ze severu. Arco a Riva del Garda. Hrad Arco je dominantou stejnojmenného městečka. Tyčí se přímo nad městem. Je jedním z nejimpozantnějších hradů v okolí. Cesta k hradu je lemována olivovými háji. Hradní komplex je rozsáhlý, ale přístupné jsou téměř všechny budovy. Návštěva vám zabere cca 2 hodiny. Vrchol nabízí zajímavé výhledy do okolí řeky Sarca, kerá je přítokem do jezera a na samotné jezero. Riva del Garda je pomyslným hlavním městem severu Gardy.

Foto: pixabay

Riva

V Rivě naleznete několik pamětihodností. Riva žija především z turistického ruchu a je výchozím bodem pro jachtaře, windsurfaře, cyklisty a horské turisty. Okolí Rivy více než Itálii připomíná norský fjord. Letovisko se pyšní krásnými plážemi, náměstí s arkádami, věží s hodinami i scaligerským vodním hradem La Rocca. Z města si můžete udělat krátký výšlapna vyhlídku Rocca Vecchia, vyčnívající skalnatý pahorek mezi městečky Bardolino a Garda.

Foto: pixabay

Bardolino

Vyhlídka není nijak daleko a čeká vás výhled na střední a jižní část jezera. Když už jsme na severu, bylo by škoda nenavštívit Cascate del Varone. Jsou téměř pouze tři kilometry vzdálené od města Riva del Garda. Jedná se o jeskynní vodopády. Jsou způsobené stékáním říčky Magnonne do jeskynního systému.

Foto: pixabay

Cascate del Varone

Jeskyně je vysoká 93 metrů a široká 55 metrů. Voda padá do kotle hlubokého 73 metrů. Vodopád je efektní už zvukem, bouří doslova uvnitř hory. Vše je zajímavě nasvíceno a tím jsou ještě více umocněny odlesky, které voda ze stěn vrhá. V ceně vstupného do jeskyně je i vstup do botanické zahrady s výhledem na jezero Garda.

Foto: pixabay

Monte Balda

Ze severu se posuneme více na jih. Pokud využijeme východní cestu, dostaneme se na Monte Baldo-královský výhled. Na vyhlídku se dostanete i lanovkou. Počítejte s frontami, jedná se o turisticky velmi oblíbené místo.

Foto: pixabay

Monte Baldo

Jednorázové jízdné stojí 15,- euro, zpáteční 27,- euro. Na vyhlídku se ale dostanete i z druhé strany pohoří. Jen nedaleko od Monte Baldo, na druhé straně pohoří se skrývá architektonický skvost. Je to známé poutní místo Santurio Madonna della Corona. Je několik možností, jak se k této svatyni dostat. Nejjednodušší je projít skalním tunelem přímo do komplexu chrámu.

Foto: pixabay

Santurio Madonna della Corona

Takřka naproti přes jezero leží Limone sul Garda. Městečko již podle názvu známé množstvím citrusových plantáží. Rozhodně stojí za to se sem podívat. Třeba lodí od Monte Baldo.

Foto: pixabay

Limone sul Garda, stezka

V Limone sul Garda si dejte kávu nebo sklenku vína a poseďte si v některé typické kavárničce s výhledem na Monte Baldo. Projít se můžete i přímo nad jezerem stezkou pro pěší.

Foto: pixabay

Limone sul Garda

Posuňme se ještě dál, až na samý jih. Sirmione je pohádkové středověké město.

Foto: pixabay

citrusy v Limone sul Garda

Staré město leží na dlouhém výběžku (poloostrově), v jižní části jezera. Poloha starého města je skutečně jedinečná, původně sem vedl pouze padací most. Do městečka se vchází kolem hradu Scaligerů, který byl vystavěn roku 1250 a byl obklopen vodním příkopem.

Foto: pixabay

Sirmione

Za hradem najdete už jen na uzoučké středověké uličky plné obchůdků, restaurací a cukráren. Ani se nesnažte jezdit do města autem.

Foto: pixabay

caves Catulla

Na úplné špičce leží nejvýznamnější římská vila (to, co z ní zbylo) v severní Itálii, Grotte di Catullo (Catullovy jeskyně). Jde o velmi cenné archeologické místo. Od středověku byly využívány části jejích zdi jako stavební materiál pro místní domy. Vila byla dostavěna v 1. století n. l. a pravděpodobně sloužila jako sídlo slavného římského básníka Catulla.

Ať již navštívíte výše popsaná místa nebo některá z mnoha dalších, krásných míst okolo jezera Lago di Garda, přeji vám překrásnou dovolenou!

Zdroj:

https://www.jezerogarda.cz/co-navstivit.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gardsk%C3%A9_jezero

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz