Hlavní obsah
Práce a vzdělání

O práci letušky: Hotely, časová pásma i vztahy s piloty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Ráno na hotelu, pokoj sama pro sebe

Jaké jsou mýty o práci letušky? A jaká je pravda? Co časová pásma, plat, hotely a vztahy s piloty?

Článek

Jaké je být letuškou? Těžké i krásné zároveň! Pokud máte rádi cestování, život mezi hotely, poznávání stále nových lidí a hlavně letadlo samotné, je to skvělá práce. Letadlo zmiňuji záměrně, je to totiž tak trochu droga. Vůně letadla, ten pocit, když se odlepí od země. Když jsem před mnoha lety začínala, měly jsme v kurzu slečny, které toužily celý život stát se letuškou. Některé z nich vydržely jen jednu sezónu. Skutečnost byla příliš rozdílná oproti jejich snu. Pro jiné je to celoživotní láska. Proč? Být letuškou je životní styl. Každé povolání má své plusy a minusy. Pojďme se podívat, jaké panují o naší práci mýty a jaká jsou fakta.

Foto: pixabay

Růžový svět.

1. Letuška se musí neustále vyrovnávat s rozdíly časových pásem. JET LAG. Tuhle otázku jsem dostala tolikrát, že ji zařadím hned na první místo. Ne, nemusíme. Naprostá většina letů je alespoň u evropsých aerolinek operovaná během jednoho dne jako cesta do destinace a zpět. Nejen, že se nejedná o velké časové rozdíly, ale ani si během jednoho dne nepřeřídíte hodinky. Větší vzdálenosti, kde zůstává posádka na hotelu, se pohybují do 3 hodin rozdílu, a s tím se tělo poměrně rychle vyrovná. Opravdu dlouhé lety jsou spíš vzácné a vždy po nich máme několik dní volna. S čím se ovšem musíme vyrovnávat neustále, je stále se měnící pracovní doba. Prakticky každý den jdeme do práce v jinou denní nebo noční hodinu.

Foto: pixabay

Spánek. Nikdy nevíte, kde budete spát příští měsíc

2. Výše platu. Nečekejte, že vám napíšu, kolik letuška bere. Ani nemohu, od toho je etický kodex. Co ale napsat mohu, je, z čeho se plat letušky skládá. Letecké společnosti to mají různé, ale základní skladba bývá podobná. Základ mzdy plus letové hodiny plus diety. Ze zákona náhrada stravného v zahraničí. Záleží tedy na tom, kolik máte měsíčně letů a do jakých destinací. Každý měsíc je plat jiný. Nijak zvlášť se ovšem neliší od standardní výplaty, například administrativních pracovníků. Doba, kdy letušky braly několiknásobně vyšší platy než zbytek obyvatel, je díky masivnímu nárůstu letecké dopravy pryč.

Foto: pixabay

kosmetiku si vozíme z celého světa

3. Co potřebuje letuška umět? Někdo si myslí, že stačí zvládat palubní servis. Být dobrá servírka. Ono to tak jednoduché není. Musíme umět cizí jazyky, především angličtinu. A při nástupu musí každá letuška absolvovat šestitýdenní kurz. Teprve po všech písemných testech a ústních zkouškách může začít létat. Zkouškou při nástupu to ovšem nekončí. Každý rok je nutné absolvovat několikadenní školení, znovu napsat testy a především udělat ústní a praktickou zkoušku. Od nouzových prostředků, přes evakuace, zdravovědu, hašení požáru a nebezpečné zboží na palubě až po dokumenty k letu a počítání doby letové služby a odpočinku.

Foto: pixabay

Za odměnu pracovně na pláž!

4. Letuška je vždy elegantní. Měli byste mě vidět po ránu! Ale ano, je to součást naší profese a musíme dodržovat přísnou uniformovou kázeň. Žádné oprýskané nehty nebo neupravený účes. Být letuškou je životní styl, v letadle i mimo něj. Brzy zjistíte, ve které zemi seženete dobrou kosmetiku nebo značkové oblečení za nízkou cenu. Máte pak doma tělové oleje z Dubaje nebo Ománu, krémy z Kanárských ostrovů a šampony bůhví odkud. Díky slevám v duty free kupujete celé rodině parfémy a dekorativní kosmetiku. Značkové sluneční brýle koupíte za zlomek ceny v Avivu nebo na Kanárech, objevíte léčivé balzámy a vůbec věci, o kterých jste ani netušili. Teď se bez nich nemůžete obejít. Tohle je rozhodně velké letuškovské plus. A netýká se to jen kosmetiky, ale i potravin. Třeba koření, olivový olej, portské víno, sladkosti i uzeniny, skvělá kávová zrna třeba z ostrova Fogo. Tohle všechno si budete vozit z pracovních cest.

Foto: depositphotos

Elegance, grácie

5. Piloti. Ano, je to tak. Jsou tam a řídí letadlo. A také jsou s námi na hotelech, ve vlaku nebo v autě, když se někam přemisťujeme. Chodí s námi na pláž i na kafe. Jsme prostě součástí jedné letecké rodiny a někdy se lidé dají dohromady a jsou spolu šťastní a jindy to prostě nevyjde. Jako jinde v práci. Jen s tím rozdílem, že spolu trávíme hodně času. Někdy je z toho skvělé kamarádství a jindy rodina. Kluci jsou to chytří a v naprosté většině pohodáři se smyslem pro humor. Tak se nedivte.

Foto: pixabay

Piloti, kamarádi i lásky

6. Pobyty na hotelech, u moře. To je něco, proč tuhle práci většina lidí dělá. Létat 14 dní z Kanárů nebo Helsinek, nebo být týden na některém z Kapverdských ostrovů. Strávit několik dní v ománské Salale. Letět do Řecka, odtud do Německa, spát na hotelu v Keflavíku a druhý den třeba ve francouzském Lyonu. Letový plánek vypadá jako přehlídka dovolených. Někdy máte čas a můžete si udělat výlet k moři nebo do hor, někdy jdete alespoň na procházku do města. Vzpomínám si na jedno švédské městečko u moře, kam by mě samotnou nikdy nenapadlo jet. Měli jsme tam jeden a půl dne a bylo to nádherné místo se starým hradem. Nezapomenutelný zážitek! Island, nádherná Gruzie s hlavním městem Tbilisi, ománský Muskat nebo překrásná Madeira. Místa, která ani netušíte, že existují, nebo by vás nenapadlo, že jsou tak pěkná, dokud je neuvidíte.

Foto: pixabay

Navštívíme tolik krásných míst, třeba Madeiru!

Jak vidíte, tahle práce má co nabídnout. Někdy budete hrozně unavení po nočních letech, někdy vyčerpaní z náročných cestujících, ale jindy budete ležet na pláži nebo hrát volejbal s kamarády z posádky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz