Hlavní obsah
Cestování

Řecké Benátky Chania, nejkrásnější pláž Kréty a stísněná atmosféra leprosária na ostrově Spinalonga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Jeden z krásných výhledů na ostrově Kréta

Chania neboli „řecké Benátky“ vás okouzlí. Vydejme se na výlet na nejkrásnější pláž Kréty Elafonisi, projdeme horskou soutěsku Samaria a nakonec zažijeme silnou atmosféru nejdéle funkčního evropského leprosária na ostrově Spinalonga.

Článek

Řecký ostrov Kréta je nejen největším, ale také nejnavštěvovanějším ostrovem. Z Česka můžete letět na dovolenou na Krétu přímým letem buď do hlavního města Kréty, Heraklionu, nebo do města, které bylo hlavním městem až do roku 1977, Chanie.

Foto: pixabay

Chania

A právě do Chanie se dnes společně podíváme. Navštívíme nejen kouzelně romantickou Chanii, ale i její okolí. Podíváme se i na pláž, která se pravidelně umisťuje na prvním místě žebříčku nejkrásnějších pláží ostrova a nabídnu vám i několik zajímavých výletů po okolí.

Foto: pixabay

Chania, maják Faro

Chania je nejhezčím velkým městem na Krétě, může se chlubit úzkými romantickými uličkami ve starém centru, které odkazuje na minulost Benátské republiky, jejíž byla po 3 staletí součástí. Chanii se také přezdívá „Řecké Benátky“, styl staveb i romantická atmosféra jsou italskému městu velmi podobné. Typickou dominantou města je jeho maják Faro. Chania se rozděluje na dvě části. Starou a novou.

Foto: pixabay

Chania

Stará část je prakticky jedním velkým muzeem historie. Každý, kdo se někdy proplétal úzkými uličkami Chanie na atmosféru tohoto přístavního města nikdy nezapomene. Uličky jsou plné květníků s barevnými květy a spolu s řeckým sluncem a stíny starých domů dokáží vykouzlit kouzelná romantická zátiší. Chloubou staré části je také židovská čtvrť se svou synagogou Etzt Hayyim.

Foto: pixabay

Chania

Přístav, kde dnes žije okolo 60 tis obyvatel byl vybudován Veneziány v letech 1320-1354. V přístavu najdete skvělé restaurace a taverny. Hezkým zážitkem je i výlet lodí se skleněným dnem, na který se můžete vydat právě odsud.

Foto: pixabay

Chania

Chania leží pravděpodobně v nejkrásnější části Kréty. V blízkosti najdete tři poloostrovy s mnoha plážemi a malými letovisky, nádherné západní pobřeží se slavnou pláží Elafonisi, pláží Balos nebo pohoří Lefka Ori sahající až do výšky přes 2 400 metrů.

Foto: pixabay

Chania

Pláž Elafonisi je označována za nejkrásnější pláž Kréty. Co je na ní tak výjimečného? Průzračné tyrkysové moře, pláž s exotickým nádechem růžové barvy písku mimo ruch hlavních letovisek i nádherné kopcovité okolí. Asi 200 metrů široká písečná duna spojuje pevninu s malým ostrovem Elfaonisi, čímž vytváří zhruba 400 metrů dlouhou pláž.

Foto: pixabay

pláž Elafonisi

Přístup do moře budete mít z obou stran. Elafonisi je domovem několika vzácných druhů rostlin i živočichů. Na písečných dunách rostou jalovcové keře a mořské narcisy a když budete mít štěstí, můžete zahlédnout i želvu karetu obrovskou.

Foto: pixabay

pláž Elafonisi

Pláž Balos s poloostrovem Gramvousa patří k nejfotogeničtějším místům Kréty. Balos vytváří písečná duna spojující poloostrov Gramvousa s malým skalnatým ostrovem Tigani. Laguna, je ideálním místem pro rodiny s dětmi.

Foto: pixabay

pláž Balos

Jemný, narůžovělý písek pokrývá celou pláž a pokračuje i do mělkého, pozvolna klesajícího mořského dna. Od okraje laguny je moře hlubší, tím získává nádhernou azurovou a křišťálově čistou barvu. Celá oblast laguny a poloostrova Gramvousa je chráněná. Žijí zde mořské želvy karety, kormoráni a sokoli.

Foto: pixabay

pláž Balos

Jen 15 km od města Chania leží archeologické naleziště Aptera. S polohou na výběžku 250 metrů nad mořem a stálým zdrojem pitné vody, byla lokalita Aptera od nepaměti strategickým bodem. Historie Aptery sahá až do let 3 500 př. n. l., patrné jsou pozůstatky Helénské éry, mínojské civilizace, nejvíce se však zachovaly památky z období starověkého Říma.

Foto: pixabay

Aptera

K nejzachovalejším vykopávkám zcela jistě patří antické divadlo, římské lázně či zásobárna vody. Necelý kilometr od antických vykopávek pak leží monumentální a z dálky viditelná osmanská pevnost Aptera z roku 1866.

Foto: pixabay

osmanská pevnost Aptera

Pokud máte rádi hory, vyrazte na celodenní výlet do národního parku v pohoří Lefka Ori (Bílé hory) Pravděpodobně nejznámější a nejkrásnější je soutěska Samaria. Vzhledem k tomu, že se nejedná o okruh a začátek je na jiném místě nežli cíl vaší cesty, je ideální využít služeb některé z cestovních kanceláří, které výlet nabízí a zajistí vám dopravu. Cena výletu se pohybuje okolo 30 euro.

Foto: pixabay

Lefka Ori

Vstup na místě do soutěsky stojí 5 euro. Celé údolí je dlouhé16 km. Půjdete po značené turistické stezce. Stezka je většinou zpevněná a vybavená mnoha odpočívadly s lavičkami, odpadkovými koši i WC Pamatujte, že začátek cesty vede poměrně strmě dolů (začínáte ve výšce 1230 m n.m. a končíte ve vesničce u moře) a budete muset překonávat kamenité úseky, pevné boty jsou proto samozřejmostí. Od konce údolí vám budou zbývat ještě zhruba 2 km do přístavní vesničky, celkem ujdete 18 km. Čekají vás úchvatné výhledy na okolní hory dosahující výšek přes 2000 metrů, úzké kaňony a vysoké skály. Zážitkem je průchod soutěskou Železná vrata, kdy okolní skály dosahují výšky kolem 500 metrů a vy budete procházet kaňonem říčky užším než 4 m.

Foto: pixabay

soutěska Samaria

Nakonec vám nabídnu výlet na jedno z nejnavštěvovanějších míst na Krétě. Tentokrát pojedeme na východ ostrova. Leží zde malý ostrůvek Spinalonga. Na mapě si jej ani nevšimnete, zajímavý není ani přírodou nebo plážemi. Přesto jde o místo s bohatou historii od dob Benátské republiky, kdy sloužila jako pevnost až do 20. století se svým leprosáriem. A právě leprosárium je to, co návštěvníky nejvíce přitahuje.

Foto: pixabay

Spinalonga

Po odchodu Turků z Kréty v roce 1905 bylo na ostrůvku Spinalonga zřízeno. V té době se lepra považovala za nevyléčitelnou a smrtelně nakažlivou nemoc a ostrůvek Spinalonga splňoval ideální podmínky pro zřízení leprosárie – je izolovaný, ale zároveň ne daleko od pevniny, aby bylo umožněno jednoduché zásobování. První roky této kolonie pro malomocné zde panovaly hrozné podmínky pro život, kdy nemocní živořili ve vybydlených domcích po Turcích, často bez střechy nad hlavou.

Foto: pixabay

Spinalonga

Situace se zlepšila až v době, kdy na Spinalongu začali proudit i malomocní z řecké pevniny, většinou bohatší, vzdělanější vrstva. Postupně zde vznikla i malá nemocnice a škola pro děti nakažené leprou. Leprosárium bylo jako jedno z posledních v Evropě zrušeno až v roce 1954. Na ostrov se dostanete jen lodí. Můžete si stejně jako v případě výletu do soutěsky Samaria zakoupit celodenní výlet. Ostrov vypadá poklidně, možná i proto vás vědomí utrpení, které zde lidé prožívali hluboce zasáhne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz