Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Z leteckého zákulisí. Jak to mají letušky s piloty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jana vesela

pusa na čumák

Jak to v letectví chodí? Je letuška pořád někde po světě a poznává destinace kam létá? A jak je to s těmi piloty?

Článek

U první otázky asi většinu lidí zklamu. Když někomu popíšu svůj letový plánek a řeknu, že mě čeká v jednom týdnu dvakrát Řecko, jeden Egypt a jedna Malaga, zní to krásně. Ale proto, že si každý hned představí tyhle destinace na základě svých dovolenkových zkušeností. Velmi častá otázka, kterou mi známí dávali byla: „A podíváš se tam někam, jdeš k moři?“ Nejdu, nepodívám. My totiž vůbec neopustíme letadlo. V 90 % případů přiletíme do destinace, cestující vystoupí, my zkontrolujeme letadlo, předáme zapomenuté telefony, tašky, šátky a čepice pozemnímu personálu u dveří. Proběhne úklid letadla. Na mnoha destinacích uklízíme sami. Překřížit pásy, vybrat odpadky, vyměnit podhlavníky na sedadlech a rychle pustit další cestující do letadla. Rychle boarding, nástup cestujících, posadíme je, spočítáme a zkontrolujeme si s pozemáky, jestli je vše v pořádku a na palubě jsou lidé i odbavená zavazadla. Zavřeme dveře, uděláme hlášení, demonstraci nouzových prostředků a letíme. Na tohle všechno máme od přistání až po další start 50 minut. Plavky můžu zahodit. Na druhou stranu jsem ve stejný den doma a většina letů se rovná normální práci například v kanceláři. Jen jsem každý den v práci v jinou pracovní dobu a jinak dlouho. Něco jiného jsou pobytové lety. Těch máme bohužel málo. Jsou to lety skoro za odměnu. Párkrát do roka se můžeme dostat na pár dní třeba na Kanárské ostrovy, Kapverdy nebo do Německa, Francie, Portugalska. Ani tam ale nemáme moc volna. Jsme rádi, že se vyspíme a letíme dál. Žádná romantika..

A konečně, jak je to s těmi piloty? Tak úplně vás zklamat nemůžu! Samozřejmě, že se s letuškami potkávají, navazují vztahy, žení se, anebo si jen užívají. Tak to prostě je a bude. Je to stejné jako s lékaři a sestrami. Kde jinde se mají seznámit? Když s někým trávíte tolik času, můžete se jednoduše zamilovat a mít pak spolu hezký vztah, rodinu. To v tom ideálním případě. Nezapomeňte, že jsme lidi. Takže je tu spousta emocí, očekávání a také ega. Znáte ten vtip, jak prý barman pozná zaručeně do pěti minut, že mu na bar přišel pilot? Řeknu mu to sám! I takové pány tam máme. Naštěstí jich moc není. Naprostá většina je normálních, slušných a dokonce i galantních chlapů. On totiž piloťák jen tak nějaký blbec neudělá. A když je chlap inteligentní a nenechá se zblbnout pýchou, je super. Ono to taky není jen o pilotech, ať to neházím jen na ně.

Foto: jana vesela

Někdy to mají piloti na pobytech těžké

Ono je to taky o letuškách. Zažila jsem novou slečnu, která se mě rovnou zeptala, jestli nevím, s kým by bylo nejlepší navázat milostný vztah. Aby z toho měla co největší výhody. Nestačila jsem zírat. Peníze a postavení vždy bude pro některé slečny lákavé. Pilot, lékař nebo politik, to máte jedno. A taky tu jsou slečny, co se zamilují a představují si, že ona a jen ona je ta konečně pravá. Někdy ano, ale většinou je těch pravých několik. A občas i ve stejnou dobu. Je to prostě normální pracovní kolektiv, kde máme možnost strávit spolu i několik dní na hotelech a poznat se lépe. Každý je jiný a nejde lidi házet do jednoho pytle. A hlavně si to jako v každém jiném pracovním kolektivu mezi sebou všichni řeknou. Takhle se například jeden nový pilot dozvěděl od staršího kolegy v kokpitu, že ten zážitek, který právě měl s jednou slečnou, byl se stevardkou, která byla ještě před pár lety stevardem. Nebo si holky vypráví, jak u nich na pokoji večer zaťukal pilot v ručníku, že mu na pokoji neteče voda. Tak, že by prý zašel k ní do koupelny. To jsou takové historky, co se pak ještě dlouho vypráví. Jsme lidi, většina chce prostě jen normální, fungující vztah. A když nemá možnost seznámit se jinde, protože pořád někde lítá, tak proč ne v práci?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz