Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zajímavosti o žralocích. Kde útočí nejvíc, jak je rychlý a jak dloho žije?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Žralok, děsivý predátor je na planetě již 420 milionů let. Kdy byl zaznamenán poslední útok na člověka? Jak je žralok rychlý a kolika se dožívá let?

Článek

Žralok je strašidelný a fascinující predátor. Mnozí jej považují za nejnebezpečnější zvíře planety. Ve skutečnosti tomu tak není. Před žralokem se umístil i obyčejný hroch. Přesto nás děsí a fascinuje zároveň. Pojďme si o něm říci pár zajímavostí. Na naší planetě se vyskytoval mnohem dříve nežli člověk. Odhaduje se, že předchůdci žraloka zde byli již před 420 miliony lety! Žraloci tak, jak je známe dnes tu pak byli již přibližně před 100 miliony lety. V mořích a oceánech celého světa najdeme kolem 500 druhů žraloků. Pouze tři z nich si pochutnají na člověku.

Foto: pixabay

Žralok bílý

Je to žralok bílý, žralok tygří a žralok bělavý. Poslední smrtelný útok na člověka se odehrál začátkem června loňského roku v egyptské Hurghadě. Poslední usmrcení Čecha žralokem se stalo opět v egyptském letovisku. Tentokrát ale v Marsa Alam. Egypt má dlouhodobě problémy s výskytem žraloků u jeho pláží. Ochránci zvířat kritizují tamní hotely z vypouštění odpadu do moře, což může žraloky lákat. Dalším problémem jsou lodě převážející dobytek. Uhynulé kusy totiž shazují do moře, což je pro žraloky opět lákadlo. Ročně na celé planetě záchranáři zaregistrují okolo 80 žraločích útoků. Statistika vedená od roku 1900 říká, že nejvíc se jich odehrálo ve Spojených státech. Na druhé místě je Austrálie. Vědci vypočítali, že bolest při útoku žraloka se rovná takové bolesti, jako by nás najednou kouslo 4000 psů. Největší žralok je žralok s příhodným jménem žralok obrovský. V průměru měří 9 metrů, ale rekord v Guinnessově knize rekordů má zapsaný jedinec s délkou 12,6m.

Foto: pixabay

Žralok velrybí

Byl vyloven v roce 1949 nedaleko pákistánského ostrova Baba. Nejmenší druh je velký jen okolo 20 cm. Jmenuje se lucernový žralok a najdeme jej v okolí Venezuely a Kolumbie. Šanci uplavat žralokovi ve vodě člověk nemá, právě žralok bílý, lidožravec umí vyvinout až 50km rychlost. V roce 2020 vystrašil turisty u chorvatského Dubrovníku žralok rodu mako. Právě tento druh žraloka je považován za nejrychlejší. Dokáže plavat rychlostí až 75 km/h. jak se žraločímu útoku vyhnout? Vědci radí, že stačí zachovat klid a dělat mrtvého. Pokud již krvácíte, šance na přežití se rapidně snižuje.

Foto: pixabay

Pravěké zuby žraloka

Při útoku se žralok nepřirozeně nahrbí a dělá klikaté pohyby. Stisk jeho čelistí má až 18 000 Newtonů. Krev dokáží vycítit až na 1,5 km. Mají také vynikající sluch. Dokáží zachytit i lidem neslyšné frekvence. Masožraví žraloci mají pořádný apetit, spořádají až tři procenta své hmotnosti. Neumí ale efektivně trávit. Po sežrání velkého množství potravy pak nemusí lovit i několik týdnů. A jak je to s jejich životem? Žralok je s přehledem nejdéle žijící zvíře na planetě. Vědci odhadují, že žralok malohlavý, někdy také nazývaný grónský se dožívá téměř 300 let.

Foto: pixabay

Možná není tak nebezpečný, ale na dovolené ho potkat nechceme

Žije v hlubokých vodách Severního ledového oceánu a spatřit jej je téměř nemožné. Nedávno byl vytažen exemplář, u kterého vědci spočítali, že mu může být až 518! let. V lovení nad žralokem stále vládne člověk. Zatímco žralok na člověka zaútočí ročně přibližně 80×, člověk ročně uloví v průměru na 100 milionů kusů žraloků. Loveni jsou především pro maso. A co by se stalo, kdybychom je vyhubili úplně? Narušili bychom živočišnou rovnováhu. Přemnožily by se například chobotnice, které žraloci s oblibou loví. A ty zase loví humry atd. Na závěr ještě zmíním kultovní film čelisti z roku 1975. Vyhrál hned 3 Oskary, mrazivá hudba Johna Williamse, který za ni získal jednoho z nich, nám zvedá chlupy na zádech dones.

Zdroj: časopis Epocha 16/2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz