Hlavní obsah
Cestování

Zakynthos, ostrov vůní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Pláž ztroskotanců

Nejjižnější a nejslunnější z Jónských ostrovů nabízí dovolenou s krásnými plážemi a okouzlující přírodou.

Článek

Zakynthos, domov Diových dětí s bohyní Létó, Artemis Apollóna, láká svým klidem a krásnou přírodou. Artemis, překrásná bohyně lovu a Měsíce si vyžádala mezi jinými od svého otce dar věčného panenství. Podle pověsti se narodila o den dříve nežli její dvojče Apollón a pomohla matce s porodem. Proto je označována i za panenskou ochránkyni matek při porodu. Bývá zobrazována s lukem a šípy, případně s laní. Byla velmi krásná, ale také urážlivá. Dokázala nemoci léčit, ale pokud se hněvala i nemoci sesílat.

Foto: pixabay

bohyně Artemis

Její bratr Apollón je považován za boha, který má moc nad morem, světlem, sluncem, uzdravením, uměním, věštbami a rozumem. Slavná Apollónova věštírna stála na Krétě.

Nejjižnější ze skupiny Jónských ostrovů, zelený a kvetoucí Zakynthos, je tak okouzlující, že ho dávní Benátčané nazývali „květem Levantu“. Další z přezdívek Zante zní „ostrov vůní“. Dovolená na Zakynthosu voní orchidejemi, jasmíny, ibišky či hyacinty. Na své si přijdou i milovníci jídla. Ostrov totiž voní i všudypřítomnými tavernami s grilovaným masem a rybami.

Foto: pixabay

Zakynthos

Zakynthos ideálním místem na dovolenou s dětmi i pro samotné páry. Najdete zde malé pláže ukryté mezi skalami, s pozvolným vstupem do moře, které nabízí soukromí, ale i ostré skály padající do moře. Západní pobřeží ostrova pokrývají útesy, o které se tříští královská modř vody. Pro milovníky potápění doporučuji oblíbené Modré jeskyně, k těm se dostanete jedině z moře.

Foto: pixabay

Modré jeskyně

Ostrované žijí především z turistického ruchu a není těžké najít nabídku celodenního výletu lodí podél ostrova. Včetně návštěvy turisticky oblíbených míst a koupání na plážích, kam se jinak, než lodí nedostanete.

Foto: jana vesela

Jónské moře

Název ostrova je vysvětlován třemi různými způsoby. Asi nejrozšířenějším výkladem je ten, který popsal Homér. Kdysi dávno vládl ostrovu král Dardanos (asi 1500 př.n.l.), ten měl syna Zakyntha, po něm je prý ostrov pojmenován. Ostrov má bohatou historii. Je natolik strategickým místem v Jónském moři, že se zde vystřídalo mnoho národů.

Foto: pixabay

ostrov bývá nazýván ostrovem želv

Zakynthos je známý i jako „ostrov želv “. Každé léto míří do zátoky Laganas naklást vajíčka ohrožená želva kareta obecná. V této době počítejte s tím, že pláž bude v noci uzavřená. Omezen je dokonce i přílet a odlet letadel v nočních hodinách.

A které letovisko bude vyhovovat právě vám?

Pokud hledáte klidné letovisko, zkuste městečko Alykes s dlouhou oblázkovou pláží a průzračnou vodou. Rodiny s dětmi ocení příjemné letovisko Vasssilikos či Kalamaki s překrásnou pozvolnou písčitou pláží. Jeden z nejživějších resortů Zakynthosu s bohatým nočním životem je Laganas s krásnou písčitou pláží a širokou nabídkou restaurací i sportů.

Foto: pixabay

ostrov poblíž vesničky Agios Sostis

Vesnička Agios Sostis je ideálním místem pro romantickou a klidnou dovolenou. Poblíž ní je malý ostrůvek spojený s pevninou dřevěným můstkem. Letovisko Aragassi si zachovává tradiční řecký vzhled a atmosféru, ale nabízí i rušný noční život. Na ostrově je i vodní park s mnoha atrakcemi. Leží přibližně půl hodiny jízdy autem od hlavního města Zakynthos. Hlavní město je zároveň přístavem.

Foto: pixabay

Zakynthos, hlavní město

V roce 1953 zažilo silné zemětřesení. Kromě pár budov, které jej přežily, muselo být celé město znovu vystaveno. Na procházku v jeho uličkách si vyčleňte nejméně půlden. Nejfotografovanější je bezesporu Pláž ztroskotanců s vrakem lodi.

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz