Článek
Pokud jste někdy snídali v Nizozemsku, možná jste zažili kulturní šok – stejně jako my. Kde je sýr? Šunka? Vajíčka? Prostě něco pořádného, co by vám dodalo energii na celý den? Místo toho vám předloží toustový chléb namazaný máslem a na něm vrstvu drobných čokoládových „šupinek“, které vypadají jako… no, myší trus.
Nebojte, nejde o hygienickou katastrofu – tohle je hagelslag, nizozemský národní fenomén.
Sladké krupobití na chlebu
Hagelslag doslova znamená „krupobití“, což docela odpovídá jeho vzhledu – drobné kousky cukrových nebo čokoládových posypů se rozsypou po chlebu jako malé kroupy. Ňam, ňam, co? Tradičně se jí na chlebu s máslem, aby se posyp přichytil a neopadával při každém soustu.

Takhle to vypadá
Pro Holanďany je to naprosto normální a všední jídlo, které si dopřávají hlavně děti, ale i dospělí (a to hlavně k snídani). Čokoládová varianta je jednoznačně nejoblíbenější, ale existují i barevné ovocné verze, které na chlebu vypadají jako cukrová duha.
Čokoládovou verzi obvykle snášejí cizinci lépe – koneckonců, kdo si někdy nenamazal na chleba Nutellu? No a tohle je prakticky to samé. Jen to malinko jinak vypadá.

Detail
14 tisíc tun ročně – a možná i trochu víc štěstí
Nizozemci si na hagelslagu opravdu ujíždějí. Nevěříte? Pak vám prozradím, že každý rok ho spotřebují víc než 14 tisíc tun. A to je fakt, fakt pořádná porce čokoládových drobků.
A co je ještě zajímavější? Podle UNICEF jsou nizozemské děti nejšťastnější na světě. A místní věří, že právě hagelslag k tomu přispívá. Jak? Tvoří důležitý kamínek mozaiky, v níž hrají prim jednoduchost, sladkost a dětství bez stresu.
A kdo ví, možná to skutečně funguje!

Hagelshag má i barevnou verzi
Kulturní šok pro Čechy v 90. letech
Opravdový kulturní šok ale přichází, když se s hagelslagem setkají cizinci – přesně jako Češi, kteří se v 90. letech vydali na zájezd do Holandska. Ale tady už nechám vyprávět svoji tetičku, která to zažila na vlastní kůži.
„Autobus plný vesničanů se po dlouhé cestě konečně dostal do cíle. To víte, zájezdák, co zpunktoval starosta obce. Těšili jsme se, co všechno uvidíme. Byli jsme unavení, hladoví, natěšení na pořádnou večeři.
Holanďané nás ale jednoduše posadili ke stolu a přinesli… toustový chléb a misku s něčím, co vypadalo jako strouhaná čokoláda. Tousták byl v té době taky unikum – to jsme neznali.

S ovocem možná bude trochu zdravější
Ale nikdo tomu víceméně nevěnoval pozornost. Všichni čekali, co dalšího přijde. Jako raritka dobrý, ale kde je to jídlo?
Holanďané nám nakonec názorně předvedli, jak se hagelslag jí – chleba se namaže máslem, posype a… hotovo. Ke všemu podali sklenici mléka. Předváděli nám to jako nějaký primitivům – jo, jako nějakým vidlákům. Dodnes si na to vzpomínám – bylo to trochu trapné.
Pro české výletníky, kteří čekali guláš nebo alespoň něco teplého, to byl extra kulturní šok hned na začátku zájezdu. Viděli jsme pak spoustu památek a zážitků bylo hodně – ale o tomhle mluví každý dodnes. Prý nám prostě chtěli dát něco tradičního.
Inu, jiný kraj, jiný mrav – co naděláte."

Takhle ho koupíte v obchodech
Chcete ho vyzkoušet?
Pokud vás teď zajímá, jak legendární hagelslag chutná, pak vyrazte do obchodů se zahraničními specialitami (narazila jsem na něj jen v Praze, jinde ne) nebo vsaďte na internet.
Anebo si ho nahraďte českou verzí – jednoduše si namažte na chleba máslo a posypte ho strouhanou čokoládou.
A kdo ví? Třeba se díky tomu budete cítit o kousek šťastnější.