Hlavní obsah
Sport

Na olympiádě v Paříži je lepší i KLDR. Čechům se nedaří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chabe01, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Letní olympijské hry nadšeně vyhlížel snad každý fanoušek. Místo pohádky však nastává zklamání. Česko má i ke konci olympiády stále jen dvě medaile a nevypadá, že by se to mělo zlepšit. Z favoritů zůstává už jen Adam Ondra v lezení.

Článek

„Nerad předpovídám, ale víme, ve kterých disciplínách máme hlavní šance na medaile. Nebude to jednoduché, ale vrátit se z Paříže s přibližně deseti medailemi lze považovat za fantastický výsledek,“ napínal fanoušky před olympiádou šéf české výpravy Martin Doktor. Také média předpovídala až deset cenných kovů pro Česko.

A byl k tomu důvod. V české olympijské výpravě nechyběli ani ti nejlepší, kteří dlouhodobě vyčnívají mezi světovou elitou. Například úřadující mistři světa v plážovém volejbale Perušič se Schweinerem nebo lukostřelkyně Horáčková. Nechyběli ani obhájci zlata z minulého klání pod pěti kruhy, kajakář Jiří Prskavec a judista Lukáš Krpálek.

Foto: GilPe, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Na olympijských hrách v Paříži vládne dobrá nálada. V české vesničce však díky výsledkům zřejmě dlouho nevydržela.

Favorité zklamali

Vše je ale jinak. Olympiáda je daleko za svou polovinou a medaile nikde. Alespoň ne od jasných favoritů. Ti už totiž téměř všichni vypadli. Volejbalisté, lukostřelci ani plavci se stupňům vítězů vůbec nepřiblížili. O moc lépe na tom nebyl ani Krpálek, který dobojoval hned v druhém kole, kde ho přejel Japonec Saitó. A nedařilo se ani Jiřímu Prskavcovi, kterému závod ve vodním slalomu vůbec nevyšel.

Češi se tak ve statistikách pohybují poblíž chvostu. Alespoň mezi těmi státy, které nějaké medaile získaly. A co je ještě horší, společnost tam máme vskutku neslavnou. Stejný počet medailí má třeba Uganda, Svatá Lucie, Kosovo nebo Guatemala. A lépe je na tom dokonce i KLDR, která má zatím celkově čtyři cenné kovy. A na paty nám šlape Fidži, Kypr a Mongolsko shodně s jednou medailí.

Pokud bychom brali ohled na okolní země a jejich velikost, nebylo by na tom Česko ve srovnání tak špatně. Sousední Rakousko má pouhé dvě medaile a Slovensko dokonce jen jednu. Letošní neúspěchy jsou překvapením hlavně proto, že ještě minulá olympiáda v Tokiu patřila naopak mezi ty nejúspěšnější v českém podání. Naši sportovci tam získali 11 medailí, čímž srovnali rekord z Atlanty 1996 a z Londýna 2012. Většina jich přitom opět nechybí ani letos v Paříži.

Foto: Fernando Frazão/Agência Brasil, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Lukáš Krpálek svou roli favorita nepotvrdil. Skončil nečekaně už v druhém kole.

Zatím jen dvě medaile

O jediné zlato se nakonec postarali Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč ve smíšené tenisové čtyřhře. Další cenný kov pro Česko se pak postarali nordisté, kteří nečekaně přemohli favorizovanou Francii. Tady však seznam úspěchů končí. Nikdo z dalších Čechů totiž na olympiádě neuspěl. Poslední naděje tak můžeme vkládat alespoň do Adama Ondry, který si vedl výtečně jak v boulderingové části, tak v lezení na obtížnost a postoupil do finále.

Foto: Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Adam Ondra je jeden z mála českých sportovců, který zatím svými výkony těší domácí fanoušky.

Česko je blízko historické ostudě

Pouhé dvě medaile nejsou vůbec lichotivá bilance. To zřejmě nečekali ani ti největší pesimisté. A zatímco trenéři a sportovní funkcionáři už zřejmě řeší důvod neúspěchu, bylo by dobré se podívat na řeč čísel.

Vůbec nejhorší olympiáda co do počtu medailí od vzniku samostatného Československa byla v Antverpách roku 1920. Tam sportovci v barvách Československa dokázali získat jen dva cenné kovy, a to ještě bronzy. Tehdy za to mohl i fotbalový tým, který na protest proti rozhodčímu z olympijských her odstoupil. Toto fiasko už naštěstí Česko v Paříži překonalo alespoň co do hodnoty získaných medailí. Stále však hrozí, že čistě do počtu půjde o nejhorší olympijské hry srovnatelné právě s historickým neúspěchem roku 1920. Na Paříž tak čeští sportovci v nejlepším vzpomínat nebudou.

Další zdroje:

Sledování letních olympijských her 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz