Hlavní obsah
Zdraví

Časté potíže po porodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jarka Nikol - Pexels

Proč se někdy potíže po porodu stávají dlouhodobými

Potíže po porodu řeší ženy často i velmi dlouho. Někdy i 5 a více let.

Článek

Potíže po porodu řeší ženy často i velmi dlouho. Někdy i 5 a více let. Svou roli v tom samozřejmě hraje zátěž, kterou maminky mají jak během těhotenství, tak i následně po porodu a během těch roků při péči o dítě.

Často se setkávám ve své praxi s tím, že ke mě chodí ženy, které již mají děti větší s těmito nejčastějšími problémy:

  • Diastáza
  • Inkontinence
  • Bolesti v bedrech
  • Bolest kyčlí
  • Časté záněty močových cest
  • Přechodné psychické problémy

Proč se někdy problémy po porodu stávají dlouhodobými

Záleží na tom, jaký porod jste měla. Klasický? Porod s nástřihem? Císařský řez? Kolikátý porod? Jak probíhal ten předchozí? Jakou jste měla rekonvalescenci po porodu? A nejvíc záleží na tom, jak rychle jste své tělo zatížila nevhodným cvičením a zátěží.

Foto: Jarka Nikol - pixabay

Inkontinence

Většinou tyto ženy mají společné to, že po porodu velmi rychle zatížily tělo silovým cvičením, snahou zhubnout a dostat se do formy. Téměř každá žena chce být po porodu co nejdříve fit a chce hezky vypadat, zbavit se bříška. Je to přirozené a pochopitelné. A je hezké když maminka o sebe dbá. Nicméně tato uspěchanost vede k dlouhodobým potížím. Každé uzdravení vyžaduje svůj potřebný čas.

Nejkrásnější jste tím, že jste maminka

Milé maminky, nic neuspěchejte.

Většina žen ve snaze být co nejdříve fit si myslí, že je důležité hlavně stahovat pánevní dno a posilovat ho. Proto aktivně a brzy začnou cvičit Kegelovy cviky a cviky Ludmily Mojžíšové nebo chodit do posilovny a netuší, že si tím mohou uškodit. Obě metody jsou pro posílení pánevního dna velmi dobré, ale musí se cvičit ve správný čas. Ne po porodu.

Foto: Jarka Nikol/pexels

Poslání maminky je ta nejkrásnější úloha v životě ženy

Jste krásná už tím, že jste maminka
Jarka Nikol

To ale neznamená, že nemůžete dělat nic. Vhodné jsou například dechová cvičení na uvolnění napjatých svalů. Také je důležité vyvarovat se chybným postojům a sedům. Naprosto nevhodný je pro maminku po porodu turecký sed. Během něj působí tlak na pánevní dno a jeho orgány. A pokud jste měla nástřih, nebude vám turecký sed příjemný. O vhodných polohách bude další článek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám