Hlavní obsah
Zdraví

Proč při cvičení po porodu dodržet jednotlivé fáze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jednotlivé fáze cvičení, které vás trénují postupně, vás ve výsledku posunou rychleji, než si myslíte.

Článek

První fáze - co se děje v těle po porodu

První fáze je uzdravování. Každá žena prožívá porod a poporodní období odlišně. Souvisí to s tím, jaký byl průběh porodu, prahem bolesti a také tím, zda byl porod normální cestou nebo císařským řezem. Také zda byl u porodu nutný provést nástřih či nikoliv. Je to také období, kdy se maminka sžívá s miminkem a kdy hodně pracuje psychika.

K tomuto období uzdravování slouží šestinedělí, ale u některých žen ani toto nestačí. Záleží to i na tom, jak na tom byla před těhotenstvím a jaký je životní styl ženy.

Můžu už v této fázi cvičit?

Už to, že se jedná o uzdravování napovídá, že cvičení, tedy námaha, není vhodné. Není ale cvičení jako cvičení. Když marodíte s čímkoliv jiným, můžete své uzdravování něčím podpořit. Určitě to není ale cvičení v posilovně. Po porodu můžete pomoct tomu, aby se vaše tělo rychleji uzdravovalo. Vhodná jsou dechová cvičení, zapojit můžete i některá lehká protahovací cvičení.

Foto: Pixabay

V porodnici

Druhá fáze - hned po šestinedělí

Druhá fáze je regenerační. Je potřeba nejprve tělo dostat do základní formy, aby se mohlo začít posilovat. Po těhotenství, kdy jste 9 měsíců nosily čím dál větší zátěž a měly jste nedostatek pohybu a ani jste se dobře nevyspaly, dostalo vaše tělo, svaly, klouby, úpony, ale také vaše energie, kondice dost zabrat. Během šestinedělí by se měla vaše děloha a břicho vrátit do původní správné polohy. Také pánev by měla být již ve správné poloze. Přesto není vhodné začít hned jakmile skončí šestinedělí tvrdě cvičit. Některé cviky jsou dokonce nevhodné. Proč? Dost často se totiž stává, že některé problémy přetrvávají i po šestinedělí. Než se pustíte do náročnějšího tréningu, je potřeba nejprve získat trochu kondice a svalové zdatnosti, aby zvládly pak další tréning za pomoci správných cviků tak, abyste si neublížili. Je to jako kdybyste chtěli základy svého domu zatížit dříve, než k tomu budou připravené.

Nejčastější touhou maminek je zpevnit své bříško. Vaše bříško dostalo ale zabrat a to zvlášť, pokud jste rodila císařským řezem. Při intenzivním a nevhodném zatížení břicha, které není na tento tréning připravené si můžete vytvořit pořádný problém. Například diastázu. Proto doporučuji začít cvičit postupně. Ze začátku můžete cvičit i na židli a spíše než se vrhnout na přímé břišní svaly, je lépe začít šikminami.

Foto: Fitness babička Jarka Nikol

Fitness babička ví

Třetí fáze - zatěžování

Třetí fáze je budovací. Je to fáze, ke které chceme dospět, aniž bychom si ublížili a způsobili nějaké poškození. Proto doporučuji mít odborně sestavený program určený pro maminky.

Milé maminky, pokud jste prošly první a druhou fází až sem, gratuluji. Nyní můžete začít postupně posilovat. Silový tréning by měl být vždy doprovázen kardio tréningem, aby se svaly zahřály a připravily na námahu a pak cvičení zakončit strečinkem, aby se svaly po námaze dobře protáhly a celkově došlo k uvolnění.

Kombinace kardio, posilování a strečink zajistí správnou péči o svaly během tréningu.

Do cvičení pro maminky je také dobré zapojit vyrovnávací cviky, které pomohou srovnat nerovné zatěžování zádových svalů získané během těhotenství, během kojení a také z neustálého nošení miminka na jedné straně.

Foto: Fitness babička Jarka Nikol

Fitness babička zná

Doporučení Fitness babičky

  • Určitě nedoporučuji maminkám v první fázi po porodu dělat dlouhé procházky bez pauzy. Vaše břicho a pánev ještě nejsou ve správné poloze. Když budete chodit moc dlouho, bude vyvíjen nevhodný tlak na vaše pánevní dno a jeho orgány. Proto si procházku s kočárkem naplánujte tak, abyste si během ní mohly odpočinout. Třeba na lavičce, nebo na dece, kam můžete položit i miminko, anebo si zajděte cestou na kávu poklábosit.
  • Když jdete na procházku, vezměte si poporodní břišní pás. Tím vytvoříte oporu celé břišní oblasti a také bedrům. Poporodní pás je cenná pomůcka pro lepší zatažení bříška.
  • Rozhodně nedoporučuji v první ani ve druhé fázi běhání, skákání, cviky v tureckém sedu a cviky na přímé břišní svaly. Běhání a skákání jsou v této fázi příliš zatěžující otřesy pro oblast břicha i pánevního dna. Ve druhé fázi už ale můžete zvolit rychlou chůzi nebo kolečkové brusle za kočárkem. Na začátku to ale nepřežeňte. Hezky postupně.

Milé maminky, přeji vám všem úspěšné zotavení po porodu. Vím, že to nemáte lehké, protože nejen, že jsem i já sama maminkou, ale nyní mám doma také čerstvou maminku s mým vnoučkem a tak vidím, s čím bojuje ona.

Foto: Jarka Nikol se souhlasem rodičů dítěte

Fitness babička ví

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám