Hlavní obsah
Seberozvoj

Obezita - přejídání, genetika nebo nemoc?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jarka Nikol, zdroj Pexels

Abychom zvítězili nad obezitou, musíme jí nejdříve porozumět

Slyšeli jste názor, že za obezitu může vždy přejídání? Abychom našli správnou odpověď, potřebujeme pochopit, co je příčinou obezity a jak vzniká. Možná je to ještě trochu jinak.

Článek

Co stojí za obezitou

Na začátku každého problému je vždy nějaká porucha. Obezita je porucha, kdy něco nefunguje tak jak má a dělá to, co nemá, ukládá tuky. Otázkou je tedy proč?

Naše tělo je systém, který má své principy. Když dlouhodobě nedostává to co potřebuje ke správnému chodu, vzniká problém. Když například nemáme pitný režim, jsme dehydratovaní a následně unavení, začneme trpět zácpou atd. Když máme málo spánku, podepíše se to na naší únavě, paměti a soustředěnosti.

Poznáváte se v tom také?

Ranní spěch do práce bez snídaně, sedavé zaměstnání nebo zaměstnání s velmi málo pohybem, ochablé svaly, přejídání nebo nesprávná výživa, nevhodné diety, nedostatečný pitný režim, jídlo ve spěchu, atd. K tomu navíc antikoncepce, deprese a stres.

Foto: Jarka Nikol

Vyčerpané tělo nemá sílu hubnout

K hubnutí potřebujeme zdatnost
Jarka Nikol

Vyskočíte ráno odpočatí jako rybička s radostí a chutí do práce? Nebo se vám vůbec nechce, jste unavení, bolí vás hlava a říkáte si: „Už zas musím….“ Pokud žijeme v neustálém stresu, shonu, nemáme zdravý vyrovnaný jídelníček, dostatečný pravidelný spánek, nedodržujeme pitný režim, nemáme dost správného pohybu a tak dále, je to jen otázka času kdy si svůj úžasný harmonicky spolupracující organismus rozházíme a vytvoříme si nějakou poruchu.

Víme, že bysme měli

Říkáme si, měl bych cvičit, měl bych si dát oddych, měl bych zdravěji jíst, ale ono to nějak nejde. Když začneme cvičit, brzo to vzdáme, protože nám chybí kondice. Naše svaly se brzo unaví a bolí. Chceme začít zdravě jíst, ale nevíme jak na to nebo máme pocit, že je to tak složité, že na to nemáme čas. Nebo nás honí naše chutě na sladké. A protože zase spěcháme, řešíme to energeťákem nebo nějakou sladkostí. Tělo to prostě chce. A pěstujeme si kolotoč nezdravých návyků, které vedou k obezitě, zdravotním potížím a depresím.

Jak souvisí ochablé svaly s obezitou

Prof. MUDr. Martin Matoulek Ph.D. v pořadu Na zdraví Petry Řehořkové vyjádřil tuto moudrou pravdu:

Stárneme tak, jak stárne náš sval. Klíčový pro budoucnost stavu našeho těla je sval. Čím víc jsou svaly ochablé, tím více budeme sedět, ležet. Rozhýbat velkou váhu při ochabnutí svalů je náročný a dlouhý proces.
Prof. MUDr. Martin Matoulek Ph.D.

Při nedostatku pohybu se zpomalují funkce těla, protože tělo začne spořit. Potřebuje uspořit energii a další zásoby. Když pracujeme se svaly, posilujeme je, ty pak čerpají energii z uložených tuků a tím je spalují. Pohyb je pro hubnutí nezbytný, ale jak to zvládnout? Jak rozhýbat naše velké, unavené a nefunkční tělo?

Foto: Jarka Nikol, zdroj Pexels

Necvičte podle módy, ale podle stavu vašeho těla.

Tělo, které se dlouho nehýbalo, má ochablé svaly a váha navíc je velkou zátěží na pohybový aparát, zejména na klouby, bedra a krční páteř. K tomu další přidružené potíže spojené jako je třeba vysoký krevní tlak, cukrovka, únava. Takové tělo nemůžeme rovnou vrhnout na náročný pohyb. Je potřeba začít cvičit úměrně ke stavu vašeho těla. Nejprve je potřeba vaše tělo připravit do takové kondice, aby vaše tělo chtělo a aby to zvládlo.

Hurá, chci zhubnout, jdu do diety a vrhnu se na cvičení

Prima, že jste se rozhodli! Ale pozor: Krátkodobé snahy o hubnutí intenzivní dietou a silným cvičením, nebo pilulkami a hubnoucími procedurami nemají příznivý vliv na zdraví vašeho těla, protože mu nedají co potřebuje a naopak ho ještě více vyčerpají.

Nezvládnu to, jak na to?

V prvé řadě musíte do svého těla začít dávat správné živiny a začít se přiměřeně hýbat. Ale co když ani to nestačí? Někdy zkrátka potřebujete úplný restart. Vypadnout z toho stereotypu. Někam se zavřít, kde o vás bude někdo pečovat, kde budete mít vše nastaveno a basta. Potřebujete péči, která způsobí, aby vaše tělo chtělo. Aby chtělo zdravěji jíst, pít, pohybovat se, cvičit a hubnout. Zkrátka docílit toho, aby tělo chtělo přepnout z úsporného režimu na normál.

Pokud jste na tom přesně tak, doporučuji neváhejte a udělejte toto: Vyberte si z nabídek zdravých redukčních a restart pobytů takový, kde budete mít celodenní péči. Kde na to nezůstanete sami a nebudete mít tím pádem možnost udělat to, co byste udělali doma v tom shonu.

Až se vrátíte z takového pobytu domů, půjde vám to, protože vaše tělo bude připraveno. Právě pravidelnost je důležitá pro správný chod a také hubnutí. Je to stejné jako s údržbou vašeho auta. Bez tankování a bez údržby nejen, že nepojede, ale začne chátrat.

Foto: Jarka Nikol, zdroj Hana Zárubová

Zdravé redukční a restart pobyty způsobí Aby tělo chtělo

A jak to máte se stravou? Nejste náhodou podvyživení?

Věděli jste, že téměř všichni obézní lidé trpí vlastně podvýživou? Víte proč? Možná to také znáte. Ráno nemáte ani čas se nasnídat. Spěcháte do práce, tam si dáte narychlo kávu. Pokud stihnete oběd, tak je to většinou nějaký fast food. Nebo dokonce nejíte vůbec. O pití ani nemluvě. Večer přijdete domů a snědli byste celou lednici a ještě něco sladkého. Pak si chcete udělat pohodu, konečně vypnout. Pustíte televizi a dáte si Chipsy.

Foto: Pexels

Samotná ranní káva a ještě ve spěchu nakopne sice krátkodobou energii, ale nedá tělu živiny

Co na to vaše tělo?

A co udělá vaše vyhládlé a vyčerpané tělo? Řekne si: „Celý den takový záhul a vůbec žádný přísun. Na příště se lépe vybavím. Vytvořím si zásobu, abych to zítra přežilo.“ Jenže zítra se to opakuje a tak to jde dál a dál. A tělo potřebuje energii, kterou nemá odkud brát, protože nedostává ani živiny ani potřebnou hydrataci ani správný pohyb, který energii vytváří. A tak začne šetřit. Zapne úsporný program pro celé tělo, aby se energie spotřebovávala pomaleji. Ve vašem těle se nastaví pomalý režim. V rámci zpomalení se zpomalí i detoxikace, čímž se začnou hromadit škodlivé látky v těle. Vy jste stále unavenější. Tělo začne vysílat signály - volání o doplnění energie a většina lidí to řeší energetickými drinky nebo sladkostmi.

Vyskočte z toho kolotoče, jde o váš život
Jarka Nikol

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám