Hlavní obsah
Zdraví

Chci být po porodu co nejdříve fit a hezky vypadat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jarka Nikol/pexels

Je možné se po porodu dostat rychle do takové formy?

Netrapte se příliš tím, jak po porodu vypadáte. Články o různých známých ženách, které se co nejrychleji po porodu dostali do formy berte s rezervou.

Článek

Netrapte se příliš tím, jak po porodu vypadáte. Články o různých známých ženách, které se co nejrychleji po porodu dostali do formy berte s rezervou. Tyto ženy jsou pro svou kariéru a vzhled většinou obětovat cokoliv a nejčastěji hlavně své zdraví. Navíc ony mají kolem sebe lidi, kteří o ně pečují, mají chůvy, ženy na úklid a péči o domácnost.

Kdy je šestinedělí nebezpečné

Právě v šestinedělí si maminky často zadělávají na časté budoucí zdravotní potíže. Pokud svou zátěž a brzké nevhodné cvičení přeženete, můžete si způsobit to, že se vaše pánevní dno správně neaktivuje a ani vaše děloha se správně nezavine. Navíc si můžete způsobit rozestup břišní stěny, pokud příliš brzy začnete například cvičit břišáky.

Foto: Jarka Nikol

Diastáza

Rozdíl mezi rozestupem břišních svalů a rozestupem břišní stěny

Rozestup břišních svalů je v období těhotenství přirozený fyziologický děj. Po porodu by se měly břišní svaly vrátit zpět. Během tohoto procesu je důležité nezatěžovat břicho rychlým a nevhodným silovým cvičením, což by mohlo vést k Diastáze.

Rozestup břišní stěny se nazývá Diastáza a je to problém. Vazivo je přetížené a oslabené a dochází k narušení jeho struktury. Důvodem vzniku Diastázy je nevhodný tlak a tah za břišní vazivovou střední část. Mohou nastat problémy se zády, bolesti v bedrech, pupeční kýla, inkontinence nebo i střevní potíže.

Brzké zatížení břicha nevhodnými cviky vám může zadělat na pořádný problém.

Stahovací pás v šestinedělí

Proto se doporučuje po porodu nosit stahovací pás a vynechat zátěžové, silové cvičení a nezvedat těžká břemena. Diastáza vyžaduje trpělivý přístup při jejím řešení. Někdy je ale nezbytná operace.

Foto: Jarka Nikol

Poporodní pás - důležitá pomůcka po porodu

Proces hojení a regenerace po porodu nelze zkrátit.

Naopak velmi často u některých žen ani šestinedělí nestačí. Často se setkávám ve své praxi se ženami, které už mají dávno po porodu a stále mají potíže s pohybovou soustavou. Zejména s bedry a krční páteří. Když se zeptám na jejich gynekologické potíže a potíže s močovým měchýřem, je to téměř jako přes kopírák. Náchylnost ke gynekologickým infekcím, zánětům a zánětům močových cest. Stejný ukazatel u těchto žen je příliš rychlé a velké zatížení po porodu cvičením a zátěží ve snaze se co nejrychleji dostat do formy a vymakat si břišní svaly. Tím si ale zadělají na dlouhodobé problémy a někdy i nevratné.

Foto: Jarka Nikol/pexels

Namožené svaly po kojení

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám