Hlavní obsah
Názory a úvahy

Silniční apokalypsa: Důchodci a nezletilí řidiči za volantem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Pomalí a nerozhodní důchodci za volantem. Na druhé straně nezletilí řidiči s mentorem. Kdo z nich je větší hrozba na silnicích? A co se s tím dá dělat?

Článek

Představte si tu hrůzu. Zatáčka na okresní silnici, v protisměru se blíží Fiat Punto s řidičkou, která si plete blinkr s klaksonem a v zrcátku vidí jen mlhu vzpomínek na mládí. Naproti ní se řítí nablýskaná Octavia s nezkušeným puberťákem za volantem, vedle sedí tatínek s nulovou řidičskou praxí, ale s bradkou prorostlou moudrostí Michaela Schumachera. Kdo z nich se stane obětí tragického karambolu? A kdo za to bude moci?

Zdá se, že téma řidičů na prahu a za prahem života rozděluje společnost. Na jedné straně barikády stojí zarytí zastánci striktních pravidel – důchodci ať sedí doma u krbu a pletou svetry, puberťáci ať se raději honí za virtuálními Pokémony. Na druhé straně barikády se ozývá křik o diskriminaci a nespravedlnosti – senioři s bystrým zrakem a ocelovými nervy jsou přece zkušení borci silnic, mladí s mentorem se zase učí zodpovědnosti pod dohledem zkušeného (i když ne nutně praktikujícího) řidiče.

Která strana má pravdu? Odpověď je zřejmá – obě! Důchodci s letitou praxí za volantem sice znají dopravní značky i předpisy nazpaměť, ale jejich reflexy už nejsou ty, co bývaly. Nezletilí řidiči s mentorem zase srší energií a elánem, ale jejich řidičské dovednosti jsou v plenkách. A tatínek-mentor, ač plný moudrosti z Youtube tutoriálů, pravděpodobně zažil za volantem maximálně adrenalinovou jízdu na autodráze v nákupním centru.

Co tedy s tím? Řešení je jednoduché – zavést povinné řidičské kurzy pro všechny řidiče bez ohledu na věk a řidičskou praxi. Důchodci si tak zopakují pravidla a procvičí reflexy, puberťáci se naučí základy řidičské etiky a tatínci-mentoři se konečně dozví, k čemu slouží ten pedál vlevo.

Samozřejmě, někteří namítnou, že to bude drahé a časově náročné. Ale ruku na srdce – není snad život a zdraví všech účastníků silničního provozu dražší? A co se týče času, ten se nám všem v zácpě na D1 stejně vleče nekonečně pomalu.

Takže hurá do kurzů, ať se na silnicích konečně můžeme cítit bezpečně! A pamatujte – ať už je vám sedmnáct nebo sedmdesát, za volantem vždycky buďte zodpovědní a ohleduplní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz