Hlavní obsah
Cestování

Vodopády světa - Dettifoss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock

Voda a čas. To jsou dvě veličiny, kterými působí vodopády na naši Zemi.

Článek
Foto: iStock

Dettifoss

Když stojí slečna Tea na okraji vodopádu Dettifoss, cítí skutečnou vášeň ze života a každá vteřina se jí zdá být nekonečná. Tady si znovu uvědomuje, jak jsme my lidé proti přírodě malí. Vodopád ji uchvátil svou mohutností a silou. Na tváři cítí jeho drobné kapičky a v uších jí zaléhá jeho mohutné burácení. Obrovské množství vody se valí přes skalní hranu vodopádu a naráží na dno kaňonu Jökulsárgljúfur takovou silou, až je cítit chvění země pod nohama. Dojem síly ještě více umocňuje šedá barva vody, která dodává vodopádu temnější vzhled. Ovšem nejvýznamnější rys tohoto úchvatného vodopádu, jeho neskonale vytrvalá síla, je také jeho největším nepřítelem. Obrovská síla ledové vody vede ke zvýšené erozi a vodopád postupně ustupuje.

Foto: iStock

Dettifoss

Kvůli výšce a šířce vodopádu je Dettifoss často považován za nejsilnější a největší vodopád v Evropě. I když může být obtížné definovat takové tvrzení, je těžké takové tvrzení odmítnout, protože jinde v Evropě je na řekách podobného objemu jen velmi málo dalších vodopádů podobné nebo větší velikosti. Ve skutečnosti neexistuje žádné srovnání nebo konkurence jakéhokoli druhu. A i když ještě nemůžeme s jistotou říci, zda je nebo není skutečně nejmohutnějším vodopádem v Evropě, rozhodně vypadá a působí jako nejmocnější vodopád v Evropě. Dettifoss je bezpochyby nejpůsobivějším vodopádem na Islandu a ačkoli to může být dlouhá cesta z Reykjaviku, tak je místem, které musí vidět každý, kdo navštíví Island.

Foto: iStock

Dettifoss

Jak se sem dostat

Dettifoss se nachází v severovýchodní části Islandu mezi Myvatn a Egilsstaðir, severně od hlavní silnice č.1. K Dettifossu můžete přijet ze dvou stran. Ze západu po asfaltové cestě, z východu po šotolině. Na obou silnicích je označený směr Dettifoss.

Chcete-li se dostat na východní stranu vodopádů, odbočte ze silnice č.1 hned za mostem na silnici č.864 severním směrem. Po 32 km odbočte u ukazatele Dettifoss vlevo a po ¾ kilometru dojedete na parkoviště. Odtud pak vede stezka k první vyhlídce a pokračuje dále až na samý okraj vodopádů,

Chcete-li se dostat na západní stranu vodopádů, odbočte ze silnice č.1 na silnici č.862 - která odbočuje z dálnice 1 asi 9,5 km západně od mostu - pak odbočte vpravo, kde značka ukazuje na Dettifoss, parkoviště najdete jen o více než 3 km dále. Za další kilometr pak vede stezka dolů k okraji soutěsky naproti vodopádům.

Z obou stran je dnes od parkoviště již dobře upravený pěší přístup, který zvládne i průměrně zdatný turista. Jen si vezměte dobré boty. Stezka po východním okraji kaňonu Jökulsárglúfur vás směrem na jih po pěti minutách dovede k dalšímu vodopádu Selfossu. Na sever od Dettifossu vede cesta ke 2 km vzdálenému Hafragilfossu. Ten je ze západního břehu téměř neviditelný, na kaňon je tu ovšem výhled výjimečný.

Foto: iStock

Dettifoss

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/dettifoss-b93f118

Tvůrce map je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Název: Dettifoss, islandská výslovnost ˈtɛhtɪˌfɔs

Kde se nachází: region Norðurland eystra, Island

Souřadnice: 65°48'54.4''N 16º23'04.1''W

GPS: 65.815111, -16.384472

Výška: 51 m (167 stop)

Šířka: 1071 m (167 stop)

Na řece: Jökulsaá á Fjöllum

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/waterfalls/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz