Hlavní obsah
Cestování

Vodopády světa - Vodopád Aldejarfoss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Voda a čas. To jsou dvě veličiny, kterými působí vodopády na naši zemi.

Článek
Foto: Pixabay

Aldejarfoss

U tohoto vodopádu máte možnost setkat se s nefalšovanou a prozatím nijak, víc než je nezbytně nutné, pozměněnou přírodou. Slečna Tea vás upozorňuje, když sem dorazíte, určitě zůstanete déle, než jste původně plánovali. Tak nezapomeňte, pokud chcete rozesmát Pána Boha, řekněte mu své plány.

Foto: Pixabay

Aldejarfoss

Slečna Tea obdivuje tento vodopád pro jeho čedičové sloupy i pro vlastní tvar padající vody. Je to úchvatná podívaná. Ani tady vlastně není slov potřeba, vodopád mluví sám za sebe. Nachází se na řece krkolomného názvu Skjálfandafljót v téměř pouštní krajině, což místu dodává svoje kouzlo. I přesto že nevyniká výškou, má „jen“ 20 metrů, uhrane vás svou krásou a kompozicí.

Foto: Adobe Stock

Aldejarfoss

Velkou předností je, že se vodopád nachází mimo hlavní turistickou trasu a tak se tu nebudete tak tísnit mezi davy uspěchaných turistů.

Foto: Adobe Stock

Aldejarfoss

Jak se sem dostat

Vodopád Aldeyjarfoss se nachází asi 40 km od Silnice č. 1 (Ring Road), od vodopádu Goðafoss po štěrkové silnici 842 a poté asi 4 km po silnici F26. I přesto, že značky ukazují nutnost mít terénní vozidlo a upozorňuje na průjezd potokem/řekou, cesta je k vodopádu dobře sjízdná i pro osobní vozidla 2WD. Od parkoviště s WC jen sejdete pár set metrů k samotnému vodopádu.

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/aldejarfoss-3d7d946

Tvůrce map je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Název: Aldeyjarfoss

Kde se nachází: region Norðurland eystra, Island

Souřadnice: 65°21'59.3"N 17°20'13.0"W

GPS: 65.366472, -17.336944

Výška: 20 m

Šířka: neznámá

Na řece: Skjálfandafljót

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/waterfalls/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz