Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vznikl 2. díl knihy podporující psy v nouzi, lidé přispívají na jeho vydání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Irovský

Podpoř vydání Psího života 2 pomáhajícího Jezevčíkům v nouzi. Tak zní název nejúspěšnějšího literárního projektu probíhajícího na platformě Hithit, kde lidé mohou podpořit vydání 2. dílu knižního bestselleru olomouckého autora Jaroslava Irovského.

Článek

Spontánní akce vyvolala nečekanou reakci

„Jednoho únorového rána roku 2022 jsem spontánně otevřel Word a začal psát příběh o čtyřech psích kamarádech z olomouckého sídlíště, který vypráví švýcarský ovčák Ari,“ zmiňuje Jaroslav Irovský, autor doposud osmi vydaných knih a dvou otextovaných alb známé zlínské hudební skupiny Premier, která má na svědomí legendární píseň Hrobař. Kniha, nazvaná Psí život, se po červnovém vydání stala s přiřazeným štítkem Bestseller jednou z nejprodávanějších knižních novinek, zároveň se na Databázi knih pyšní hodnocením 90 % a spoustou pozitivních čtenářských ohlasů.

„Pro mě coby stále dosti neznámého autora to bylo velké a milé překvapení,“ pousměje se Irovský a dodává, že výrazný podíl na zájmu o knihu a její prodejnosti má spojení s organizací Jezevčíci v nouzi, kterou Psím životem od července 2022 podporuje.

Zakup Psí život a podpoř tak padesáti korunami Jezevčíky v nouzi

Organizace Jezevčíci v nouzi, kterou před lety založila Petra Petroš, sídlí od loňského května v moravskoslezském Bílově. Zde se právě paní Petra stará spolu se svým manželem Jiřím o momentálně 95 ochrnutých, týraných, chronicky nemocných a starých psů, převážně jezevčíků, přijímaných z různých rodin, útulků, osad či množíren. „Petrošovi se vzdali své dobře placené práce a zasvětili svůj život záchraně pejsků v nouzi a následné péči o ně. Jsou to úžasní lidé a to, co pro chlupáče dělají, je obdivuhodné. I proto jsem se tehdy rozhodl jim alespoň trochu pomáhat svou knihou a jsem moc rád, že toto spojení pokračuje i nadále.“

Foto: Jaroslav Irovský

Kniha Psí život pomáhá nemocným Jezevčíkům v nouzi

Z každého osobně prodaného výtisku Psího života posílá autor Jezevčíkům v nouzi padesát korun. „Připočtu-li k tomu i akce jako spolupořádání benefičního hudebního festivalu či autorská čtení, ze kterých pejskům posílám veškerá dobrovolná vstupné, zaslal jsem tak na jejich podporu již okolo čtvrt milionu,“ vypráví a dodává, že péče o takové množství psů je náročná nejen fyzicky, ale právě i finančně. „Organizace je závislá na hmotných a finančních darech jejích fanoušků, podporovatelů a sledujících na facebookové stránce.“

Pokračování Psího života zasazené do jesenických hor

„Čím dál více čtenářů prvního dílu mě prosilo, abych dal vzniknout i dílu druhému. A byť jsem dlouho odolával, nakonec jsem se k jeho napsání letos v únoru dostal. Psí život 2: Jesnění se po prvním dílu s příběhem z Olomouce přesouvá do mých milovaných Jeseníků, konkrétně do míst mezi Šumperkem a Kouty nad Desnou,“ informuje Irovský s tím, že Ariho olomoucké kamarády v podobě jorkšíra Terryho, anglického buldoka Jacka a německého boxera Rockyho střídá jesenický bernský salašnický pes Berny, který svá štěněcí léta prožil v psím útulku.

Foto: Jaroslav Irovský

Obálka Psího života 2: Praděd, Červenohorské sedlo, Loučná nad Desnou či Šumperk. Právě zde se příběh knihy odehrává.

Na rozdíl od prvního dílu díl druhý ani nezamíří do knihkupectví, a to právě kvůli podpoře Jezevčíků v nouzi, která vznikla z autorovy vlastní iniciativy. „I první díl je po vyprodání v obchodech k dostání již pouze na mém oficiálním e-shopu, kde bude po vydání nabízeno i jeho pokračování.“

Podpořte vydání knihy Psí život 2: Jesnění

„Na vydání této knihy vybírám finance na platformě Hithit, kde jsem založil projekt, který mohou lidé podpořit. Formou zakoupení některé z nabízených odměn si mohou předkoupit Psí život 2 nebo díly oba, pokud nevlastní ten první. Součástí projektu jsou však i odměny zážitkové, například celodenní túra po jesenických místech, ve kterých se knižní příběh odehrává, nebo mé soukromé autorské čtení. A kdo by chtěl být spjat s mou knihou, Jeseníky a podporou Jezevčíků v nouzi ještě více, může se stát jedním z vedlejších sponzorů nebo dokonce tím hlavním. Jelikož pejskům posílám určitý finanční obnos z každé zakoupené odměny, vůbec nevadí, že se potřebné částky již dosáhlo. Právě naopak, už kvůli JVN budu moc rád, když budou další přispěvatelé i nadále přibývat.“

Vydání knihy na projektu Hithit můžou podpořit i čtenáři tohoto článku, a to na tomto odkazu.

„Mám za to, že má spojení obou mých Psích životů a Jezevčíků v nouzi obří potenciál bavit a pomáhat a budu rád za každého, kdo se stane jeho součástí. Koupí mé knihy totiž lidé zabijí dvě velké mouchy jednou ranou – získají výtisk i s mým připsaným věnováním a navíc podpoří téměř stovku nemocných pejsků,“ dodává závěrem Irovský.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz